Imam 13 godina i ne znam koje sam seksualne orijentacije

Zdravo! Imam nepunih 13 godina i muško sam. Prije tri godine sam bio na jednom nogometnom turniru te su suigrači se poslije utakmice tuširali. Ja se nisam tuširao jer sam sramežljiv.

shutterstock_1735801265.jpg

I kada su se tuširali, onda sam imao neki osjećaj poput uživanja. Imao sam erekciju. Stvarno se loše osjećam zbog toga. Strah me je da sam možda homoseksualac iako sam cijeli život mislio da sam suprotno - hetero (i dalje isto mislim , ali sam nesiguran).

To na turniru nije bilo samo jednom već na više utakmica itd. Često imam razne homoseksualne misli. Kada sam u društvu prijatelja, isto imam svakakve misli. Inače, zanimam se za cure te me one privlače i uvijek želim ostaviti dobar dojam na njih. To me jako smeta i ne mogu prestati misliti o tome. Pričam i s roditeljima o tome. Kažu da ću s godinama znati tko sam, ali sam i dalje vrlo nesiguran. Zbunjen sam! Hvala unaprijed!

Odgovori:

Pozdrav,

vidim da te brine nesigurnost oko vlastite spolnosti i zbunjen si svojim mislima i reakcijama. Istina je da nitko osim tebe ne može otkriti tko ti se sviđa i tko te privlači, tu informaciju o sebi otkrivamo sami, netko malo prije, netko malo kasnije. Normalno je i događa se da u nekom dijelu procesa otkrivanja sebe budeš i zbunjen i nesiguran. U svakom slučaju, važno je da, i prije nego što bolje upoznaš sebe, znaš da je potpuno u redu da ti se sviđaju cure, dečki ili oboje. Napisao si da te strah da si možda homoseksualac. Vjerujem da te strah mogućnosti da otkriješ nešto novo o sebi, posebno ako je u dijelu naše okoline izloženo negativnim stavovima. To može biti zastrašujuće na početku. Ipak, najčešće se s vremenom, kako bolje upoznajemo sebe, lakše prihvaćamo sve dijelove sebe.

U svakom slučaju, ti za sada nisi siguran u to tko ti se zapravo sviđa i to je u redu. U psihologiji postoji nešto što zovemo produktivne i neproduktivne brige. Produktivne brige brinu o onome na što možemo utjecati i što se događa sada. Neproduktivne brige brinu o onome što bi moglo biti nekad u budućnosti ili je bilo nekad u prošlosti i na što ne možemo utjecati te troše energiju koju možemo uložiti u ono na što možemo utjecati. Kada nam se u mislima pojave neproduktivne brige koje često počinju sa „Što ako...?“, može nam pomoći prepoznati to i osvijestiti da brinemo o nečemu na što ne možemo utjecati i što nam je za sada nepoznato.

Na kraju, korisno je razumjeti da je spolnost složenija nego što se obično prikazuje i da su naše misli vrlo brze i aktivne i puno toga se u njima događa. Nije neobično i nema ništa loše o tome da razmišljaš o dečkima kad si s njima u društvu ili curama kada si s njima. Također, fiziološka reakcija erekcije tijekom tuširanja kakvu opisuješ je normalna, kao i interes za tuđa tijela. Vjerujem da je teško osjećati se krivo zbog nečega na što ne možeš utjecati. Nadam se da će te ove preporuke i savjeti malo umiriti i potaknuti da budeš manje strog prema sebi.