Dječak nije agresivan, ali zbog ushićenja gurka i udara druge

Poštovani, problem koji imam vezan je za ponašanje mog 27-mjesečnog sina. Krenuo je u vrtić prije 5 mjeseci i od tada se povremeno javlja problem.

shutterstock_1735801265.jpg

Naime, povremeno se događa da u komunikaciji gura ili udari drugu djecu. To se nekada zna desiti i izvan vrtića npr. u parku, gradu ili slično. Iako gledajući to sa strane, nema naznaka agresivnosti, više bih mogla okarakterizirati kao ushićenje. Jako je druželjubiv, veseo i neposredan dječak i omiljen je među djecom i jako voli djecu, iako pomalo tvrdoglav. Mi pokušavamo reagirati - razgovarati s njim svaki put kad se nešto tako dogodi i objasniti mu da to nije lijepo i da plaši drugu djecu, kao i odgojiteljici u vrtiću. Međutim on se tada kao postidi, okreće glavu i ne želi gledati u oči sugovorniku, a ja stječem dojam da je malo zbunjen jer on to smatra "načinom komunikacije". Zaboravila sam reći da isto tako reagira pri susretu s dragim ljudima (gura ili udara). Ja sam ipak zabrinuta i molim vas za savjet. H.

Draga mama,

kako ste i sami rekli, Vaš dječačić najvjerojatnije nije agresivan već gurkanje koristi kao način komunikacije s drugom djecom i odraslima. Kako je ovaj način komunikacije naučen, sigurna sam da može naučiti komunicirati i na drugačiji način, bez gurkanja i udaraca.

Ono što bi Vam savjetovala jest da sa svojim sinom razgovarate na način da za trenutak „obuče cipele“ djeteta kojeg gurne. Kako bi se on osjećao da ga netko gurne ili udari, bi li bio tužan, možda bi ga bilo strah, možda bi se naljutio. Razgovarajte s njim što može učiniti drugačije umjesto da udari sugovornika. Umjesto direktnog razgovora (s obzirom da se posrami) možete koristiti dvije igračke (recimo dva medvjedića). Odigrajte situaciju u kojoj jedan medvjedić udara drugog, koji u vašoj igri može verbalizirati strah i zabrinutost (iako ga ovaj drugi udari zato što se tako primjerice pozdravlja s drugima). Onda o tome možete razgovarati s Vašim sinom. Također možete zajedno s njim pogledati neki crtić u kojemu je poruka ista – udarci kod drugih izazivaju neugodne osjećaje – i potom s njim razgovarati o tome što se u crtiću događalo.

Vjerujem da će se Vaš trud isplatiti i da će Vaš sinčić usvojiti novi obrazac komuniciranja s drugima. Imajte strpljenja u učenju.

Želim Vam puno sreće

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener

Centar Proventus

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.