Dječak (3) normalno mokri u toaletu, ali veliku nuždu odbija vršiti u školjku

Imam sina od tri godine. Naučio je da ide u wc piškiti, a kakati neće.

shutterstock_1735801265.jpg

Pokušavamo se naučiti već 6 mjeseci ali on jednostavno neće i kad ga uhvatim da treba kakiti i odvedem ga na wc, on neće opet. Veliku nuždu vrši samo u gaće. Inače ne nosi pelene preko dana. Možete li mi dati kakav savjet?

Odgovor:

Dragi roditelju,

odvikavanje djeteta od pelena doista zna biti zahtjevan period gotovo svakom roditelju. Period od 6 mjeseci mi se čini doista iscrpljujućim za vas, tim više što ste ga i vodili u wc, no svejedno ne bi obavio veliku nuždu.

Kod navikavanja na wc, važno je njegovati ugodnu i opuštenu atmosferu. Potrebno je da dijete bude opušteno koliko je moguće jer ako je napeto, ako je tijelo stisnuto, neće moći kakati. Izbjegavajte prisilu, kritiku, posramljivanje i kažnjavanje u situacijama kada se ne uspije pokakati u wc jer time bi mu se dodatno poticala napetost i stres. Važno ga je opustiti i stvoriti mu ugodnu atmosferu za kakanje. To možete postići tako da se primjerice zajedno igrate u kupaoni. Dok on sjedi na tuti, možete mu dati autić ili neku drugu dragu igračku s kojom se može zabavljati. Ako se i ne pokaka prokomentirajte “Vidim da se nisi sada pokakao, možemo kasnije ponovno sjesti i probati.”

Tijekom dana kada primijetite da bi mogao ići kakati, odvedite ga na wc, neka se skine i sjedne te počnite opušteno s njim pričati ili igrati se. Važno je pomoći mu da se opusti prije same nužde. Da mu još više približite odvikavanje od pelena, možete mu pročitati i neku slikovnicu s tom temom. Primjerice, “Hoću svoju tutu”.

Navikavanje na tutu je zahtjevan i iscrpljujući proces no s vremenom će doći i usvajanje navike kakanja u tutu. Samo i dalje nježno ustrajte dok ne uspije. Ako kroz naredni period neće dolaziti do napretka, a dječak će i dalje odbijati kakati na wc-u, preporuka je da se javite psihologu. Možete se javiti i u Centar Proventus kako bi dobili konkretnije smjernice.

Želim vam puno sreće.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.