Razina vitamina D može pasti tijekom zime. Evo što trebaš učiniti

Vitamin D posebno je važan kako bismo tijekom pandemije ojačali imunitet, ali i poboljšali raspoloženje

Razina vitamina D može pasti tijekom zime. Evo što trebaš učiniti

Vitamin D je u posljednje vrijeme često u vijestima zbog svoje povezanosti s koronavirusom. I dok se još uvijek raspravlja o tome može li pomoći u obrani od koronavirusa, znamo da on igra glavnu ulogu u mnogim bitnim tjelesnim procesima. Vitamin D pomaže u regulaciji funkcije gena povezanih s imunološkim sustavom, podržava zdravu štitnjaču, doprinosi snažnim kostima i još mnogo toga.

Image

Suhi zrak može povećati šansu za zarazu koronom. Evo kako se zaštititi


Kako objašnjavaju na stranicama na Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vitamin D pripada u grupu vitamina topljivih u mastima. Istraživanja objavljena u časpisu The Journal of Alimentary Pharmacology and Therapeutics pokazuju da skoro 50% populacije ima nedostatnu koncentraciju vitamina D u krvi, posebice tijekom zime.

Nedovoljne količine vitamina D mogu predstavljati veliki problem za sveukupno zdravlje, a kako dalje navode optimalna količina vitamina D može doprinijeti obrani od infekcija respiratornog sustava. Preporučena dnevna doza na razini EU i RH iznosi 5 µg dnevno, što iznosi 100% preporučenog dnevnog unosa.

Dva glavna prirodna izvora vitamina D su hrana i sunce. Uzimanje dnevne dovoljne količine vitamina D samo iz hrane veliki je izazov jer ga nema u mnogim glavnim skupinama namirnica. Da bismo ipak bili zdravi, većina nas će morati izaći van.

"Vitamin D je 'vitamin sunca', što znači da njegova proizvodnja započinje utjecajem sunčeve svjetlosti punog spektra" objašnjava dr. Jeffrey Bland za Mbg. Bland kaže da bi boravak od 30 minuta na suncu trebao biti dovoljan, ali to je lakše učiniti tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci. "Duge noći i kratki zimski dani, posebno na sjevernim geografskim širinama, rezultiraju nižom razinom vitamina D u tijelu", kaže on.

Ponekad je vrlo teško otkriti nedostaje li nam vitamina D. Bland objašnjava da su simptomi "vrlo suptilni" i mogu uključivati umor, povećanu učestalost prehlade i infekcije, kronične bolove u mišićima i kostima te promjene raspoloženja. Ovo su vrlo zbunjujući simptomi, ali razinu vitamina D moguće je provjeriti u testovima krvi.

Prvo, cilj je da ove zime što više boravimo na otvorenom i da što češće "ulovimo" sunce. Ovo je posebno važno kako bismo tijekom pandemije ojačali imunitet, ali i poboljšali raspoloženje. Također vrlo je važno paziti i na prehranu. "Najbogatiji prirodni izvor vitamina D3 u hrani su ulja jetre bakalara i drugih masnih riba, potom u tuni, srdeli, skuši, bakalaru, lososu, plodovima mora (masne ribe i riblja ulja osiguravaju 15- 25% ukupnog unosa), shiitake gljivama, jetri te žumanjku jajeta (osiguravaju 11-13% ukupnog unosa)", navode na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Najvažnije preporuke za dovoljne razine vitamina D objavljene na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

  • izlazak i aktivnosti na otvorenom
  • redovita tjelovježba
  • odgovarajuća pravilna i uravnotežena prehrana
  • od listopada konzumirati dodatke prehrani s vitaminom D u dozi od 20 µg dnevno na više
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.