Znakovi po kojima ćeš lako prepoznati kada ti netko laže

Osobe koje lažu u većini se slučajeva osjećaju neugodno, a najčešće ih odaje govor tijela

Znakovi po kojima ćeš lako prepoznati kada ti netko laže

Među ljudima će uvijek biti lažljivaca i onih koji vješto zaobilaze istinu. I dok je kod nekih lako prepoznati da lažu, drugi su naučili kako to sakriti. Ipak, postoje određeni znakovi koji će odati i onog najvještijeg lažljivca, a odnose se na govor tijela i određene izraze lica.

One koji loše lažu, lakše je prepoznati jer će biti prisutna nervoza. S druge strane, pravog lažova je teško prokužiti jer će ti slagati hladnokrvno i bez napora.

via GIPHY

Želiš li znati kada ti netko laže u određenoj situaciji, bilo da je riječ o poslovnom okruženju ili pak privatnim odnosima, znakove prema kojima ćeš to prepoznati ti otkrivamo u nastavku.

Foto: Unsplash


Suha usta

Osoba koja laže je pod stresom, a to dovodi do suhoće ustiju i preznojavanja. Ako primijetiš da osoba s kojom razgovaraš teško guta, pokušava doći do daha i često 'pročišćava' grlo, vrlo je vjerojatno da ti pokušava nešto slagati. Uz to osoba najčešće ima plitko disanje i znoje joj se ruke.


Image

Izbjegavanje pogleda

Ljudi koji lažu izbjegavaju svoje sugovornike gledati u oči upravo zato jer se boje da će biti razotkriveni. Ako osobi s kojom razgovaraš pogled luta ili neprestano gleda prema izlazu, to je zapravo znak da želi što prije pobjeći i riješiti se anksioznosti uzrokovane laganjem.  Image

Gledanje u stopala

Osim prema izlazu, osobe koje lažu često gledaju u vlastita stopala ili negdje prema dolje jer izbjegavaju pogled i osjećaju se posramljeno zbog neugodne situacije u kojoj se nalaze.


Image

Nedostatak empatije

Malo vještiji lašci prilikom laganja će se ponašati hladnokrvno, a određene će situacije o kojima lažu prepričavati bez trunke emocije. Ako uz to primijetiš i nedostatak empatičnih gesti, vrlo je vjerojatno da si u društvu lažova.  


Image

Skrivanje lica

Oni koji se srame jer lažu, cijelo će vrijeme tokom razgovora pokušavati sakriti svoje lice i pogled kako ih sugovornik ne bi razotkrio. Osoba koja laže ima potrebu sakriti svoje lice pa će pokrivati usta ili će izbjegavati pogled i na neki način pokušati sakriti oči.  


Image

Preuveličavanje

Postoje i oni lažljivci koje ćeš prepoznati po tome da u svojim pričama sve naveliko preuveličavaju ili pretjeruju kada žele dočarati određene situacije. Oni se tako trude 'prodati' svoju laž pa pretjeruju s opisima i događajima. Ova vrsta lažljivca svog će sugovornika gledati u oči, ali će pritom rijetko treptati.Image

Stanke u govoru

Lažljivac nema unaprijed pripremljenu priču, tijekom razgovora će često zastajkivati jer mora unaprijed razmišljati o tome što će reći. Primijetiš li da je priča nepovezana, vrlo je vjerojatno da osoba s kojom razgovaraš nije posve iskrena, već izmišlja detalje. Ako toj osobi postaviš pitanje o određenoj situaciji i ona zastane ili prije odgovora napravi podužu pauzu, velika je vjerojatnost da ti laže.

Image