Želite povišicu – pregovarajte!

Želite povišicu – pregovarajte!

Postoji određena vjerojatnost da će vas šef pozvati u ured i ponuditi vam povišicu, ali isto je tako moguće da se to neće desiti. Ukoliko želite zarađivati više nego prošle godine, sami inicirajte razgovor o tome i upotrijebite svoje pregovaračke vještine kako bi se izborili za svoju povišicu.

Evo nekoliko savjeta kako doći do povišice:

Odredite koliko vrijedite na tržištu. Kontaktirajte konkurenciju, pogledajte oglase za vaše radno mjesto, porazgovarajte sa ljudima koji se bave istim ili sličnim poslom. Probajte naći podatke, reference ili istraživanja koja podupiru stajalište da bi trebali više zarađivati. 

Pripremite se na dobre vijesti, pogotovo ako radite u istoj firmi nekoliko godina. Često postoje velike razlike između vaše trenutne plaće i tržišne vrijednosti vašeg rada. Mnogi uopće nemaju pojma koliko stvarno vrijede.
Ukoliko već i zarađujete onoliko koliko je stanje na tržištu rada, ne odustajte od povišice.

Razmislite kako možete postati vrijedniji svom poslodavcu. Posao se mijenja iz dana u dan, u jednom trenutku  su određeni odjeli cijenjeniji od drugih i stoga zarađuju više. Na primjer, možda je danas isplativije raditi u marketingu nego u proizvodnji.

Ako ne možete tako brzo mijenjati radno mjesto, probajte preuzeti dodatne odgovornosti ili pokrenite nove projekte, kako bi bili vrijedniji poduzeću. Na višim mjestima u pravilu se traže ljudi sa širom perspektivom, pa se probajte dodatno educirati. Čak i ako vaš trenutni poslodavac ne cijeni šira znanja i vještine, bit ćete vrijedniji novom poslodavcu.

Morate biti sigurni da zaslužujete povišicu, nemojte se bojate da ćete zbog toga dobiti otkaz. “Opasnost od otkaza jer želite nešto više, nije ništa drugo do psihološki blef,” kaže Lawrence D. Schwimmer. "Čak i glup šef zna da će ga puno više koštati zapošljavanje i obuka novog radnika od vaše povišice, pa se ne bojte najgorega."


Budite uporni, ali ne i agresivni. Izbjegavajte bilo kakve prijetnje, bez obzira koliko emocionalno bili uznemireni. Na taj način se nećete osramotiti, ukoliko vaš zahtjev bude odbijen. Dobro razmislite da li ćete dati otkaz ukoliko ne dobijete povišicu ili vam se ipak vaš posao sviđa, pa ćete ostati i tražiti povišicu kasnije. 

Predvidite probleme, prigovore i brige koji mogu biti posljedica vašeg zahtjeva i uklopite ih u vaš zahtjev. Dajte im odmah sve argumente kako bi vam teže odbili zahtjev. Pripazite da ne iznesete prejake razloge protiv odbijanja povišice, mogli bi biti nepobitni suprotnoj strani

Odredite granice:  nemojte općenito tražiti povišicu, već tražite određen iznos. Nemojte odmah tražiti odgovor od druge strane, ostavite im vremena za razmisliti. Recite im da vam jave kroz tjedan-dva što su odlučili.

Temeljite zahtjev na svom radnom učinku. Nemojte tražiti povišicu jer je prošlo nekoliko godina od vaše zadnje povišice ili iz suosjećanja zato jer imate velike troškove. To su slabi argumenti, koji ne prolaze kod poslodavaca.

Poduprite svoje argumente dokumentima,  koji pokazuju kako ste doprinjeli poduzeću. Prikažite ukratko svoj rad u proteklih godinu dana, i to dokumentirajte. 

Budite izravni sa zahtjevom. Nemojte nagovještavati i okolišati što želite, u nadi da će poslodavac sam doći do toga. Probajte izravno i iskreno razgovarati sa šefom o povišici. I tražite više nego očekujete, kako bi o tome mogli pregovarati i doći do prihvatljivog rješenja.
Vježbajte pred ogledalom. Prije nego zatražite povišicu, probajte rekonstruirati cijeli razgovor pred ogledalom ili dok se vozite sami u autu. Ako ste izgovorili već nekoliko puta iste rečenice, bit će vam mnogo lakše kad stvarno zatražite povišicu, a zvučat ćete samopouzdano. 

Zatražite dodatne pogodnosti.  Nemojte tražiti samo veću plaću, zatražite i dodatne pogodnosti, poput stručnih seminara ili plaćenih dopusta. Zatražite službeni auto ili mobitel. U takvim situacijama vaš će šef puno lakše pristati na dodatne pogodnosti.Možda će te zanimati

Image
LJUBAV JE PRED VRATIMA

SRETNA 2024.- Horoskopski znakovi koji će pronaći ljubav do kraja ove godine

Image
PROSINAC U KINO DVORANA

Beyoncé, Maria Callas, Orašar i filmski doček nove godine – čarolija ovog prosinca u Cinestaru!