#podrzidomace: Naša DJ-ica je zbog korone preko noći ostala bez svih gaža, no ne odustaje od glazbe i smišlja nove - drugačije projekte

Zagrebačka DJ-ica Rea u izolaciji se bacila na uzgajanje biljaka i kreiranje novih playlista, ali se i intenzivno priprema za međunarodni projekt u kojem će biti jedina predstavnica Hrvatske. Ispričala mi je sve o tome

#podrzidomace: Naša DJ-ica je zbog korone preko noći ostala bez svih gaža, no ne odustaje od glazbe i smišlja nove - drugačije projekte

Pandemija koronavirusa utjecala je na svjetsku ekonomiju, a samim time i Hrvatsku. I dok se lagano provode mjere popuštanja i neki obrtnici i poduzetnici mogu otvoriti vrata svojih trgovina i radnji, za klubove to još ne vrijedi. 

Dobro društvo, omiljena klupska pjesma, noćni klub... Za sad taj scenarij još uvijek izgleda nedostižan jer svi moramo poštovati preporuke da ostanemo doma i ne riskiramo svoje i tuđe zdravlje. Samim time, pandemija koju je izazvao COVID-19 utjecala je i na život 37-godišnje Ree Hadžiosmanović.

Zagrebačka DJ-ica, dobri duh brojnih evenata i partija, preko noći ostala je bez mogućnosti da radi ono što voli. Ispričala mi je kako je koronavirus utjecao na nju, što radi u izolaciji i razmišlja li već o nekim novim projektima. 

Image


(Foto: privatni album)

Na jesen će biti 16 godina od Reine prve gaže 2004. godine, a ljubav prema glazbi rodila se iz kućnog okruženja. "Većinu djetinjstva pratila sam MTV, igrala se radijskog voditelja i urednika, snimala kompilacije za školske izlete i zabave, a veliki faktor odigrao je moj dečko iz srednje škole, koji je tad bio DJ i koji me uveo u svijet elektronske glazbe."

Studirala je u Splitu, ali se u jednom trenutku prebacila na fakultet u Zagreb, a time je započeo i njezin put prema profesionalnom bavljenju glazbom jer je tada upisala DJ radionicu. Ono što je bilo presudno za ulazak na zagrebačku klupsku scenu bila su poznanstva. "Imala sam brojne prijatelje koji su bili organizatori brojnih događanja te su mi pružili priliku za prve nastupe", prisjeća se Rea.

Posao DJ-a se tada, a i sada, smatrao 'muškim' zanimanjem no to Rei nije predstavljajo nikakav problem. "Ja i dalje ne vidim ni jedan razlog da se posao DJ-a smatra muškim, a opet statistika pokazuje drugačije i dalje se vidjeti ženu za DJ pultom smatra "egzotikom". S obzirom na to je riječ o poslu za koji je potrebno prvenstveno  mnogo predanosti i strasti, ne vidim zašto spol tu igra ikakvu ulogu. Trenutno je biti žena u DJ svijetu prednost upravo zbog statistike koja mi ide u prilog, ali želim vjerovati da sam tu gdje jesam zato što dobro radim svoj posao, a ne zato što su mi kromosomi imaju jedan X više", kroz smijeh mi priča Rea.

Sretna je što negativna iskustva može nabrojati na prste jedne ruke. Njezine setove većinom dolaze slušati zaljubljenici u elektronsku glazbu pa ju nekad prepoznaju bez da je i vide. "Jako volim svoju publiku, sve su to ljudi koji vole plesati, zabavljati se, družiti se, dakle - imamo isti cilj. Najdraže mi je kad mi netko kaže da je bio na drugom kraju kluba, a da je po stilu prepoznao da sam baš ja za pultom."

'Još uvijek me zbunjuju slobodni vikendi' 

Rea najviše uživa u recipročnoj izmjeni energije između publike i nje, u mogućnostima putovanja i prilikama da se nađe na brojnim zanimljivim događanjima i bude dijelom nekih super priča. A sad je pandemija koronavirusa sve to onemogućila. "Imala sam dogovorene nastupe za  gotovo sve vikende do kraja 9. mjeseca i to se preko noći raspalo. Na samom početku sam se brinula oko svega, no onda sam shvatila da trenutno ništa ne mogu promijeniti i da je ovo idealna prilika za napraviti hrrrpu stvari za koje inače nisam imala vremena. Ali moram priznati da me još uvijek zbunjuju slobodni vikendi."

Sada se Rea, kao i svi mi, navikava na novo "normalno". Nedostaju joj  prijatelji i obitelj koja ne živi u Zagrebu, no svakodnevno priča s njima preko video chata i sad joj je čak neobično kad ju netko nazove bez videa. "I dalje od doma surađujem na jednoj streaming aplikaciji kao glazbena urednica, kuham svaki dan, učim strane jezike, vježbam nove tehnike Dj-anja i trošim stotine sati na preslagivanje cijele svoje DJ baze, kreiranje novih playlista, preslušavanje glazbe koju nisam prije stigla poslušati...."

Osim što se bacila i na kuhanje i isprobavanje novih recepata, u izolaciji je otkrila da se rodila ljubav prema uzgajanju biljaka na terasi pa je tako posadila mentu, ružmarin, chilli papričice, jagode...

ImageNo, iako ne može svirati po klubovima, dobila je jedinstvenu priliku da predstavlja Hrvatsku u međunarodnom projektu #savethenight za pomoć kreativnoj industriji. Projekt omogućava ljubiteljima dobre glazbe iz cijelog svijeta da na web stranici Save the  Night rezerviraju svoj besplatni DJ Session ili edukaciju o DJ-ingu u trajanju od pola sata, a kojem mogu pristupiti kroz aplikacije kao što su Skype, Zoom ili Houseparty.

Rein DJ set možeš poslušati na Instagram profilu Jägermeister Hrvatska 7. svibnja 2020. u 19 sati. 'Ulaz' na party je besplatan. "Ponajprije sam jako zahvalna na inicijativi koju je pokrenuo Jägermeister, a koja je prepoznala da DJ-evi, glazbenici i svi koji ovise o javnim događanjima trebaju pomoć većih korporacija i institucija iza sebe kako bi se mogli nastaviti baviti onim što vole i u čemu su najbolji. S druge strane, jako je zanimljivo suočavati se s novim digitalnim izazovima i  (nadam se privremenim) nadomjescima standardnog noćnog života. Sviđa mi se ideja da sačuvamo svoje omiljene rituale i prakse vezane uz izlaske i zabavu jer ova situacija ionako neće trajati zauvijek :)", poručila je Rea za kraj.