Kristina Ercegović: 'Prabaka me naučila da žena uvijek mora imati svoje novce'

Izvanredna poduzetnica i mentorica živi po svojim pravilima, a drugima pomaže da promjene svoje živote na bolje

Kristina Ercegović: 'Prabaka me naučila da žena uvijek mora imati svoje novce'

Kristina Ercegović sve je samo ne obična žena. Izuzetno je uspješna poduzetnica i edukatorica, a u posljednje se vrijeme ponajviše bavi pisanjem i podučavanjem drugih. U želji za promjenama, dala je otkaz u nekoliko uspješnih firmi pa čak i u vlastitoj, a od 2010. vodi tvrtku Zaokret.

Napisala je nekoliko knjiga, osvojila mnoge nagrade, pokrenula Business Cafe u sklopu kojeg umrežava i educira poduzetnike, odlična je mentorica i predavačica, a jedan od njezin projekata je i konferencija Ljubav, kilogrami i novac. Kristina je vrlo otvorena i po pitanju svog privatnog života, single je mama i priznaje kako se već nekoliko godina bori sa viškom kilograma. Sve to navelo me je da popričam s ovom izvanrednom ženom, a što mi je otkrila pročitajte u nastavku.


Vrlo si uspješna poslovna žena, poduzetnica, savjetnica, mentorica... Što te motivira i pokreće u svakodnevnom životu?

Više sam u zadnje vrijeme spisateljica i učiteljica. Organiziram evente koji ljudima mijenjaju posao i život na bolje. Svatko ima svoju definiciju uspjeha. Moja je da živim po svojim pravilima. Mene pokreće prije svega doprinos i utjecaj najviše, volim dijeliti znanje i stečene spoznaje, spajati i pomagati ljudima, zatim ljubav i strast, pa sloboda i želja za kreiranjem nečeg iz ničega. A kad god zapnem tu je moj sada 10,5 godišnji sin Luka kao ultimativan razlog za sve.

Možeš li nam nešto malo više ispričati o svojoj tvrtki Zaokret? Kada je osnovana, što te pokrenulo? Otkud ideja za naziv tvrtke?

Zaokret je moja treća tvrtka, 17 godina sam u poduzetništvu, a Zaokret je osnovan prije skoro 10 godina. Tada sam i sama imala veću potrebu za vlastitim zaokretom i jednostavno mi je to ime odzvanjalo u pozadini u glavi. Ideja je bila nešto sasvim drugo, a put me odveo u nešto slično na kraju, a to je organizaciju evenata koji mijenjaju život i posao ljudima koji na njih dođu, pa tako među njima je bio prvi Business Cafe.

Utemeljila si i Business Cafe. Ispričaj nam nešto više o tom projektu.

Business Cafe su druženja malih poduzetnika, koja sam ubrzo nakon pokretanja franšizom proširila u ovih devet godina u sedam zemalja. Ideja je pokazati uspješne poduzetničke priče sasvim otvoreno bez bullshita i skroz autentično, okupljati istomišljenike radi podrške i inspiracije, a networking je posljedica. Niz je prijateljstava i poslova sklopljeno, no najvažnije Business Cafe je danas mjesto gdje poduzetnici znaju da nisu sami i slušanjem poduzetničkih priča svako malo se podsjete da svi prolazimo isto i da je moguće uspjeti i sada i ovdje unatoč svemu i svima.


Image


Vrlo si otvorena osoba. Misliš li da je hrvatsko društvo previše konzervativno?

Kažu da jesam, iskreno ja toga nisam ni bila svjesna dok nisam vidjela kako su oko mene zatvoreni. Jesmo previše smo konzervativni, što nije nužno ni loše. Treba u svemu naći balans. Nije sve moderno dobro samo po sebi i ne treba sve tradicionalno odbaciti jer je „staro”. Da se i malo našalim – moja je prabaka uvijek govorila da svo zlo dolazi iz Amerike, misleći upravo na to da moramo cijeniti svoje, a ne slijepo prihvaćati sve vrijednosti koje Zapad nosi sa sobom.

Kako izgleda tvoj uobičajeni radni dan? 

Ne postoji. Mislim kod mene ništa nije uobičajeno i nijedan dan nije isti. No započinje na isti način – vremenom odvojenim za sebe. U miru i tišini, molitvi i zahvalnosti. Taj dio ujutro je uobičajen.

Prošle si godine organizirala konferenciju o ljubavi, kilogramima i novcu. Odakle takva ideja? Jesu li žene danas previše opterećene izgledom?

I sama sam single mama, već par godina vučem višak kilograma i kao i svi poduzetnici i drugi imam uspone i padove u odnosu s novcem. Pa sam naišla na podatke o visokim stopama razvoda, o pretilosti nacije pa i djece kao i činjenici da smo među najsiromašnijim zemljama EU. Opet mi je i to ime odzvanjalo pa sam se bacila u to. Evo uskoro će u listopadu već četvrta konferencija u nepune dvije godine. Pogodili smo skroz jer se pokazalo da su upravo ta tri područja najčešće teme za interesa publike kao i područja osobnog rasta i razvoja. Da, žene su preopterećene izgledom i to je posljedica nametanja nerealnih slika u medijima o idealima ženske ljepote, pritiska da se ostane mlad, izgleda mlađe i sl. Na kraju mislim da je samo zadovoljna žena istinski lijepa žena.

Što je, prema tvom mišljenju, najvažnije za kvalitetan i sretan život?

Smisleni rad – da radimo nešto što nama ima smisla te ispunjavajući odnosi s ljudima koji su nam važni. Pod tim mislim na bliskost i intimnost. I ništa ne može nadmašiti mir uma, unutarnji mir. Jedino smo tada zadovoljni. Nikad nitko nema idealne životne okolnosti. Trava nije zelenija u susjedovom dvorištu. Svatko nosi svoj križ. Svi smo dobili neke karte za ovaj život, a na nama je kako ćemo odigrati partiju.

Kako prepoznati da nam je u životu potrebna promjena, odnosno zaokret?

Osjećaj kopkanja iznutra, grč u želucu kad idemo na posao, muka kad trebamo susresti nekoga, osjećaj gušenja, tereta i sl.

Napisala si već nekoliko knjiga. Gdje pronalaziš inspiraciju?

Pet knjiga je iza mene, najpopularnija je Sam svoj gazda iz 2013. i iz 2018. Najjači si kad si svoj – ljudska strana biznisa. Puno sam u kontaktu s ljudima, otvaraju mi se, a dodatno pisanje mene liječi, a kažu mi da znam pogoditi točno u srž i jasno i kratko objasniti ono što se svima vrti po glavi.


Image


Koji su ti bili najveći izazovi s kojima si se dosad susrela u privatnom i poslovnom životu?

Prošla sam jako puno toga. Privatno veću dozu razočaranja u odnosima i mogla bih reći šokova koji su rezultat usputnog otkrivanja raznih obiteljskih tajni i osoba i situacija za koje nisam znala da postoje, a poslovno dosta uspona i padova. No uobičajenih za vlastiti biznis.

Na kakvim projektima trenutno radiš? Imaš li nekakve posebne planove za budućnost?

Nedavno sam pokrenula Business Cafe International – Business Cafe na engleskom jeziku gdje predstavljamo priče inozemnih poduzetnika koji su se uselili u Hrvatsku i ovdje pokrenuli svoj biznis. Malo da kontriram ovim svakodnevnim natpisima da svi odoše u Irsku i da im je tamo divno. Pišem šestu knjigu Sam svoj gazda ili rob svog posla, svojevrsno drugo i dopunjeno izdanje Sam svoj gazda iz 2013., a zatim ću se okušati u pisanju romana sebi za dušu. Pokrećem projekt Žene i novac potaknuta osobnom situacijom jer sam nakon mamine smrti naslijedila popriličan iznos njenih dugova koji su posljedica trošenja iznad mogućnosti, financijske nepismenosti i financijske neodgovornosti, pa me to moje loše iskustvo potaklo da ga, nadam se, uspješno transformiram u nešto korisno za ostale. Naime, žene u prosjeku žive 7 godina duže i zarađuju 11 i više posto manje. Svi znamo za primjere ljudi koji malo zarađuju, a imaju sve i to bez kartica i kredita, kao i za ljude koji puno zarađuju, i jedva sklapaju kraj s krajem, stalno su u minusu, imaju niz kredita i stalno nešto kemijaju s karticama. Stvar je u tome kako raspolažemo s onim što imamo. Tako da se veselim ovom novom projektu koji će nadam se promijeniti mnoge živote na bolje. Pa ako ništa drugo da se malo bolje osjećam kad plaćam ratu maminog kredita, da znam da nije skroz bez smisla i uzalud.

Što bi poručila ženama koje se žele baviti poduzetništvom i biti 'sam svoj gazda'?

Preduvjet slobode i neovisnosti je ekonomska neovisnost. Opet ću spomenuti moju dragu prabaku koja nam je svima govorila da žena uvijek mora imati svoje novce. Poduzetništvo nije za svakoga, no ako imate neku ideju i osjećati neki nemir, nešto vas kopka da to ostvarite, krenite. Kako je jednom rekao jedan moj kolega, o poduzetništvu se ne razmišlja, nego se poduzima. Dovoljno ste dobre. Dovoljno znate. Nema potrebe čekati još jedan seminar i neki savršeni trenutak. Jer dovoljno znate. Jer taj trenutak nikad neće sam doći. Želiš nešto? Ne čekaj tuđe dozvole, ne treba ti ničije dopuštenje – odi i uzmi to!


Foto: Privatni album