Ajoj, jesi li već na Instagramu uočila ove izvezene jastučnice? Iza njih je super domaća priča

Novonastali istarski brend Ajoj otkrile smo nedavno, a odmah smo se oduševile. Uvjeri se i sama koliko su simpa ove unikatne, ručno rađene jastučnice te se upoznaj s kreativkama koje stoje iza ove dizajnerske priče

Ajoj, jesi li već na Instagramu uočila ove izvezene jastučnice? Iza njih je super domaća priča

Nedavno smo u bespućima Instagrama naišle na posve novi domaći brend koji nas je na prvi pogled zaintrigirao. Ne, ne radi se o još jednom malom brendu specijaliziranom za slatke espadrile, haljine ili pletene cekere, već o dvije djevojke koje su počele izrađivati ručno vezene jastučnice sa simpatičnim citatima, natpisima i crtežima.

Tanju Šuflaj i Teu Štokovac, kreativni duo koji pokreće novonastali istarski brend Ajoj, spojila je ljubav prema umjetnosti, a zajedničkim su ju snagama odlučile izraziti i kroz stvaranje svog brenda.

Image


(Foto: Tea Štokovac i Tanja Šuflaj)

"Po struci smo kustosica i fotografkinja/dizajnerica. Ključan je bio naš susret 2017. godine. kad je jedna organizirala izložbu drugoj. Upravo tako je počelo naše prijateljstvo i naša suradnja. Nakon zajedničkog rada na raznim projektima i izložbama, odlučile smo pokrenuti i stvoriti vlastiti projekt. Estete, ljubiteljice dizajna i umjetnosti, dijelimo i vrlo sličan smisao za lijepo i oduvijek nas je privlačila tradicija i reinterpretacija iste. Vrlo spontano i prirodno smo došle do ideje o pokretanju brenda“, pričaju nam ove mlade žene koje su stvorile Ajoj jastučnice koje njeguju estetiku minimalizma i jednostavnosti.

Odabrale su jastučnice kao idealan medij za prijenos važnih poruka na simpa način i time odmah zaintrigirale korisnike društvenih mreža, pa i nas.


"Želimo spojiti tradiciju s modernim stilom, da bi došle do proizvoda koji nosi važnu priču“, govore nam te dodaju kako inspiraciju pronalaze u svemu što ih okružuje – prirodi, knjigama, izložbama, putovanjima, životnim trenucima ili jednostavno telefonskim razgovorima.

"Nova mjesta, ljudi i drugačiji vizuali otvaraju nam nove kanale i poticaj za kreativno stvaranje“, objašnjavaju nam.

Inače, jastučnice ovog brenda su napravljene od prirodnih materijala koje Tanja i Tea pomno biraju te su nabavljene od lokalnih proizvođača. Svaka Ajoj jastučnica tako je ručni rad koji predstavlja domaći mali dizajn te ja za izradu pojedinačnog modela potrebno i do nekoliko dana pažljivog rada.

"Proces vezenja zahtijeva preciznost i strpljenje, daleko od masovne proizvodnje, a može trajati od 6 do 8 sati, pa i do nekoliko dana“, objašnjavaju nam Tea i Tanja koje nakon što su izvezle i sašile svoje jastučnice još moraju iste i prezentirati javnosti, pa se bacaju na proces fotografiranja i marketinškog plasmana na društvene mreže.

S obzirom na to da često pišemo i nailazimo na lokalne dizajnere koji svoju proizvodnju fokusiraju na stvaranje odjevnih komada ili pak obuće, izbor jastučnica kao uske specijalizacije brenda čini se neobičan, ali djevojke su sve dobro promislile.


"Proizvod poput jastučnica često je podcijenjen, a zapravo trećinu dana provodimo baš na njima. Posebnost naših jastučnica je neodvojivost, jedna jastučnica ne može bez druge i ne postoji jedna bez druge. Kroz vizualni identitet želimo naglasiti našu povezanost s Istrom i svim njezinim bojama“, pričaju nam ove kreativke koje su posebno ponosne što njihovi proizvodi njeguju posebnost, ručni rad te svaki sadrži svoju unikatnu priču.

"Naše jastučnice svoje mjesto nalaze kod osoba koje obraćaju pažnju na detalje, osoba koje vole minimalizam, jednostavnost, umjetnost“, objašnjavaju nam djevojke koje su nedavno pokazale koliko su uistinu poduzetne.

Naime, pandemija koronavirusa mnoge je dizajnere zatekla nespremne, pa su svoj rad i proizvodnju stavili na čekanje, a Tanja i Tea su se baš u ovom kritičnom trenutku moderne povijesti pokrenule i započele svoju Ajoj priču.


"Ajoj bez pandemije ne bi tako brzo vidio svjetlost dana. Kad je cijeli svijet praktički stao, mi smo se pokrenule i iskoristile svaki trenutak slobodnog vremena da obilježimo ovaj period umjetničkim “eksperimentom” i ljubavlju prema stvaranju. Volimo i vjerujemo u ono što radimo, zato smo odlučile na neki način riskirati i vidjeti kako će se stvari razvijati dalje. Spremne smo dati sve od sebe, potrudit ćemo se maksimalno da razveselimo kupce našim proizvodima, a i da ispunimo naše kreativne želje i potrebe“, govore nam.

Sada je idealno vrijeme za podržati male lokalne proizvođače i dizajnere, stoga se nemoj premišljati i ako trebaš nove zanimljive jastučnice koje će tvoj krevet podignuti na novu razinu, odluči se za Ajoj. Mi smo oduševljene ovom dizajnerskom pričom pa svakako hoćemo.