15 super stvari koje možeš učiniti za sebe, a oduzet će ti samo 15 minuta

Male stvari koje će ti poboljšati kvalitetu života uključiš li ih u svoju svakodnevnu rutinu

15 super stvari koje možeš učiniti za sebe, a oduzet će ti samo 15 minuta

Živimo u vrlo dinamičnim i ubrzanim vremenima te se svakodnevno susrećemo s puno stresa zbog izazova i obaveza koje su nam nametnute i upravo je radi toga investiranje u samog sebe jedna od najboljih stvari koje možemo učiniti.

Želiš li biti uspješna, vrlo je bitno brinuti o sebi i svom mentalnom zdravlju. Nema ništa lošeg u želji za napretkom, no budeš li pritom zanemarivala sebe, brzo ćeš doživjeti 'burnout'.

Briga o sebi ne mora iziskivati puno vremena, što se često uvriježeno misli. Pojedini rituali i mali trikovi oduzeti će ti samo 15-ak minuta, a mogu itekako pozitivno utjecati na tvoju svakodnevicu.

U nastavku ti otkrivamo čak 15 super stvari koje već danas možeš učiniti za sebe, a neće ti oduzeti puno vremena pa ih nastoj što češće uključiti u svoju rutinu.

Budi zahvalna

Samo 15 minuta zahvalnosti dnevno može ti iz korijena promijeniti život na bolje i pomoći ti da sve gledaš iz neke mnogo pozitivnije perspektive. Počni prakticirati zahvalnost na dnevnoj bazi i ubrzo ćeš se osjećati mnogo optimističnije i sretnije. Primjerice, na kraju svakog dana u svoj dnevnik zapiši na čemu si zahvalna i uvidjeti ćeš koliko je život zapravo lijep.


Image

Isključi se

Više ne možemo zamisliti svakodnevicu bez tehnologije, interneta i društvenih mreža, no probaj barem 15 minuta dnevno odvojiti samo za sebe i u tih nekoliko minuta nemoj gledati na mobitel, tv, računalo, itd. Umjesto toga, pronađi neke druge načine da si popuniš vrijeme. To će ti omogućiti da se opustiš i pomoći ti da se riješi anksioznosti.Image


Uvedi mini vježbe

Iako bi trebala vježbati svakodnevno minimalno pola sata, ako to nije izvedivo, probaj u svoju rutinu uvesti barem 15-minutne vježbe poput joge, hodanja ili pak trčanja. Osjećati ćeš se mnogo bolje i energičnije. Fizička aktivnost ima izuzetno pozitivan utjecaj na zdravlje.  


Image

Priušti si masažu lica

Prilikom svoje jutarnje rutine odvoji malo vremena i priušti si dobru masažu lica pomoću svoje dnevne kreme. Mnoge su tehnike za masiranje lica, a pozitivno utječu na kožu, daju joj sjaj, smanjuju podbuhlost i poboljšavaju cirkulaciju. Lice možeš masirati prstima ili pak rollerom za masažu lica.  


Image

Počni pisati dnevnik

Nabavi si neki lijepi planer ili pak dnevnik i svakodnevno u njega zapiši svoje misli. Možeš zapisati što si tog dana postigla, što ti se lijepo dogodilo, na čemu si zahvalna, itd. Pisanje će te motivirati, osnažiti i inspirirati. Daj prostora sebi i svojim vlastitim emocijama i pretoči ih na papir. Daj si 15 minuta kako bi istražila svoje misli i osjećaje.


Image

Uredi svoj prostor

Želiš li živjeti u urednom i čistom prostoru, dovoljno je odvojiti 15-ak minuta dnevno da malo organiziraš svoj dom. Pospremi svoj radni stol, ormar ili pak suđe u kuhinji. U organiziranom i pospremljenom domu ćeš se osjećati mnogo ljepše i motiviranije.  Napravi svoj 'vision board'

Ploča za vizualizacija, odnosno 'vision board' je ploča na kojoj ćeš pomoću određenih slika, fotografija i drugih pokazatelja kreirati svoje osobne želje, vizije i ciljeve. To je nešto što uspješni ljudi prakticiraju vrlo dugo, a ploču je važno imati na vidljivom mjestu i na taj ćeš način biti puno više fokusirana na ono što želiš.


Image

Nauči nešto novo

Vjerovala ili ne, 15 minuta može biti sasvim dovoljno da naučiš nešto novo u svom životu. U današnje nam je vrijeme doista sve dostupno na dlanu, a uz internet i mnogobrojne korisne aplikacije svakim danom možeš naučiti nešto novo te na taj način obogatiti svoju svakodnevicu.  Image

Izgradi svoju mrežu

Društveno umrežavanje je vrlo korisna stvar pa iskoristi svojih 15 minuta slobodnog vremena i upoznaj nekog novog. Možeš koristiti Linkedin ili pak druge profesionalne servise koji će ti omogućiti da upoznaš zanimljive i inspirativne nove ljude.


Posveti se manje bitnim stvarima

Svakim si danom sigurno posvećena svim onim bitnim stvarima u životu pa je povremeno dobro posvetiti se i nečemu manjem bitnom. Pročitaj knjigu, pogledaj epizodu svoje omiljene serije ili pak nazovi prijateljicu.Image

Učini nešto za sebe

Važno je brinuti o sebi, a to podrazumijeva i brigu o fizičkom izgledu. Naruči se kod frizera, kozmetičarke ili pak na masažu. Barem jednom mjesečno učini za sebe nešto lijepo, nešto što će te usrećiti. Investiraj u sebe na način da sebi posvetiš malo vremena. Sigurno nećeš požaliti.Image

Opraštaj ljudima

Tijekom svog života, zasigurno si barem jednom s nekim ušla u konflikt ili ti se netko zamjerio na ovaj ili pak onaj način. To je sve dio života i moramo naučiti da takve stvari prođu. Nauči oprostiti ljudima, što god ti učinili jer ćeš se osjećati mnogo bolje i slobodnije. Na taj ćeš način omogućiti sebi da kreneš dalje i da u pozitivnom tonu nastaviš sa svojim životom.  Image

Počni voditi video dnevnik

Ne bi li bilo lijepo nakon 20-30 godina pogledati unatrag i zaviriti u svoj život, a to će ti oduzeti samo 15 minuta dnevno? Snimati se možeš kamerom ili pak mobitelom, a možeš zabilježiti neke svoje usputne trenutke, reći što ti se dogodilo taj dan, što se trenutno dešava u tvom životu i s kakvim se problemima suočavaš. Čini to što je češće moguće i za nekoliko godina možeš sve ukomponirati u jedan video te na taj način kreirati lijepu životnu uspomenu za starije dane.


Image

Budi ljubazna

Petnaest minuta dnevno je dovoljno da napraviš dobro djelo i da proširiš malo pozitive po svijetu. Nasmiješi se strancu u prolasku, pomogni susjedi ili pak pozovi kolegicu s posla na kavu. Pokloni svoju ljubaznost nekom tko ju je u tom trenutku zaslužio. Osim što ćeš razveseliti druge, i sama ćeš se mnogo bolje osjećati. Svijetu je potrebno više pozitive!Image

Razmišljaj o svojim ciljevima za budućnost

Posljednji, ali ne i manje bitan savjet je taj da barem nekoliko puta na tjedan izdvojiš nekoliko minuta i razmisliš o svojim najbitnijim ciljevima za budućnost. To će ti omogućiti da sama sebi stvoriš nekakva mjerila svog napretka te da analiziraš gdje se trenutno nalaziš sa svojim životom. Važno je pronaći svoju životnu svrhu i učiniti sve što je u tvojoj mogućnosti da ona bude ostvarena.


Image