Nisam tražila

Pokret 'Nisam tražila' sve veći - mnogi šalju poruke podrške

Golemu lavinu pokrenula je glumica Milena Radulović kada je prijavila za silovanje svog učitelja glume i uglednog redatelja. Nakon nje, istupile su u javnost i druge zlostavljane glumice

ljubniilllalil.jpg
Foto: Profimedia/Davorin Višnjić/PIXSELL

Srpska glumica Milena Radulović (26) istupila je nedavno u javnost s priznanjem da ju je silovao redatelj Miroslav Mika Aleksić (70) dok je pohađala njegovu privatnu školu glume, koja slovi za jednu od uglednijih u Beogradu te otvorila Pandorinu kutiju, potaknuvši brojne kolegice iz regije na isto.

shimmer fallback

Radulović je tada imala 17 godina, a zlostavljanja su trajala godinama. Aleksića je prijavila još jedna srpska glumica, dok je hrvatska glumica Dora Lipovčan otkrila u iskrenoj ispovijesti kako je seksualno zlostavljanje doživjela u djetinjstvu

Dora je priznala kako joj je trebalo punih 15 godina da smogne snage i prijavi ga. No, s interesom koji je zavladao nakon toga, teško se nositi pa je glumica na Facebooku zamolila da ju se ne kontaktira.

Hrabrost su skupile i njezine kolegice te svoje zlostavljače na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, prijavile novoosnovanom povjerenstvu.

Povjerenstvu je dosad pristiglo deset prijava, doznaje RTL, a iz povjerenstva potvrđuju kako imaju imena zlostavljača-profesora. "Kod mene kao muškarca ovo izaziva negativan poriv da imam potrebu se 'pošakatat's takvim tipovima", poručuje redatelj Zrinko Ogresta na upit RTL-ovog novinara za komentar situacije.

Nakon ovog teškog koraka, glumicama, studenticama i svim ženama koje su istupile sa svojim ispovijestima, stižu poruke podrške. Među prvima je reagirao srpski redatelj i glumac Dragan Bjelogrlić, pruživši podršku mladim kolegicama.

shimmer fallback

"Djevojke, do jučer djevojčice, žrtve monstruoznog zločina su progovorile. Nisu samo izašle hrabro u javnost sa svojim bolom i dubokim ožiljcima, nego su se organizirale i odlučile zločnca poslati u zatvor. Divim im se i klanjam dok mi se srce grči zbog njihovog ogromnog bola. Zahvaljujem im se do neba, što za razliku od prethodnih generacija, koje ne osuđujem, nisu htjele kroz život koračati pognute glave, mireći se sa činjenicom da žive u društvu koje je naviknulo na nepravdu. Nisu pristale na šutnju i ravnoduššnost koja bi u godinama koje slijede polako metastazirala u gubljenje vjere u čovjeka, pravdu, čast, u smisao postojanja. U ime generacije koja nije našla snage oduprijeti se tsunamiju povijesnih potresa, u ime generacije koja je zbunjena i jadna dozvolila izgradnju poremećenog sustava vrijednosti u kojem će zločinci, ubojice i moralne nakaze biti ljudi od ugleda, ispričavam se i klanjam, ne tražeći oprost. Nismo zaslužili njihovo razumijevanje. Veliko hvala što su nas, bar na trenutak, probudile iz duboke uspavanosti i ravnodušnosti, koju smo prihvatili kao filozofiju života", stoji u Bjelogrlićevoj izjavi koju je objavio srpski Nedeljnik.

Njegov kolega Petar Benčina, našoj publici poznat iz serje Pogrešan čovjek, na Instagramu je objavio poruku: "Tko dirne naše sestre, dirnuo je sve nas. Podrška i ljubav za Ivu i Milenu i ostale djevojek. Nisi sama".

Reagirao je i naš glumac Asim Ugljen, poduljim postom na svom Facebook profilu.

"To su vam partnerice, a ne lutke na napuhavanje. Kao da nije dovoljno teško biti glumicom samo po sebi, jer je to muška branša, većina uloga su muške, a javnost ih ionako sve doživljava kao malkoc skuplje prostitutke, onda ih vi manijaci još i napastujete. Zar vam nikada nije palo na pamet promisliti o tome kako bi vama bilo u njihovoj koži?", napisao je među ostalim.

Glumica Anica Dobra, u komentaru na Instagram profilu Milene Radulović rekla je: "Djevojke s korakom od milijun milja. Hvala što postojite".

Srpski redatelj Ilić u međuvremenu je optužen za osam silovanja te mu je određen jednomjesečni pritvor.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.