Body positivity

Mama iz Splita poručila: 'Kad ti kažu - debela, ti ne reci ništa i guraj dalje po svom'

Ana Fatić iz Splita objavila je fotografiju sebe u kupaćem kostimu s ciljem da pomogne drugim ženama, djevojkama i djevojčicama koje se bore sa svim onim 'društveno prihvatljivim' slikama i standardima zbog kojih se srame svog tijela

Ana Fatić.jpg
Foto: Instagram/ana_with_instalove

Nekada, ne tako davno, bila je uobičajena praksa da na društvenim mrežama, časopisima ili televiziji ne vidimo ništa osim vitkih, 'društveno prihvatljivih' tijela. Reklamiranje odjeće i proizvoda za šminkanje, glavne uloge u romantičnim komedijama, uspješni poslovi i veze te sposobnost općenitog postojanja u društvu sa svim privilegijama koje si vitki mogu priuštiti.

Međutim, ono čemu svjedočimo tijekom posljednjih nekoliko godina velik je pomak u načinu na koji su tijela predstavljena u medijima i u društvu. Svakako, pozitivna slika o tijelu nešto je o čemu sve više slušamo, čitamo i gledamo, ali i dalje ne u dovoljnoj mjeri.

Zbog toga nas iznimno veseli kada naiđemo na hrabre žene poput Ane Fatić.

Ova 31-godišnja mama iz Splita objavila je fotografiju sebe u kupaćem kostimu s ciljem da pomogne drugim ženama, djevojkama i djevojčicama koje se bore s onim istim 'društveno prihvatljivim' slikama i standardima zbog kojih se srame svog tijela. Ana ima poruku za sve njih, zapravo - za sve nas jer njezine riječi svima su nam prijeko potrebne.

'Za ovu fotografiju je trebalo najkraće vremena da je napravim, a najdulje da je objavim'

Tim riječima započela je svoju objavu i nastavila: "…Nekome će biti gadljiva, nekome nezanimljiva, nekome pomoć, nekome predmet sprdnje, a meni…Meni je ovo sve u ovom trenutku. I zato želim s njom pomoći svakoj ženi, djevojci i djevojčici koja se bori, srami i koju boli- ruganje, skidanje u kupaći kostim, nastavite niz same, tu materijala ne manjka."

Da je njezina objava toliko snažno odjeknula, dokazuje veliki broj lajkova i motivirajućih komentara samo dva dana nakon, ali i brojne poruke koje neprekidno dobiva:

"Iskreno, očekivala sam reakciju žena koje me prate i možda još pokoje nove osobe kojoj objava znači iz bilo kojeg razloga, ali u ovolikom broju, zbilja ne. Na jedan način osjećam ponos jer nas je toliko u istoj priči i zajedno smo jači u svemu, a opet s druge strane i tužno, jer mi direct vrvi porukama koje pričaju sve o teškim kompleksima koji ljude drže u "zatvorima", debljini koja je potaknuta hormonskim poteškoćama, pričama o emocionalnom prejedanju pa i koliko je muškarcima teško. Oni "moraju" biti jaki i to je to, a to je užasno", rekla nam je i dodala: "Mislim da dok smo živi imamo pravo na promjenu."

Potpisujemo svaku riječ. Bravo, Ana!