Nema izvlačenja na hormone!

Nisu godine te koje usporavaju metabolizam. Evo što kažu stručnjaci

Nova studija objavljena u uglednom znanstvenom časopisu došla je do saznanja da je bazalni metabolizam jednak kod 20-godišnjaka i kod 60-godišnjaka te kod žena u menopauzi

pexels-anete-lusina-6354276.jpg
Foto: Pexels

Ako si u 40-ima ili 50-ima i već godinama polako, ali sigurno dobivaš na kilaži, vjerojatno za svoj novi konfekcijski broj kriviš starenje, odnosno usporavanje metabolizma i hormonalne promjene koje sasvim prirodno dolaze sa sve većom gužvom među svjećicama na rođendanskoj torti. No, studija nedavno objavljena u časopisu Science demantira to uvriježeno mišljenje. U njoj su korišteni podaci više od 6500 osoba različite životne dobi - od najmlađih do najstarijih.

shimmer fallback

Znanstvenici su došli do otkrića da je bazalni metabolizam (to je onaj koji se 'vrti' u pozadini, dok miruješ - energija koju tijelo sagorjeva za 'hladni pogon' - disanje, cirkulaciju, održavanje tjelesnih funckija) jednak u dobi od 20 i u dobi od 60 godina, a nakon toga dolazi do usporavanja od jedan posto godišnje. Nije zabilježena ni razlika u baznom metabolizmu mušakara i žena, čak ni kod žena u menopauzi on se ne usporava. Sada se sigurno pitaš zbog čega onda osjećaš drugačije i zbog čega se čak i para od kuhanja lijepi za tvoja bedra. Odgovor manje veze ima s godinama, a više sa stilom života. Starenje neće dramatično usporiti tvoj metabolizam, ali manjak sna, loša prehrana, izostanak rekreacije i stres hoće.

Image
Uvedi ih u svoja jutra

Ove jednostavne vježbe razbudit će te i potaknuti metabolizam bolje od kave

No, nema mjesta očajavanju i panici. Sjajna je stavr što stanje možeš popraviti tako što ćeš poboljšati kvalitetu svog života, odnosno već danas uvesti u svakodnevicu zdrave navike poput one da ćeš na počinak otići u 22, a ne u dva sata ujutro ili da ćeš umjesto poslijepodnevne sapunice, prošetati sat vremena i gledati kako se priroda mijenja s dolaskom novog godišnjeg doba. U nastavku pročitaj na kojenačine možeš ubrzati metabolizam.

Budi tjelesno aktivna

Ovo je bez sumnje najbolji način. Pronađi u danu vremena za tjelovježbu ili barem polusatnu žustru šetnju. Ako si ušla u peto desetljeće života bilo bi dobro i da odrađuješ treninge snage i razviješ mišićnu masu. Mišići potiču metaboličke funkcije, čine te vitalnom i preveniraju bolesti lokomotornog sustava.

shimmer fallback

Hidiriraj se

Vrlo je važno unositi dovoljne količine tekućine kroz dan. Pritom prvenstveno mislimo na vodu, a onda i na sokove od povrća i voća te na nezaslađene čajeve. Čim ujutro ustaneš popij čašu do dvije mlake vode s limunovim sokom. Možeš dodati i na vrh žličice cimeta ili kajenskog papra i žličicu meda.

shimmer fallback

Jedi više proteina

Probavljanje hrane aktivira metabolizam i do nekoliko sati nakon obroka. Tijelo troši energiju kako bi hranu koju si unijela u njega iskoristilo za sve što mu je potrebno. Energija koja je potrebna za probavljanje hrane naziva se termogeni učinak hrane, a najveći porast termogenog učinka hrane uzrokuju proteini, povećavajući radi bazalnog metabolizma s 15 na 30 posto. Osim toga, proteini su ključni za izgradnju i regenreaciju mišića, koji, kkao smo već navele, također pozitivno djeluju na metaboličke funkcije.

Odmaraj se

Redovit i kvalitetan san ključan je za regeneraciju tijela i psihe. Manjak sna može dovesti do pretilosti, hipertenzije, dijabetesa, depresije, pada imuniteta pa čak i srčanog ili moždanog udara. Ni metabolizam nije pošteđen negativnog utjecaja nesanice i kroničnog umora. Stoga, poradi na higijeni spavanja - uvijek u isto vrijeme idi na počinak i ustaj, mobitel i ostale elektronske uređaje ostavlja izvan spavaće sobe, a nju pred počinak prozrači.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.