Otkrile tajnu

Nikad u minusu: 7 navika žena koje uvijek imaju dovoljno novca na računu

Postoje žene koje svoju plaću potroše gotovo odmah, no postoje i one koje nemaju problema kada su u pitanju financije. One jednostavno imaju zdrave financijske navike, a u nastavku otkrij o kojima je riječ

pexels-photo-701801.webp
Foto: Pexels

Odlasci u luksuzne restorane ili odmor na Maldivima zvuče primamljivo, ali i vrlo skupo. Teško je pronaći balans između komfora i solidnog stanja na računu. Međutim, postoje neki trikovi pomoću kojih se može uštedjeti novac bez ustručavanja u opuštanju i uživanju u blagodatima života.

Image
Upravljanje financijama

Znaju kada stati s trošenjem: Ova 4 horoskopska znaka znaju štedjeti

Samo treba imati na umu da je to proces koji traje nekoliko mjeseci, a ponekad i godina i da je za to potrebna velika samokontrola, predanost, planiranje te izbjegavanje nepotrebnih troškova.

Image
Foto: Pexels

Možda nije tako uvijek bilo, ali već desetljećima je sasvim normalno da žene preuzimaju i vode obiteljske financije. Štoviše, prema statistikama, žene danas tri puta više otvaraju tvrtke nego muškarci, a statistike također pokazuju da su žene bolji investitori od muškaraca. A koje zdrave financijske navike imaju žene koje znaju s novcima - provjeri u nastavku.

Ništa bez štednje

Žene koje znaju baratati financijama znaju da je štednja nužna karika u očuvanju novca. Štednja ne znači da grčevito čuvaš svoj novac i uskraćuješ si užitke, već da racionalno trošiš. Ono u čemu mnogi griješe, ali ne i one jer upravo štednja. 'Štedi se kad se ima, a ne kad si u škripcu' - njihov je najvažniji moto.

Financijski stručnjaci preporučuju korištenje pravila 50/30/20 kada je u pitanju trošenje. Ovo pravilo kaže da 50% tvog prihoda treba ići na životne troškove, 30% na zabavu (izlaske, putovanja i slično), a 20% na štednju.

Image

Pažljivo troše svoj novac

Žene koje uvijek imaju viška novca nisu rastrošne. One su potpuno svjesne tijeka novca i trošit će na stvari koje su im zaista značajne i nužne. Također, ako nešto ne žele, neće to kupiti - bez obzira koliko je proizvod povoljan. Iza svake kupnje koju obave stoji promišljena odluka, a ta im samosvijest pomaže da smislenije troše na stvari koje im donose radost. 

Image

Plaćaju gotovinom umjesto kreditnom karticom

Mnogi ljudi koriste kreditnu karticu prilikom kupovine, međutim, tako nemaju uvid u stanje na računu što im daje slobodu da olako troše novac. Žene koje imaju ušteđevinu znaju da je pametnije plaćati gotovinom jer tako imaju kontrolu koliko su potrošile i koliko žele potrošiti. Dakle, odaberi plaćanje gotovinom jer ti dugoročno štedi mnogo novca.

Image

Kupuju na sniženjima

Sniženja su izvrstan način da kupiš željeni proizvod, ali uz minimum potrošnje. To je dakle, jednostavan trik da zadržiš malo više novca u džepu. Spontana kupovina bez sumnje je uzbudljiva i zabavna, ali još je uzbudljivije potrošiti manje na ono što si lako mogla preplatiti. Primjerice, skupe komade poput kaputa ili čizmi uvijek kupuj na rasprodaji na kraju sezone.

Image
Foto: Pexels

Imaju plan za budućnost

Postavljanje kratkoročnih i dugoročnih financijskih ciljeva vrlo je važna stavka. Plan potrošnje omogućit će ti da jasnije vidiš i pratiš na što ti novac odlazi, ali i prema čemu težiš. Primjerice, ako želiš uštedjeti novac za putovanje u tropske krajeve, lakše ćeš se kontrolirati jer imaš neki svoj cilj.

Image
Foto: Pexels

Dodatno zarađuju

Jedna od navika žena koje imaju nešto više novca na računu je da traže još jedan izvor prihoda. Bilo da želiš raditi posao sa strane, pretvoriti hobi u dodatan izvor prihoda ili ulagati u nekretnine, sve navedene opcije su vrijedne investicije koje ti mogu povećati mjesečni prihod.

Image
Foto: Pexels

Cijene ono što imaju

Jedna od najboljih navika žena koje uvijek imaju novca je da su naučile biti zadovoljne onim što imaju. Novac te sam po sebi neće učiniti sretnom, međutim ne možemo zanemariti činjenicu da više novca na računu život čini manje stresnim. Dakle, budi zahvalna na onome što već imaš i već će ti to pružiti sreću.

Image