Surova stvarnost

Stop nasilju nad ženama: I ove slavne žene hrabro su progovorile o svom iskustvu

Nasilje nije nešto što se događa nekim nepoznatim ženama, često je vrlo blizu nas i događa se našim majkama, sestrama, prijateljicama, susjedama i kolegicama,a 22.rujna obilježava se naš nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

kat-j-7I1wrtRz5QQ-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se kako bi se podigla svijest o svim oblicima nasilja nad ženama. Ovaj datum, 22. rujna, odabran je zbog posebno tragičnog slučaja koji se dogodio 1999., tada su na Općinskom sudu u Zagrebu ubijene tri žene - sutkinja Ljiljana Hvalec, odvjetnica Hajra Prohić i stranka Gordana Oraškić. Ubojstva je počinio suprug stranke za vrijeme brakorazvodne parnice. No, od te 1999. znamo da se nije puno toga promijenilo, broj ubijenih žena sve više raste, kao i prijave zbog obiteljskog nasilja, a nažalost sustav ne pokazuje da može zaštititi žene u ovakvim slučajevima.

No, situacija se pogoršala i tijekom pandemije, čak je 40% više prijava za obiteljsko nasilje i 30% više za silovanje. A i sve je veći broj zahtjeva za smještajem u skloništa, a ovi brojevi samo pokazuju koliko je situacija alarmantna iako je ove godine izmijenjen kazneni zakon kako bi se lakše kažnjavalo počinitelje.

Ženama koje se nalaze u ovim situacijama savjetuje se da nasilje prijave: policiji, zdravstvenoj ustanovi, nadležnom centru za socijalnu skrb, državnom odvjetništvu, nevladinoj organizaciji ili pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. Međutim, iako postoje institucije koje žene trebaju zaštititi od nasilnika i nevladine udruge koje se trude pomoći ženama, svi smo svjesni da je potrebno povećati svijest o onome što se događa oko nas jer žrtve vrlo često osjećaju sram i nemoć.

Čak 70 posto žrtava obiteljskog nasilja čine žene, a zbog straha ili stigmatizacije žrtava, na jedan prijavljeni slučaj nasilja u obitelji, neprijavljenih je čak 10. Ovo je tema o kojoj svaka žena treba progovarati, čak i ako se ne nalazi u toj situaciji. U Hrvatskoj je vrlo teško jer će čak i žene osuđivati žene, a svaki glas je važan.

Slavne žene javno su progovorile o svojim borbama

Dokaz da se svaka žena može naći u ovoj situaciji su i priznanja mnogih slavnih žena. Iako su bogate i slavne i one su bile u vezama sa zlostavljačima ili proživjele strašna iskustva u svom djetinjstvu.

Reese Witherspoon

U emotivnom intervjuu kod Oprah Winfrey, Reese Witherspoon otkrila je da je kao mlada žena bila u emocionalno nasilnoj vezi. Također je rekla da je odluka da napusti taj odnos bila jedna od najtežih u životu. Iako nije rekla previše detalja, uspjela je pronaći snagu i napustiti taj odnos. "Samo sam se osvijestila i znala sam da će biti jako teško, ali jednostavno nisam mogla dalje. Odlučila sam se zauzeti za sebe", izjavila je Reese.

Charlize Theron

Charlize Theron aktivno daje podršku žrtvama zlostavljanja. Razlog njezine borbe je teško iskustvo iz djetinjstva. Odrastajući u Južnoj Africi s majkom i ocem zlostavljačem, alkoholičarom, redovito je svjedočila fizičkom nasilju. Na kraju je Charlizeina majka pucala i ubila njezinog oca u samoobrani, a Charlize je imala samo 15 godina.

Christina Aguilera

Christina Aguilera također je odrasla u obitelji u kojoj je svjedočila obiteljskom nasilju. "To je tema koja me jako pogađa jer sam uvijek bio prilično glasna i otvoreno govorila o svom iskustvu odrastanja uz obiteljsko nasilje. To je tema o kojoj se ne govori. Ne vole svi govoriti o tome. Ljudima je neugodno i osjećaju sram. Ali zato mi je toliko važno da podijelim svoju priču i pomognem drugima da pronađu izlaz i nadu u toj bezizlaznoj situaciji", ispričala je za Us Weekly.

Rihanna

Slavna Rihanna također je bila žrtva obiteljskog nasilja, a fotografije njezinog lica s modricama obišle su 2009. cijeli svijet. Njezin tadašnji dečko, pjevač Chris Brown napao ju je u automobilu. Puno godina kasnije govorila je svom teškom iskustvu.

"Mnogo žena, puno mladih djevojaka, još uvijek prolazi kroz to. Kao i puno mladih muškaraca. To nije nešto što bi trebalo stavljati pod tepih pa ne mogu reći da je to ništa ili da ne shvaćam ozbiljno. Ali ja, kao i mnoge žrtve obiteljskog nasilja, ne volim se toga ni sjećati. Dakle, govoriti o tome i reći da se to dogodilo je u redu, ali ponavljati to 200 puta je kao da sam kažnjena", rekla je u intervju za Vanity Fair.