Tajanstvena priča o hit spisateljici

Pisanje je Elenu Ferrante pretvorilo u moćnu ženu, no tko je ona zapravo?

Elena Ferrante je ime zaslužno za mnoge hit romane današnjice, no tko se zapravo krije iza tog pseudonima?

Snimka zaslona 2020-12-28 081333.png

O slavnoj spisateljici Eleni Ferrante i njezinim hit knjigama neprestano se priča, a mnogi ju nazivaju i jednom od najvažnijih osoba u suvremenoj književnosti, no zapravo nitko ne zna tko je ona i kako izgleda! Naime, „Elena Ferrante“ zapravo je samo pseudonim koji potpisuje književna djela „Napuljske trilogije“ koja je zaludila svijet. Radi se o seriji knjiga među koje pripada i kultna „Genijalna prijateljica“ po kojoj je snimljena i serija.

Baš zbog toga što se radi o misterioznom pseudonimu, i dalje nitko ne zna tko je zapravo ta genijalna ruka koja je napisala tako hvaljene romane.  Anonimnost kojom se ovinula potaknula je mali milijun teorija o tome tko je ona zapravo.

Teorije koje ne otkrivaju mnogo

Na primjer, istraživački novinar Claudio Gatti među onima je koji tvrdi da je Ferrante zapravo prevoditeljica Anita Raja iz Rima. Prateći trag novca odnosno isplate talijanske izdavačke kuće na njezin račun, Gatti je došao do zaključka da se radi o prevoditeljici. Nakon toga izašli su i intervjui u kojima je Raja navodno i sama potvrdila da je upravo ona autorica knjiga, ali ubrzo se ispostavilo da su isti lažni.

Godinu dana nakon Gattijeve istrage, filolozi i lingvisti sa Sveučilišta u Padovi isto su tako pokušali odgonetnuti tko stoji iza briljantnih romana. Analizirali su 150 romana četrdeset autora i sedam Ferranteinih knjiga. Iako nisu analizirali Rajine knjige, zaključili su da je najvjerojatniji autor svih romana Domenice Starnone, Rajin suprug. To su poduprijeti i činjenicom da su Raja i Starnone radili zajedno na njegovim knjigama godinama u jednoj izdavačkoj kući.

No, toj opciji suprotstavili su se pak fanovi Elene Ferrante tvrdivši da su u srži njezinih djela ženski identitet, položaj i odnos prema ženama u društvu kako ga niti jedan muškarac ne bi mogao opisati,  pa je i ta teorija u konačnici odbačena.

Zanimljivo je i to da je Elena Ferrante odlučila samo davati pismene intervjue te baš nikada svoje lice ili glas otkriti javnosti. Jedan od rijetkih intervjua tako je dala slavnom The New Yorker časopisu u kojem je otkrila kako ona sama vjeruje da napisano književno djelo samo po sebi više ne treba svog autora – ono je završena priča i kao takvo ne treba vlasnika.

“Vjerujem da, jednom kad su knjige napisane, više nemaju potrebe za svojim autorom. Jednom kad sam shvatila da će gotova knjiga otići u svijet bez mene, kad sam shvatila da se ništa od mene konkretno, u fizičkom obliku, nikad neće vidjeti osim izdanja – kao da je knjiga mali pas, a ja sam joj vlasnik – to mi je otvorilo novi pogled na pisanje. Bilo je kao da sam otpustila riječi iz sebe.”, objasnila je.

Zbog cijele aure misterioznosti, mnogi književni kritičari danas Ferrante jednostavno nazivaju „ženom bez lica“. I iako mi ne znamo tko je ona, kako izgleda zvuči ili gdje živi, postoji samo troje ljudi koji brižno čuvaju tu tajnu i znaju za gotovo svaki potez ove spisateljice. Radi se o njezinim nakladnicima, bračnom paru Sandro i Sandra Ozzola Ferri te agentici Clementini Liuzzi.

Nitko od njih javnosti nikada nije otkrio nikakve tajne iz života Ferrante, a jedino što o njoj donekle znamo je to da je rođena oko 1943. godine, a njezin je pseudonim stvoren kao posveta kultnoj talijanskoj spisateljici Elisi Morante. U naumu da ostane bez identiteta u vremenima kad ih imamo i po nekoliko Ferrante je uspjela i to se, kako za sad izgleda, nikad neće promijeniti. Umjesto lica, dala nam je knjige i to bestsellere.

Inače, hvaljeni „Napuljski romani“ serija je  četiri romana o životima djevojaka koje su 1944. rođene u Napulju i koje pronalaze i formiraju vlastiti identitet u nasilnoj kulturu kojom su okružene.  Ovu seriju čine romani „Genijalna prijateljica“ koji je ujedno i najslavniji roman objavljen 2012. godine, „Priča o novom prezimenu“, „Priča o onima koji bježe i ostaju“ te „Priča o izgubljenoj djevojčici.“

HBO je snimio odličnu seriju „Genijalna prijateljica“ koja je preko noći postala hit, a danas su nam dostupne i dvije filmske adaptacije romana Elene Ferrante – „Uznemirujuća ljubav“ i „Dani zaborava“. „Lažljivi život odraslih“ pak uskoro također postaje serija a ovaj roman u hrvatskom prijevodu već se može i kupiti.

Iako Ferrante zapravo ne postoji, a pravi identitet snažne i inspirativne osobe zaslužne za divna djela fikcije koja nas oduševljavaju ne znamo, njezin utjecaj time nimalo ne slabi, već upravo suprotno. Ovo je priča o tome koliko talent može biti snažniji i bitniji od samog lica, izgleda i fizičke pojave.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.