Rađaju se s njima

Mali junaci: 10 supermoći koje imaju samo bebe

Kada nam u život dođe prinova, sve što radi čini nam se kao supermoć, no nekoliko stvari ipak su posebne samo za male bebe

pexels-daria-shevtsova-789786.jpg

Male bebe - mekane, mirisne i preslatke, tko im može odoljeti? Svaki pokret rukicom ili smiješak čine nam se kao da su nešto posebno, a pogotovo ako se radi o prvoj prinovi u obitelji. No postoje i neke stvari koje bebe rade, a koje su uistinu čudesne i čine se kao supermoći kada ih usporedimo s odraslima.

Image

Djevojčica ili dječak? Podsjetnik na 'bapske priče' koje otkrivaju spol bebe

Sigurno si do sada čula za izreku da netko spava kao beba ili vidjela snimke beba koje nakon rođenja plivaju u vodi i uspijevaju zadržati dah? Sve su to posebne stvari koje su i nama odraslima ponekad teške pa nije niti čudo da nam mogu izgledati kao supermoći.

Istražile smo koje su to ostale supermoći koje bebe posjeduju. Za neke smo se i same iznenadile, a vjerujemo da ćeš i ti.

Bebe ne plaču

Možda se ovo čini kao potpuna neistina, ali je zapravo točno. Bebe možda često negoduju i viču, ali zapravo ne mogu plakati prave suze jer su njihovi suzni kanalići zatvoreni. Tek kada napune nekoliko mjeseci, kanalići se polako otvaraju i suze mogu teći.

Bebe se ne boje vode

Sigurno si do sada upoznala barem jednu odraslu osobu koja se boji bazena, mora ili rijeka jer ne zna plivati niti roniti. Bebe takav problem nemaju. Sve dok ne napune šest mjeseci, bebe imaju odličan refleks zadržavanja daha i plivanja koji se javlja čim se nađu u vodi.

Bebe gutaju i dišu u isto vrijeme

Kada odrasla osoba pokuša nešto progutati dok diše, u tome će ju spriječiti epiglotis, mali poklopac koji pokrije dušnik kako bi zaštitio pluća. Kod beba je on još nerazvijen i zato bebe s lakoćom mogu disati dok gutaju hranu.

Bebe mogu kihati u kontinuitetu

Kada odraslima nešto smeta u nosu, lako ga ispušu. Bebe to ne mogu napraviti, ali zato imaju razvijen odličan mehanizam čišćenja dišnih puteva. Naime, bebe mogu bez problema kihati u kontinuitetu dok se smetnja ne otkloni iz nosa.

Bebe mogu lako zaspati

Mnogi mladi roditelji često su u brizi je li okolina preglasna za bebu i hoće li moći zaspati. Bebe se mogu lako 'isključiti' iz okoline i bezbrižno zaspati čak i ako se oko njih buši, lupa ili pjeva.

Bebe imaju naglasak

Ono što nas je posebno oduševilo je činjenica da svaka beba plače i guguće s određenim naglaskom. Taj naglasak je naučen kroz zvukove koji do bebe dopiru dok se još nalazi u majčinoj utrobi.

Bebe odmah znaju puzati

Odmah nakon rođenja, bebe znaju puzati prema izvoru hrane, odnosno grudima. Kada bebu postavimo na majčin trbuh, odmah će se znati orijentirati prema grudima, a razlog tomu je činjenica da mogu namirisati mlijeko.

Bebe su vrlo fleksibilne

Kada se rodimo, naše tijelo ima oko 300 različitih kostiju što nas čini vrlo gipkima. S vremenom neke od njih srastaju pa se dio gipkosti gubi ako ne radimo aktivno na tome da ostanemo savitljivi i gipki. Ovo svojstvo je potrebno kako bi se beba mogla progurati kroz rodni kanal što sigurnije.

Bebe mogu u trenu dobiti novu frizuru

Kada se tek rode, bebe mogu imati primjerice plavu kosu, ali već nekoliko mjeseci kasnije ona može postati tamno smeđa. Isto tako, ako se rode s loknicama, iste mogu nestati kroz koji mjesec.

Bebe mogu brzo rasti

Kroz prvu godinu života bebe vrlo brzo napreduju i u samo godinu dana mogu trostruko povećati svoju tjelesnu masu. To ne znači da su se udebljale, nego jedostavno narasle kako u širinu tako i dužinu.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.