Prošli praznici, ostala praznina?

Kako izbjeći prejedanje kad si po cijele dane doma?

Okolnosti života uvelike su se promijenile u proteklih godinu dana što , bez iznimke, izaziva stres. Neki se s njime nose tako što jedu. No, rješenje postoji

profimedia-0169794427.jpg

Blagdani, a s njima i svečani ručci i večere u nekoliko slijedova su iza tebe, na stolu više nema bezbroj vrsta kolača koji te mame da ih barem probaš. Proteklih dana to su bile otegotne okolnosti i preveliki izazov držati usta zatvorenima pred francuskom salatom, sarmom i odojkom. No, vrijeme je da se zbrojiš jer ćeš u suprotnom morati kupovati novu garderobu i proljeće dočekati veća za jedan konfekcijski broj.

Image

Deset načina kako smanjiti osjećaj stresa i anksioznosti

Situaciju dodatno otežava činjenica da je zbog Covida 19 sve zatvoreno i ako nisi zimski tip, dane provodiš u kući, pred TV-om s kojeg baš i ne dolaze lijepe vijesti. Sve to skupa izaziva anksioznost i dovodi do emocionalnog prejedanja.

shimmer fallback


Sad je vrijeme da liniju dovedeš u red, a time i poboljšaš zdravlje. Bitno je regulirati prehranu, disciplinirati se kada je riječ o kuhinji i hladnjaku te odabrati zdraviji način prehrane. No, to je puno lakše reći, nego učiniti.

U nastavku ti donosimo nekoliko koraka pomoću kojih ćeš puno lakše doći do željene brojke na vagi, odnosno riješiti se bespotrebnog prejedanja. Ni jedno prejedanje nije potrebno, no teško je ugasiti emocionalnu žeđ za hranom.

Jedi samo za stolom

Sigurno su te roditelji učili da jedeš za stolom. Kasnije si iz bunta i komocije počela jesti pred TV-om, možda čak i u krevetu. Zbog manjka vremena prizalogajila bi i u automobilu. Ova naizgled bezazlena navika oduzima ti kontrolu nad unosom hrane i čini da stalno jedeš. Vrati se kuhinjskom stolu. Neka ono bude jedino mjesto za kojim ćeš doručkovati, ručati i večerati. Na ovaj način uvest ćeš reda u svoju prehranu i, sigurne smo, manje jesti.

Izbjegavaj distrakcije dok jedeš

Naučila si mobitel nositi svugdje sa sobom. Osim što nije higijenski, nije ni dobro za tvoju liniiju. Baš kao niti gledanje televizije ili serija na laptopu. Operi ruke i sjedni za stol, bez gadgeta, čak i ako si sama. Zahvali za jelo koje je pred tobom i uživaj u njemu. Ne žuri.

shimmer fallback

Jedi uvijek u isto vrijeme

Svaki živi organizam pa tako i ljudski, voli cikluse i red. Ako si iskočila iz rutine i neuredno živiš, velika je vjerojatnost da jedeš nekvalitetnu hranu jer ju ne pripremaš doma, već obilaziš pekarnice i fast food restorane. To znači i da jedeš više, no što ti je potrebno jer spomenuta hrana loše utječe na razinu šećera u krvi zbog čega si brzo ponovno gladna. Stoga, jedi uvijek u isto vrijeme i planiraj obroke.

Ne zaboravi piti

Često miješamo glad i žeđ jer nam mozak šalje gotovo jednake signale za oboje. Kad si žedna, osjetit ćeš u želucu "rupu", baš kao i kad si gladna. Popij čašu vode i pričekaj koju minutu da informacija dođe do mozga. Ako i dalje budeš gladna, jedi. Dan započinji čašom vode i završavaj kako bi ostala i preko noći hidrirana. Kroz dan popij još barem šest čaša.

Nemoj grickati pred računalom

Sjeti se što smo rekli na početku. Nije dobro jesti nigdje drugdje osim za kuhinjskim stolom. Radiš li od kuće, odvoji radnu zonu, od one druge u kojoj odmaraš, družiš se s obitelji i jedeš.
Strogo odredi vrijeme ručka i manje pauze u kojima ćeš pojesti međuobrok ili protegnuti noge. Grickalice ne drži blizu računala kao ni čokoladu da ti podigne šećer kad osjetiš umor. Na ovaj način izbjeći ćeš jako puno kalorija.

shimmer fallback

Porazgovaraj sa sobom, prije, no što zagrizeš u taj odrezak

Trebali bismo jesti kada smo gladni, no to vrlo često nije slučaj. Postoji takozvano emocionalno prejedanje u kojem osoba hranom pokušava nadopunuti ono što joj nedostaje, pronaći utjehu jer hrana pričinjava ugodu. Psiholozi savjetuju da u tom slučaju umjesto za kutijom keksa ili čokoladom, posegneš za zdravijom varijantom - meditacijaom, šetnjom ili toplom kupkom. Želiš li problem riješiti dugoročno, porazgovaraj iskreno sa sobom o tome što te muči, a ako osjećaš da si nisi dovoljna, porazgovaraj s prijateljima ili stručnom osobom. Svaka pomoć je dobrodošla.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.