Nova epizoda podcasta

Jelena Ribić Pavelić nova je gošća 'Ženske strane s Marijom Pajić'

Jelena Ribić Pavelić nedavno je predstavila svoju prvu knjigu, Pisma iz HealVillea, roman namijenjen prvenstveno djeci u dobi između 8 i 13 godina iz ranjivih skupina društva, a potom i svima onima koji su dio njihovog puta prema razvoju samopouzdanja. Upravo je ona gošća nove epizode 'Ženska strana s Marijom Pajić'

DSC02419.jpg

Spisateljica i poduzetnica Jelena Ribić Pavelić nedavno je u Londonu je predstavila Pisma iz HealVillea, svoj prvi roman namijenjen prvenstveno djeci u dobi između 8 i 13 godina iz ranjivih skupina društva, a potom i svima onima koji su dio njihovog puta prema razvoju samopouzdanja. Sadržaj knjige usmjeren je na prevenciju i razvoj samopouzdanja kod djece, utemeljen je na znanosti, a istovremeno vodi djecu na putovanje u mistični svijet osjećaja, pomažući im da pritom nauče kako zavoljeti sebe, baš takve kakvi jesu.

Iako se radi o njezinom prvom objavljenom romanu, ovo nije njezina prva priča. Naime, Jelena je i osnivačica Family Talesa, izdavačke kuće specijalizirane za priče temeljene na individualnim iskustvima djeteta, Jelena je autorica više od 300 priča za djecu koja odrastaju u različitim okruženjima – od domova ispunjenih ljubavlju, do domova za nezbrinutu djecu.

Kako bi priče pomogle pojedinom djetetu da se lakše nosi sa strahovima, brigama i osjećajima općenito, ova bivša novinarka već nekoliko godina surađuje s brojnim dječjim psiholozima i stručnjacima iz područja mentalnog zdravlja djece. Istovremeno, i sama trenutno pohađa studij psihologije na Sveučilištu Essex u Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Novinarska karijera je trajala 9 godina i jako mi je drago to razdoblje života i da možda neke stvari koje sam tada naučila mi danas puno znače. Ja radim sa životnim pričama. Dakle, pišem priče za djecu inspirirane njihovim životnim iskustvima, a ponekad da bi saznala da bi saznala prave priče i prave informacije od njihovih roditelja, moram postaviti prava pitanja. Tako da recimo, mogu reći da intervjuirama na dnevnoj bazi. Kada sam uopće počela s idejom da životne priče pretočim u priče za laku noć, isprva su to bile lijepe priče, avanture, deda i baka za njihove unučiće ", ispričala je Mariji Jelena u novoj epizodi podcasta.

Image

Jelena je bila i među prvim Hrvaticama koja je prije nekoliko godina pokrenula ideju personaliziranih priča za djecu, no ipak ju je više zanimala personalizacija na temelju emotivnih iskustava.

"Djeca kad se poistovjete s emocijom drugog lika ili drugog djeteta i mogu je puno lakše shvatiti i prihvatiti. I kada su mali, preporučeno je da im neke velike emocije, objašnjavamo kroz priču o nekom drugom djetetu. I ustvari sam na taj način počela dolaziti od junaka, heroja kako ja zovem djecu za koju pišem, koji su tužniji od one djece za koju sam isprva pisala. I to su bila djeca koja odrastaju u domu za nezbrinutu djecu, djeca koja su provodila puno vremena po bolnicama i djeca koja žive u iznimno teškim životnim uvjetima u siromaštvu."I počela sam se pitati kako se ta djeca osjećaju u svojim svakodnevicama i te osjećaje sam počela pretakati za njih i oni su tim pričama postali promatrači i oni čitaju priče o ptici, laviću i kroz njihova iskustva nauče kako mogu pomoći sebi, otkrila je Jelena.

Našoj Mariji je ispričala i kako je završila u Londonu, kako je osmislila jedinstvenu platformu koja je spajala pisce i roditelje i djecu koji su željeli podijeliti svoje avanture, kako se okrenula suradnji sa stručnjacima na području mentalnog zdravlja, zašto je i sama upisala studij psihologije te koliko je važna metodika isčitavanja dječjih crteža kako bi prepoznali što muči mališane, poslušaj u podcastu "Ženska strana s Marijom Pajić".

Jelena je zasigurno još jedan podsjetnik da žene kad žele nešto doista mogu ostvariti sve.