
Hrana bogata kolagenom: Ove namirnice učinit će tvoju kožu mladolikom i blistavom

U mnogim aspektima, vi ste ono što jedete, pa tako sastojci koje unosimo u naše tijelo doista mijenjaju način na koji ono funkcionira. Upravo hana bogata kolagenom može pozitivno utjecati na kožu i zglobove.
Što je kolagen?
Kolagen čini kožu čvrstom i glatkom, podržava unutarnje organe te gradi snažnu hrskavicu, mišiće i kosti. On doslovno drži naše tijelo na okupu – bez njega, bili bismo bezoblična masa.
Kad je riječ o našem licu, kolagen stvara svojevrsnu potporu unutar kože koja pomaže u sprječavanju opuštanja i bora. Zapravo, oko 33% proteina u tijelu čini upravo kolagen, no njegova proizvodnja počinje opadati ulaskom u tridesete godine (pozdrav borama i krckavim zglobovima).
Osim dodataka prehrani s kolagenom ili navike Jennifer Aniston da pije kolagen kavu, najlakši način za podržati razinu kolagena u tijelu je putem prehrane. U nastavku pogledajte kako ga odmah možete uključiti u svoj jelovnik.
Namirnice bogate kolagenom:
Temeljac od kostiju
Omiljen među slavnim osobama i wellness entuzijastima, temeljac od kostiju dobiva se dugim kuhanjem kostiju, hrskavica i tetiva životinja – dijelova iznimno bogatih tipom 1 kolagena (najkorisnijim za kožu, nokte i kosu). Može se konzumirati kao topli napitak uz obrok, a uz to je bogat i aminokiselinama te mineralima poput sumpora, magnezija i kalcija.
Perad
Ako želite izvući maksimum iz piletine i puretine, birajte dijelove poput kože, bedara i krila, a ne samo pileća prsa.
Losos
Modna dizajnerica Victoria Beckham jede losos svaki dan zbog njegovih brojnih zdravstvenih koristi. Masna riba poput lososa i skuše bogata je kolagenom (isto vrijedi i za sardine koje se jedu cijele), a još je učinkovitija ako se jede s kožom.
Meso
Bilo da je riječ o govedini, teletini ili svinjetini, meso je dobar izvor kolagena – ali s jednim upozorenjem. Kolagen se u najvećoj mjeri nalazi u vezivnom tkivu i tetivama, koje se često smatraju manje poželjnim dijelovima. Ako ciljate na komad mesa bogat kolagenom, birajte rebra.
Bjelanjci
Iako jaja sama po sebi nisu izvor kolagena, bjelanjak sadrži prolin i glicin – dvije ključne aminokiseline za stvaranje kolagena.
Kamenice
Nisu samo afrodizijak – kamenice sadrže veliku količinu cinka i bakra te aminokiseline prolin i lizin, koje su preteče kolagena. Idealne su za posebne prilike ako želite zdraviju i blistaviju kožu.
Crvene paprike
Paprike same po sebi ne sadrže kolagen, ali su izvrstan izvor vitamina C (čak i bolji od citrusa!), koji je ključan za izgradnju novog kolagena. Uparite ih s jelom od mesa ili ribe za maksimalni učinak na kožu.
Češnjak
Češnjak je poznat po mnogim zdravstvenim blagodatima – poticanju imuniteta, ublažavanju upala te jačanju proizvodnje kolagena. Sadrži idealnu kombinaciju: vitamin C, cink i bakar.
Mahunarke
Biljni izvor proteina poput slanutka i leće spada među važne namirnice za sintezu kolagena. Također sadrže vitamin C, silicij i magnezij, koji svi pomažu tijelu u proizvodnji kolagena.