Suptilni znakovi

'Gaslighting' na poslu: Kako prepoznati emocionalnog zlostavljača na radnom mjestu?

Kad te netko na poslu uvjerava da nešto nisi napravila kako ste se dogovorili - a ti znaš da jesi, razmisli je li riječ o ozbiljnoj manipulaciji, odnosno 'gaslightingu'. Evo kako ga prepoznati

profimedia-0486354995.jpg
Foto: Profimedia.hr

Vjerojatno si barem jednom čula nekoga kako kaže: ''On/ona me radi ludim, ne znam što da radim''. A raditi nekoga ludim nije nimalo bezazleno. Štoviše, radi se o vrsti emocionalnog zlostavljanja. U engleskom se takvo problematično ponašanje naziva 'gaslighting', a ime je dobilo po istoimenom filmu iz 1944. u kojemu suprug Gregory emocionalno manipulira svojom suprugom Paulom. Proizvodi čudne zvukove i prigušuje svjetla, a potom ju uvjerava da je skrenula s uma i da se ne događa ništa neobično.

Image
Manipulacija umom

'Gaslighting': Četiri rečenice koje otkrivaju emocionalnog zlostavljača

Pod takvim terorom žrtva zaista gubi samopouzdanje i vjeru u vlastito rasuđivanje te postaje sve ovisnija o zlostavljaču. Iako smo o 'gaslightingu' dosad pisali u kontekstu obiteljskog i ljubavnog odnosa, ovakvo te ponašanje može snaći gdjegod - pa i na poslu.

Inače, ljudi s narcisoidnim i agresivnim sklonostima često ovom taktikom manipuliraju drugima pa je 'gaslighting' potrebno prepoznati na vrijeme jer s vremenom emocionalni nasilnik može postati sve okrutniji.

Image
Foto: Profimedia.hr

U nastavku ti otkrivamo kako prepoznati emocionalnog zlostavljača na poslu i što učiniti.

Kako prepoznati gaslighting na poslu?

'Gaslighting' se na poslu događa kad te netko - obično onaj tko je na višoj poziciji - tjera da preispituješ svoje sposobnosti i kvalitetu odrađenog zadatka. Takve su osobe sklone izvrtati činjenice i uvjeravati te da tvoja istina nije 'prava' - zapravo, žele te zbuniti i sabotirati ti šanse za uspjeh. Tvoj kolega, kolegica ili šef može činiti ove stvari iz zle namjere kako bi učvrstio/la svoju dominaciju. S druge strane, sasvim je moguće da taj koji te radi ludom nije ni svjestan posljedica ovakvog ponašanja.

Recimo, dogovorili ste raspisivanje projekta prema određenim načelima, sve si odradila kako treba, a onda te 'gaslighter' uvjerava da si to trebala drugačije, da su se stvari promijenile ili da se tako niste dogovorili.

''Kad se s takvom situacijom suočiš više puta, možeš čak i otupjeti na takvo ponašanje prema tebi i početi vjerovati da je taj toksični kolega ili šef zaista u pravu'', kaže autorica i karijerna savjetnica za karijeru Vicky Salemi. U takvoj poslovnoj okolini ruši ti se samopouzdanje i moguće je da nećeš biti sklona predstavljati nove ideje jer će te kopkati što će taj netko reći na to. Mislit ćeš da sigurno nisi u pravu - čak i onda kad jesi. A koji su najčešći primjeri 'gaslightinga' na poslu i kako emocionalnim zlostavljačima stati na kraj?

Image
Foto: Unsplash

Ovo su najčešći primjeri 'gaslightinga' na poslu

Emocionalnog zlostavljača nije lako prepoznati, posebice ako ta osoba ima kredibilitet i autoritet. No, velike su šanse da će ih odati neke od ovih rečenica. To su suptilni znakovi da postoji problem.

  • Može te uvjeravati da mu nisi na vrijeme poslala prezentaciju ili izvješće koje ste dogovorili. Ti znaš da jesi, provjerila si, ali on ti sugerira da se obratiš IT službi i pokušaš shvatiti gdje je nastao problem. I tako više puta zaredom. Tako te posramljuje i pravi te ludom.
  • Kad izneseš primjedbu na neki sastanak ili nešto drugo, gaslighter te uvjerava da se to nije dogodilo i da vaš kolektiv sjajno funkcionira. Ispada da si sve umislila te da čak ni oni neugodni komentari nisu izašli iz njegovih usta. U trenutku kad vidi da si blizu 'pucanja' mijenja taktiku i pokazuje svoju ljubaznost. Zaboravlja što je bilo prije.
  • Kaže da ne moraš doći na sastanak ili da imaš neradni dan, a onda te tog jutra pita gdje si i povisuje ton.
  • Pravila poslovanja gaslighteri su skloni mijenjati iz hira. Ono što je vrijedilo jučer, ne vrijedi danas. Dakle, on te uvjerava da je u pravu čak i kad nije. Nešto si odradila prema jučerašnjim pravilima? E, to danas više ne vrijedi.
  • Stvari mogu otići još dalje. Gaslighter možda će ti uzeti predmet sa stola, a onda tvrditi da on o tome ne zna ništa. Učinit će ti se da si umislila. Ali nisi.
Image
Foto: Unsplash

Kako mu stati na kraj?

Prema stručnjakinji Vicky Selami, najvažnije je kroz određeno vrijeme pratiti ponašanje tog člana kolektiva. Vodi bilješke, zapiši što ste dogovorili ili napravi snimak zaslona na kojemu se vidi da si sve napravila prema dogovoru mailom. Pokušaj se s tim dokazima obratiti višim instancama. Naravno, najbolje bi bilo kad bi sve mogla riješiti u četiri oka s problematičnim kolegom, odnosno šefom, no vjerojatno će on zanijekati sve tvoje dokaze. Kolege od povjerenja, ali i okolina koja je svjesna s čim se boriš, također bi se trebala udružiti.

Jer ovo zaista može prijeći u ozbiljan emocionalni teror.

Image
Foto: Unsplash