Znate li koje su prednosti rolanja?

Rolate se otkad znate za sebe? Znate li zdravstvenu korist koje rolanje daje vašem tijelu?

Znate li koje su prednosti rolanja?

Mnoga medicinska istraživanja govore da je rolanje među tri najbolje aktivnosti koje pomažu u poboljšanju i održavanju tjelesne kondicije i općeg blagostanja.

Rolanje je izvrsno je za vaše zdravlje, a jeste li znali da rolanjem 20 km/h, možete sagorjeti i do 400 kalorija u samo sat vremena?

U nastavku vam donosimo nekoliko korisnih učinaka rolanja.

Izdržljivost mišića
Jedna od glavnih i najvećih prednosti rolanja je mišićna izdržljivost i razvoj. Ako mislite da trčanje, ili biciklizam su korisniji od rolanja, razmislite ponovo, jer rolanje uključuje puno više gornjih mišića nogu, stražnjice, kukova i mišića donjeg dijela leđa.

To dramatično izgrađuje vaše mišiće nogu što pomaže pri stvaranju snage i pomaže u boljoj ravnoteži i kontroli što održava vaš uspravni položaj. Osim toga, mišići nogu su najveći mišići u vašem tijelu. 

Održava težinu
Rolanje je kardiovaskularna vježba i sagorijeva puno kalorija. Prema klinici Mayo, težina od 160 kilograma može sagorjeti gorkih 913 kalorija u samo sat vremena vožnje na rolama. Ako želite smanjiti svoju težinu i riješiti se velikih naslaga masti oko trbuha, rolanje je upravo odličan način za to.

Poboljšava vašu ravnotežu
Ako imate poteškoća u održavanju ravnoteže u različitim sportovima i aktivnostima, pokušajte s rolanjem. Ravnoteža nije potrebna samo u sportu, već i svakodnevnom hodanju. S dobrom ravnotežom, vaš se položaj hodanja poboljšava, a ujedno i smanjuje trošenje energije koju trošite u redovitim aktivnostima, čak i sjedeći. Ravnoteža se poboljšava dok koristite mišiće donjeg dijela leđa i trbuha kako se krećete naprijed i natrag, a upravo je rolanje savršeno za to.

Poboljšava zdravlje srca
Srčane bolesti se povećavaju iz dana u dan u cijelom svijetu. Zapravo srčane bolesti su jedan od vodećih uzroka prijevremene smrti u svijetu. 

Rolanjem vaše srce, koje je mišić, jača. Američka udruga za srce kaže da je rolanje jedan od najučinkovitijih oblika aerobne vježbe i povećava otkucaje srca prosječnog rolača na 140-160 otkucaja u minuti.

Usrećuje vas
Ne vjerujete? Osim fizičke koristi, rolanje vam također pomaže da se osjećate sretno što je sjajno za vaše mentalno zdravlje. Pomaže u čišćenju uma, minimizirajući one neočekivane promjene raspoloženja, pa čak i depresiju.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.