Znaš li što se događa s tijelom i psihom kada hodaš svaki dan?

Kada pročitaš na koje sve načine hodanje dobro djeluje na tebe, nećeš ni trenutka dvojiti hoćeš li izaći na svježi jesenski zrak ili ostati na kauču

Znaš li što se događa s tijelom i psihom kada hodaš svaki dan?

Tijelo je stvoreno za pokret, a ne za sjedenje na kauču ili pred računalom. S obzirom na način života koji prevladava u suvremenom svijetu, svaki korak dobro će ti doći. Uvedeš li hodanje u svoju dnevnu rutinu, puno ćeš učiniti za fizičko, ali i psihičko zdravlje.

Pronađi rutu koja ti odgovara, bilo bi dobro da je barem djelomično u prirodi, uživaj u izmjenama godišnjih doba - sada je idealno vrijeme za duge šetnje po parkovima i šumama jer je drveće u predivnim bojama.

Image

Jesen je savršeno vrijeme za trčanje, ali pripazi na ovih nekoliko stvari


Ako te ni žive jesenske boje i šuškavo lišće ne mogu izvući iz stana ili kuće, u nastavku pročitaj na koje sve načine hodanje pozitivno djeluje na tebe. Naravno, računa se i najkraća relacija, no ipak, trebala bi šetati barem pola sata dnevno, umjerenom brzinom. Sve što ti je od opreme potrebno su udobne tenisice i trenirka.

Hodanje poboljšava mentalno zdravlje

Tijekom bilo koje fizičke aktivnosti, tako i hodanja, u tijelu se luči endorfin, hormon sreće, odnosno kemikalija zaslužna za dobro raspoloženje. Osim što ćeš se osjećati bolje, bit ćeš puna energije i bistrijeg uma te učinkovitija kroz dan. 

Image


FOTO: Pexels

Pomaže ti smršavjeti i održati zdravu kilažu

Želiš li hodanjem skinuti kilograme, trebala bi se malo ozbiljnije primiti posla, odnosno hodati oko sat vremena, svaki dan i to tako da se oznojiš i osjetiš mišiće.  U koracima, to bi značilo najmanje 15.000 koraka. No, ako si zadovoljna svojom kilažom, čak i svakodnevna polusatna šetnja pomoći će ti da ju održiš uz pokoji slatki zalogaj.


FOTO: Pexels

Smanjuje rizik od kroničnih bolesti

Prema istraživanju koje je provela američka Mayo klinika, svakodnevno hodanje zdrava je navika koja će pomoći prevenirati zdravstvena stanja poput dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i visokog krvnog tlaka. 

Image


FOTO: Pexels

Hodanjem jačaš kosti i mišiće

Redovito hodanje drži aktivnima mišiće i kosti, što je od ključne važnosti kod osoba starije životne dobi. Kako smo već spomenule, svaki korak se računa, stoga zaboravi dizalo u zgradi i koristi stepenice, a automobil što češće ostavljaj u garaži te na posao ili u trgovinu - hodaj. 

Image


FOTO: Pexels

Nađi društvo za šetnju

Ponekad je dobro i solo otići u šetnju, no želiš li da ti hodanje uđe u naviku, a po prirodi nisi disciplinirana osoba, najučinkovitiji način za to je da nađeš društvo. Prijatelja ili prijateljicu s kojim ti je ugodno i koji se, isto kao i ti, želi se pokrenuti. Ne zaboravite - 10.000 koraka je norma koju bi trebalo dnevno ispuniti.