Želiš imati savršen struk i zategnut trbuh do ljeta? Drži se ovih savjeta i to je moguće

Ostavimo sada po strani prekomjerno jedenje i višak kila, koji su jedni od uzroka većeg trbuščića, jer ima još nekoliko stvari koje će imati utjecaj na to hoće li ti trbuh biti nadutiji i izraženiji

Želiš imati savršen struk i zategnut trbuh do ljeta? Drži se ovih savjeta i to je moguće

Jedna od najčešćih problematičnih zona za nas žene, bile punašne ili mršavije, je područje trbuščića. Neke od nas imaju genetsku predispoziciju za izbočenijim trbuhom. Ovaj dio tijela najbrže "raste" kod sjedilačkih tipova koji uživaju u jelu, a pridonosi mu i stres. Kod žena velik trag na trbuhu i bokovima ostavlja i trudnoća.

Nije istina da trbuh imaju samo osobe s viškom kilograma: nerijetko taj problem imaju i mršavi, i to u dva slučaja: zbog sjedilačkog života i neredovite prehrane. U prvom se slučaju zbog sjedilačkog načina života trbušni mišići opuštaju i umjesto da tvore abdominaini zid, istežu se prema naprijed. U drugom slučaju, neredoviti obroci i na brzinu pojedena hrana prebrzo izaziva fermentaciju u crijevima, čija je posljedica nadutost. Mogu je uzrokovati i gazirana pića, kao i voće na kraju obroka...

Izdajnički "jastučići" na području trbuha su prije svega posljedica gubitka tonusa, ali ne samo mišića, nego i kože koja više ne izgleda lijepo i zdravo. Pomalo mlohav trbuh normalan je nakon trudnoće, te nekih kirurških zahvata na abdomenu - no to je moguće, u tim slučajevima, prevladati reaktiviranjem trbušnih mišića.


Što sve uzrokuje izraženiji trbuščić? Ostavimo sada po strani prekomjerno jedenje i višak kila, koji naravno ostavljaju traga. Ima još nekoliko stvari koje će imati utjecaj na to hoće li ti trbuh biti nadutiji i izraženiji:

Što sve ne smijete činiti (koliko god to čudno zvučalo)

Steznici i uska odjeća: Proslavile su ih Kardashianke, koje su valjda sve bile na liposukciji kako bi imale uži struk - a ne zbog steznika. Inače su steznici namijenjeni onima koje pate od hernije ili bolova u kičmi. No pogubno djeluju na trbušne mišiće koji atrofiraju. Nosiš li redovito steznike ili veoma usku odjeću, nemoj se čuditi što su ti se opustili mišići i koža na trbuhu - sve i ako imaš nešto uži struk zbog nošenja steznika.

Prilično visoke potpetice: S razlogom ti ih neće preporučiti niti jedan liječnik ortoped. One bi se trebale tolerirati samo u iznimnim prilikama. Nosiš li ih redovito, prisiljavaš trbuh da se izbočuje, što osim toga ima za posljedicu i bol u leđima.

Pogrešno držanje: iskrivljuješ kralježnicu, naginješ glavu, nalikuješ na zarez. Time izazivaš izbočivanje trbuha.


Cjelodnevno žvakanje: žvakaće gume i bombončići ne samo da narušavaju rad probavnog sustava, nego neprestano žvakanje ostavlja posljedice i na prsnu kost, vrat i trbuh, te sva područja povezana s njima.

Prekrižene noge: uzrokuju umrtvljivanje 50 posto mišića, među kojima i trbušnih. Ne vjeruješ? Sjedni normalno i podigni neki teži teret, pa to pokušaj učiniti s prekriženim nogama. Mnogo ćeš to teže izvesti u ovom drugom slučaju.

Reci ne laksativima: Ako ti je trbuh izbočen zbog loše probave, laksativi neće riješiti problem. Uzimaš li ih često, nadražit ćeš crijeva, što se u krajnjem slučaju može pretvoriti u vrlo neugodne grčeve. Bolje je ispitati zašto patiš od zatvora i liječiti pravi uzrok, uz liječničku pomoć.

4 savjeta za dobru probavu

  • Opusti se nekoliko minuta prije no što počneš jesti i odmori se barem 15 minuta poslije obroka. Ne valja izgubiti iz vida da je uzrok izbočenog trbuha nerijetko napetost i tjeskoba.
  • Jedi polako, uvijek u isto doba i svaki zalogaj temeljito prožvači. Za stolom izbjegavaj rasprave koje bi te mogle uzrujati i poremetiti dobru probavu.
  • Nemoj se navikavati na laksative koji, uzimaš li ih predugo, narušavaju crijevnu floru i izazivaju grčeve.
  • Ako ti se trbuh "napuhava", izbjegavaj gazirana pića, a umjesto njih pijte običnu vodu, čajeve i prirodne sokove.

 I naša popularna blogerica zna kako je to kad ti se od krive hrane "napuhne" trbuh

I disanje je važno

Ovo je jedna od najvažnijih stvari koliko god to čudno zvučalo. Pravilno disanje prvi je korak u "antitrbuh" programu. Ugledaj se na novorođenčad koja diše trbuhom. To je navika koja se gubi pod utjecajem stresa i sjedilačkog načina života. A zapravo je iznimno važno jer pravilno disanje, lagano i odmjereno, osnova je svake tehnika opuštanja.

Udiši kroz nos, polako izbočujući najprije trbuh, a zatim prsni koš, zadrži zrak 5 sekundi, a zatim polako izdiši napinjući prvo trbušne mišiće, zatim uvlačeći prsni koš. Vježbu ponovi četiri puta u razmacima od po 5 sekundi. Poslije dva do tri dana bit ćeš sposobna da vježbaš i izdisaj sa zatvorenim ustima, ispuštajući zrak kroz nos.

Važno je da ne pobrkaš raspored: trbuh van prilikom udisaja, unutra prilikom izdisaja. Dok vježbaš, nosi udobnu odjeću kako te ništa ne bi stezalo u području trbuha. Kad si svladala tehniku pravilnog disanja, kreni korak dalje i prilikom svakog izdisaja stegni trbušne mišiće što više možeš. To će ih učvrstiti.