Voliš adrenalinske sportove, ali još nisi isprobala penjanje na stijeni? To je sport koji razvija tijelo i smiruje um

Dosadila ti je ponuda standardnih sportskih centara i želiš se okušati u izazovnijoj fizičkoj aktivnosti? Odluči se za sportsko penjanje, odličnu opciju za sve one koji žele oblikovati tijelo, relaksirati um i biti jedno s prirodom

Voliš adrenalinske sportove, ali još nisi isprobala penjanje na stijeni? To je sport koji razvija tijelo i smiruje um

Sportsko penjanje adrenalisnki je sport koji spaja prirodu, koordinaciju i motoriku te zahtjeva visoku razinu koncentracije. Iznimno je fizički zahtjevno, a troši i mnogo kalorija, pa je odličan tip tjelovjžebe za sve one koji ne vole obično znojenje u dvoranama teretana. Ova atraktivna, naporna i prirodna aktivnost dovodi ljudsko tijelo do granica izdržljivosti, a istovremeno nas tjera da koristimo i um i mišiće.

Sportsko penjanje zapravo je sportska disciplina koja se u svom sadašnjem obliku počela razvijati sredinom osamdesetih godina 20. stoljeća, a nastala je iz alpinizma. Za razliku od alpinizma, u sportskom penjanju oprema služi isključivo za osiguravanje penjača od eventualnih padova i ozljeda, ali se ne koristi za napredovanje.

Penjati se može sa ili bez opreme, na umjetnoj stijeni ili u prirodi. Zanimljivo je kako je Hrvatska jedna od najatraktivnijih destinacija Europe kada je u pitanje penjanje po stijenama u prirodi, pa je pravo vrijeme da se upoznaš s ovim tipom aktivnosti i sama isprobaš o čemu se radi.


Glavno obilježje ovog sporta su kratki penjački smjerovi ekstremne težine, a penjačev cilj je savladavanje što težih detalja stijene "slobodnom tehnikom" bez obzira na visinu uspona. Ovo je sport kojim se mogu baviti doslovno svi, od djece do starijih osoba pa tako u penjačkim centrima i dvoranama postoje edukacije za one najmlađe, ali i za najstarije.

Iako djeluje jednostavno, sportsko penjanje je zahtjevan sport koji zahtjeva redovito treniranje i vježbanje ne bi li se usavršila tehnika i stekla sigurnost na stijeni. Osim što aktivira cijelo tijelo, a osobito jača trup, rameni pojas i ruke, penjanje je odlično i za razvijanje kognitivnih funkcija. Naime, iako zahtjeva veliku količinu koncentracije, penjanje ujedno i opušta naš um. Koordinacija pokreta, pravilnog disanja i boravka u prirodi za vrijeme bavljenja teškom fizičkom aktivnošću savršen su spoj koji opušta i tijelo i duh.

Ako si među onima koji ne vole obične, klasične treninge u teretani, a dosadio ti je i pilates – iskušaj sportsko penjanje, jer će ono vrlo brzo oblikovati tijelo, a motivirat će te i na promjene u prehrani. Naime, radi se o jednom od sportova u kojima optimalna tjelesna težina igra bitnu ulogu u cijeloj priči. Tijekom penjanja kardiovaskularni i energetski sustav se izlažu naporu koji može biti visokog i kratkotrajnog, ali i niskog i dugotrajnog intenziteta.


Penjanje pozitivno djeluje na proporcionalan razvoj snage svih dijelova tijela i intermuskularnu koordinaciju te pospješuje pokretljivost zglobova. Motorički i koordinacijski penjanje je jedan od najsloženijih sportova koji postoje i zato je još veći užitak njime se baviti.

Osim fizičkih benefita, penjanje ima i snažan utjecaj na emotivno-intelektualne funkcije jer se teoretski odvija u opasnom okruženju, tj. prirodi. Zbog stalnog straha, penjanje potiče lučenje adrenalina i niza drugih hormona koji blagotvorno djeluju na naše razine stresa u tijelu, tj. imaju antistresno djelovanje.  
S obzirom na sve te benefite penjanja ne čudi da je ovaj sport bio popularan već u srednjem vijeku kada su ga smatrali jednom od sedam plemenitih viteških vještina. Prirodne kretnje, jačanje mišića i zglobova, antistresno djelovanje i smanjenje masnoća u tijelu glavne su prednosti sportskog penjanja u odnosu na druge fitness aktivnosti.


Kako bismo ti olakšale potragu za centrom u kojem možeš na vlastitoj koži iskusiti kako je to penjati po stijeni, izdvojile smo dva glavna penjačka centra u Zagrebu u koje možeš doći svaki dan i započeti svoju penjačku avanturu.

Centar Fothia - Velesajam ili Škorpikova 9, Zagreb

Fothia centar u Zagrebu ima dvije dvorane, na dvije lokacije, a nude uvodne tečajeve boulderinga, uvodne tečajeve penjanja po visokim stijenama, tečajeve za roditelje i djecu, škole penjanja u prirodi kao i tečajeve za napredne penjače. Otvoreni su svaki dan, a cijene tečajeva se kreću od 300 do 450 kuna za bazične sate, a više su što su klijenti napredniji penjači i ako traže individualni pristup.


Centar Hive 

Hive dvorana i penjački centar nalazi se u Heinzelovoj 66, a mjesečna članarina za odrasle je 580 kuna i uključuje osam dolazaka na penjačke treninge. Postoje i treninzi za djecu, kao i mogućnost dogovora individualnih sati. Zanimljivo je da Hive centar organizira i rođendane za djecu.