Ugodno s korisnim

Postoji rješenje: 5 trikova kad nemaš vremena vježbati

Zbog užurbanog života dovodimo se u situacije gdje zapostavimo sami sebe, a ponajviše zdravlje. Nedostatak vremena je jedan od najčešćih razloga tjelesne neaktivnosti. No, i tome sad možeš stati na kraj, a u nastavku provjeri kako

pexels-frank-cone-2291874.jpg
Foto: Pexels

Natrpan poslovni raspored, obiteljske obveze i kućanski poslovi čine mnoge od nas zaposlenijima i izloženijima stresom više nego ikad. No, važno je u rutinu ubaciti redovitu tjelovježbu jer tako poboljšavamo naše fizičko i mentalno zdravlje.

Prema Američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, cjeloživotna redovita tjelovježba povezana je s dužim vijekom i može smanjiti rizik 40 različitih kroničnih bolesti. Osim toga, tjelesna aktivnost može poboljšati kvalitetu sna, povećati snagu, poboljšati ravnotežu i zdravlje srca – jednom riječju, sadrži sve alate za zdrav i dug život. Vježbanje također ima koristi za emocionalno i mentalno zdravlje, kao što je pomoć u borbi protiv depresije i tjeskobe.

Image

Ako nemaš vremena za redovito vježbanje, ovaj trik će ti pomoći da ostaneš fit

Vjerojatno si ovo čula već puno puta, ali sve je stvar prioriteta i želje za promjenom. U nastavku otkrij jednostavne trikove koje odsad možeš ubaciti u svoju rutinu.

Image
Foto: Pexels

Probudi se ranije

Probudi se ranije nego inače i kreni trčati po kvartu. Prvo se zagrijavaj tri minute brzim hodanjem, trči 20 sekundi, a zatim se odmori dvije minute. Ponovi pet do osam sprinteva i na kraju hodaj do kuće. Ovaj će te trening razbuditi i napuniti energijom.

Image

Kad god možeš - šetaj

Primjerice, ako trebaš otići do dućana nemoj koristiti auto već idi pješice ili umjesto korištenja dizala koristi stepenice. To su male stvari koje puno znače za kondiciju, a osim toga ne možeš koristiti izgovor kako nemaš vremena.

Image

Vježbaj dok nešto čekaš

Dok čekaš da ti se skuha ručak ili dok gledaš svoju omiljenu sapunicu pred televizorom, umjesto nepotrebnog čekanja to vrijeme možeš iskoristiti za kratke vježbe poput čučnjeva, preskakanja vijače, trčanja na mjestu ili čak vježbe s girjom ako je imaš.

Image

Umjesto surfanja po internetu - vježbaj

Najnovija istraživanja pokazuju da smo u prosjeku najmanje 20 minuta, a najviše 3 sata na društvenim mrežama. Umjesto surfanja po Facebooku ili Instagramu, to vrijeme možeš iskoristiti na bolji način. Primjerice, možeš raditi sklekove ili trbušnjake.

Image

Planiraj aktivnije izlaske

Umjesto odlaska na piće ili u kino, svoje izlaske pretvori u neku fizičku aktivnost. Ovo je odličan način za spajanje ugodnog s korisnim. Primjerice, odi na planinarenje s prijateljima ili organiziraj obiteljsko druženje u kojem ćete svi skupa ići na vožnju biciklom.

Image