Vegetarijanska dijeta sadrži većinom biljne namirnice te je bogata
biljnim bjelančevinama. Bjelančevine čine veliku skupinu vrlo složenih
spojeva dušika, osnovni su gradivni elementi stanica organizma i
nositelji brojnih fizioloških funkcija.
S nutricijskog gledišta
bjelančevine dijelimo na biljne i životinjske. Glavne su biljne
bjelančevine u mahunarkama i žitaricama, grah, leća, pšenica, riža,
kukuruz, ječam, zob, raž i najbogatija biljnim bjelančevinama soja.
Izvor životinjskih bjelančevina su meso, riba, jaja i mlijeko. Osnovni
sastavni kemijski spoj od kojeg se sastoje sve bjelančevine su
aminokiseline.
Jedan od bitnih nedostataka biljnih bjelančevina
je odsutnost najmanje jedne esencijalne aminokiseline, a u nekim
biljnim bjelančevinama nedostaje i više njih.
Ako se vegetarijanskoj dijeti dodaje uz biljne namirnice i jaja, mlijeko i mliječni proizvodi onda govorimo o Lakto-ovo-vegetarijanskoj (LOV) dijeti.
Osobe koje koriste ovu dijetu su mršavije, imaju manji nivo kolesterola
u krvi, oboljevaju rjeđe od bolesti srca i probavnog trakta.
Osim
toga, učestalost raka debelog crijeva i raka dojke je mnogo niža nego u
sveždera.Vegetarijanci rijetko obolijevaju zbog visokog tlaka i šećerne
bolesti a osobe koje troše mnogo mahunarki(grah, grašak, soja) te suhog
voća manje obolijevaju od raka gušterače.
Vegan prehrana i zdravlje
Često
se postavlja pitanje mogu li se čistom vegan vegetarijanskom dijetom
osigurati svi potrebni nutrijenti i očuvati zdravlje. Odgovor je
relativno potvrdan, ali uz uvjet da osoba koja primjenjuje tu dijetu
mora poznavati koje sve esencijalne tvari treba svakog dana unositi
hranom u organizam da bi se očuvalo zdravlje. Međutim, mora znati da
vegan-prehranom ne može organizmu osigurati visokokvalitetne
bjelančevine, vitamin B12, vitamin D, riboflavin, kalcij, cink i
željezo. Stoga bi te nutrijente valjalo dodavati toj dijeti ako se želi
očuvati zdravlje. Nijedna biljna bjelančevina ne sadrži sve esencijalne
aminokiseline, niti sve masne esencijalne kiseline, a i izvori kalcija,
željeza, cinka, vitamina B2, vitamina B12 i vitamina D dosta su
oskudni, ili ih uopće nema.
Jasno je utvrđeno da s obzirom na
kvalitetu postoje znatne razlike između biljnih i animalnih
bjelančevina. Jedan od bitnih nedostataka biljnih bjelančevina je
odsutnost najmanje jedne esencijalne aminokiseline, a u nekim biljnim
bjelančevinama nedostaje i više njih.
Osobe koje se odluče na
vegetarijansku dijetu moraju dobro poznavati zakonitosti pravilne
prehrane. Samo mješavinom raznih biljaka, odnosno njihovih
bjelančevina, mogu se postići isti učinci kao i s životinjskim
bjelančevinama.
A) Žitarice: pšenica, raž, ječam, kukuruz, riža, heljda, proso
B) Mahunarke: grašak, leća, soja, slanutak, bob, grah
C) Orašasto voće : orah, badem, bundeva, sjeme tikve, sjeme suncokreta, sjeme sezama
D) Povrće: krumpir, tamno zeleno povrće
Da
bi se postigla puna vrijednost biljnih bjelančevina, valja uvijek uzeti
odgovarajuću količinu namirnica iz grupe A te toj skupini namirnica
valja dodati i odgovarajuće količine iz grupe B (mahunarke), C
(orašasto voće) i D (povrće).
Mnoge osobe postaju vegetrijanci
zbog religijskih razloga. Drugi su motiv zdravstveni razlozi, potom
slijede ekološki i faktori okoliša, te konačno etički razlozi. Ima
mnogo razloga za prihvaćanje vegeterijanske dijete.
Vegetarijanska prehrana i njen utjecaj na zdravlje