Ups: Prevelika (i prečesta) ljutnja može dovesti do pretilosti?

Jedna od nuspojava prekomjerne ljutnje može biti i prekomjerna težina

Ups: Prevelika (i prečesta) ljutnja može dovesti do pretilosti?

Samo u slučaju da ti je potreban još jedan razlog za bolje raspoloženje, pronašle smo zanimljivo mišljenje stručnjaka za prehranu koji objašnjava kako ljutnja može postati neprijatelj broj 1 ako želiš smršavjeti

Image

Imaš višak kilograma? Možda je krivac - ljutnja

Bez obzira na to koliko vježbaš, ako nastaviš 'jesti' svoj bijes (doslovno i figurativno), nikada nećeš dostići svoju idealnu težinu. Naime, postoji nekoliko istraživanja o povezanosti prekomjerne težine i osjećaja ljutnje. Evo o čemu je riječ:

Tko se ljuti - taj se i deblja

17. That Didn’t Help. GIF from Angry GIFsNaime, 'El Que se enoja engorda' ('Tko se ljuti - taj se i deblja'), naslov je knjige koju je napisao meksički nutricionist Juan Manuel Romero Villa. 

U svojoj knjizi on navodi da ljutnja može biti važan razlog zbog kojeg postaješ pretila. Ovaj nutricionist istražuje odnos između emocija i hrane koju jedemo, naglašavajući činjenicu da prekomjerna težina nadilazi fizički aspekt - to je ujedno i štit koji sprečava da zaustavi situacije koje nam uzrokuju bol, tugu, muku itd. Ali kakve veze ima ljutnja s debljanjem? 

U praktičnom smislu, kad smo ljuti, naše tijelo počinje lučiti adrenalin i kortizol, što je hormon koji se oslobađa kao reakcija na stres, a zauzvrat, povećava razinu šećera u krvi. Normalno se ovaj hormon proizvodi kada vježbamo, ali kada ga proizvodi bijes, stanice koje nastaju ne mogu iskoristiti glukozu i na kraju se talože kao masnoća.

Ova je knjiga rezultat više od desetljeća autorskog rada, uključujući akademska istraživanja i iskustva nutricionista s pacijentima, ali i sobom. Autor je otkrio da su mnogi njegovi pacijenti s prekomjernom težinom imali zajedničke probleme s bijesom, što dodatno dokazuje njegovu teoriju da je pretilost povezana s gnjevom i lošim 'upravljanjem' tog osjećaja

Prekomjerna težina može imati i endogene (unutarnje) uzroke poput metaboličkog sindroma i hormonalnih problema ili problema sa štitnjačom. Uzroci bi mogli biti i vanjski, poput loših prehrambenih navika ili nedostatka vježbanja. Na ovaj je način bijes samo još jedan element koji pridonosi tim mogućim uzrocima, ali definitivno nije jedini.

Težina emocija

Popcorn Eating GIF from Popcorn GIFsNegativne emocije poput ljutnje, tuge ili tjeskobe mogu uvelike utjecati na način na koji jedemo i u mnogim slučajevima postaju uzrok prekomjernog debljanja. Te se emocije usmjeravaju kroz hranu koja postaje nesvjesna zaštita od emocionalnih poteškoća.

Nutricionistica Sigrid Pimentel Martín za portal Brigh Side ističe da su 'emocije energija koja se pretvara u debljanje, probavne smetnje i slab imunološki sustav', tako da prepoznavanje i upravljanja njima može imati vrlo pozitivan učinak na pojedince, poboljšavajući njihovo raspoloženje i njihov odnos s hranom.

Zapravo, radi se o tome da preuzmemo kontrolu nad vlastitim emocijama i pronađemo pozitivnije načine kako ih kanalizirati. Vježbanje je uvijek dobra ideja kada trebaš opustiti svoj um, ali i hobiji poput slikanja, crtanja, pisanja ili samo odlaska u šetnju.

Pridavanje pažnje načinu na koji jedeš

Mean Girls Rachel Mc Adams GIF from Meangirls GIFsOsvještavanje prehrambenih navika ključno je za njihovo poboljšanje, tako da možeš i otkriti koji su čimbenici koji uzrokuju prejedanje i konzumiranje nezdrave hrane. 

Evo nekoliko dobrih savjeta: pričekaj 5 minuta prije nego što ostvariš svoju želju za određenom hranom umjesto da je automatski pojedeš. Odvoji malo vremena za razmišljanje o tome kako se osjećaš i možeš li izbjeći jesti hranu koju želiš.

Jedenje je takva svakodnevna aktivnost na koju često ne obraćamo dovoljno pozornosti pa je dobra ideja da izbjegavamo distrakcije poput gledanja televizije ili 'skrolanja' po mobitelu dok jedemo, odnosno, hrana bi trebala biti glavni fokus. 

Poboljšanje prehrambenih navika dugoročno treba biti popraćeno introspektivnom vježbom u kojoj se povezujemo sa svojim emocijama i načinom na koji oni postaju okidači za određeno ponašanje ispred hrane, što je sjajan način napadanja problema u njegovom korijenu.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.