Lagani bolognese
Za 4 osobe
2 žlice maslinovog ulja
400 g mljevene junetine
1 veliki luk, nasjeckan
1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
1 stabljika celera, sitno nasjeckana
1 crvena paprika, nasjeckana
po želji 200 g šampinjona, nasjeckanih
½ žličice mješavine mediteranskih začina (ružmarin, bosiljak, origano...)
400 grama sitno sjeckane rajčice
3 žlice koncentrirane od rajčice
1 tikvica sitno nasjeckana
200 mL goveđeg temeljca
sol papar po želji
Na maslinovom ulju kratko popržite luk, pa dodajte češnjak, celer i papriku. U posudu dodajte mljeveno meso, pa ga kratko popržite. Dodajte i tikvicu i gljive. Kratko dinstajte, pa dodajte rajčicu i mješavinu začina. Kuhajte 20 minuta. Umjesto s tjesteninom poslužite s brokulom ili cvjetačom prokuhanom ili kuhanom na pari. Možete se odlučiti i za tikvicu narezanu na štapiće i kratko poprženu na tavi.
Kalorija po porciji: 180 + tikvica ili brokula – 35 kalorija na 100 grama