Ukusni obroci

Tko kaže sa se ne može jesti dijetnu i jako finu hranu? Ovi recepti dokazuju suprotno!

Ukusni obroci

Ukusna, a dijetna večera? Zvuči nemoguće? Ovi recepti upravo donose ovu kombinaciju. Bez obzira jeste li veteran u mršavljenju, po prvi puta pokušavate jesti manje kalorija ili naprosto održavate liniju – ove ideje pomoći će vam malo "začiniti" jelovnik zanimljivim i jako finim receptima.

Oni možda nemaju puno kalorija, ali zato imaju puno okusa! Od ukusnih mesnih, vegetarijanskih, jednostavnih i brzih ili pak nešto kompliciranijih – svi ovi recepti imaju manje od 350 kalorija po porciji. Isprobajte ih!

Gljive, tikvice i feta sir

Image



Za 1 osobu

2-3 velike gljive: veliki šampinjoni (portobello/crimini), pečurke, bukovače
1 mala tikvica
60 grama feta sira

Zagrijte pećnicu na 220ºC. Premažite klobuk iznutra maslinovim uljem. Naribajte malu tikvicu, nasolite je da pusti vodu. Ostavite tako 15-ak minuta a zatim isperite i dobro ocijedite. Pomiješajte tikvicu s natrganim feta sirom. Stavite mješavinu tikvica i sira u klobuk gljiva i zapecite ih u pećnici 15 minuta.

Kalorija po porciji: 228

Riba s limunom i tikvicama

Image



Za 4 osobe

2 tikvice, narezana na štapiće
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckan ili protisnut
16 cherry rajčica
4 x 175 g fileta ribe po želji (bakalar, oslić, lubine, škarpinu, grdobinu...)
1 limun, izrezan na četvrtine
2 žlice bosiljka
2 žlice peršina
2 kriške kruha
2 žlice ribanog parmezana
1 bjelanjak
1 žlica maslinovog ulja
sol i papar po želji

Zagrijte pećnicu na 200°C. U namašćenu vatrostalnu posudu stavite tikvice, pospite preko njih češnjak i cherry rajčice. Na vrh stavite filete ribe i četvrtine limuna. U multipraktiku isjeckajte sitno bosiljak i peršin, dodajte i kruh i usitnite ga. Na kraju dodajte i parmezan, žlicu soka od limuna i bjelanjak. Začinite solju i paprom te sve zajedno izmiksajte.
Svaki filet namastite maslinovim uljem i onda ga prekrijte mješavinom kruha, začina, sira i bjelanjka. Prelijte s malo maslinovog ulja i stavite peći, 20 do 25 minuta dok povrće ne omekša.

Kalorija po porciji:  255

Salata od piletine

Image



Za 1 osobu

85 g pilećih prsa
1 tanka šnita pancete
1 ½ šalice zelene salate
1 tvrdo kuhano jaje
¼ šalice cherry rajčica
¼ avokada
2 žlice jogurta (ili maslinovo ulje i ocat)

Narežite piletinu na trakice i popržite je na tavi. U zdjelu stavite zelenu salatu, narezano jaje, cherry rajčice i avokado. Dodajte i piletinu te dresing od jogurta ili maslinovog ulja i octa te promiješajte.

Kalorija po porciji: 280

Lagani bolognese

Image



Za 4 osobe

2 žlice maslinovog ulja
400 g mljevene junetine
1 veliki luk, nasjeckan
1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
1 stabljika celera, sitno nasjeckana
1 crvena paprika, nasjeckana
po želji 200 g  šampinjona, nasjeckanih
½ žličice mješavine mediteranskih začina (ružmarin, bosiljak, origano...)
400 grama sitno sjeckane rajčice
3 žlice koncentrirane od rajčice
1 tikvica sitno nasjeckana
200 mL goveđeg temeljca
sol papar po želji

Na maslinovom ulju kratko popržite luk, pa dodajte češnjak, celer i papriku. U posudu dodajte mljeveno meso, pa ga kratko popržite. Dodajte i tikvicu i gljive. Kratko dinstajte, pa dodajte rajčicu i mješavinu začina. Kuhajte 20 minuta. Umjesto s tjesteninom poslužite s brokulom ili cvjetačom prokuhanom ili kuhanom na pari. Možete se odlučiti i za tikvicu narezanu na štapiće i kratko poprženu na tavi.


Kalorija po porciji: 180 + tikvica ili brokula – 35 kalorija na 100 grama

Linguini s rajčicom i pancetom

Image



Za 4 porcije

250 g tjestenine – linguini
2 žličice maslinovog ulja
1/2 šalice nasjeckanog crvenog luka
75 g pancete, nasjeckane
1 ½ šalice cherry rajčica, prepolovljene
4 češnja češnjaka, protisnutog
1 žličica sušenog origana
1 žličica soli
1/4 žličice papra
30 g naribanog parmezana

Tjesteninu stavite kuhati u kipuću vodu i kuhajte minutu ili dvije kraće nego što piše na pakiranju. Ocijedite i sačuvajte pola šalice vode od kuhanja tjestenine.
U tavu na ulju popržite luk, zatim dodajte pancetu i dinstajte 2 minute. Dodajte i rajčice, češnjak i  origano i popržite sve minutu. Dodajte tjesteninu, vodu od kuhanja tjestenine, po potrebi još soli ili papra, dobro promiješajte i kuhajte minutu ili koliko je potrebno za se tekućina upije. Maknite sa štednjaka, pokrijte i ostavite da odstoji 3 minute. Poslužite s naribanim parmezanom.

Kalorija po porciji: 301

Čokoladna zobena kaša

Image



Za 1 osobu

1/2 šalice zobenih pahuljica
2 žlice nezaslađenog kakao praha
stevije ili drugog zaslađivača po želji
1 šalica mlijeka
1 žlica proteina u prahu s okusom čokolade


Stavite zobene pahuljice, kakao, steviju u zdjelicu koju možete staviti u mikrovalnu pećnicu. Ulijte ¾ šalice mlijeka i promiješajte. Stavite u mikrovalnu na najvišoj temperaturi na 2 i pol minute. Po potrebi dodajte još 20 do 30 sekundi, ili više, ako želite mekšu kašu. Ostatak mlijeka pomiješajte s proteinskim prahom, dobro izmiješajte pa to pomiješajte u zobenu kašu.

Kalorija po porciji: 353

Zdravi keksići

Image



Za 6 osoba

1/2 šalice zobenih pahuljica
1 ½ žlice maslaca od badema
½ žličice praška za pecivo
3 kapi stevia
1 bjelanjak
1 žličica proteinskog praha s okusom vanilije
1/2 šalice nasjeckanih suhih smokava

Zagrijte pećnicu na 175°C. Sve sastojke pomiješajte u zdjeli. Oblikujte u kuglice, stavite na masni papir za pečenje i pecite oko 12 minuta.

Kalorija po porciji: 125