Vege pastirska pita
Za 4 osobe
150 g crvene leće
1 kg krumpira
2 žlice maslinovog ulja
1 veliki crveni luk, nasjeckan
2 velike mrkve, nasjeckane na kockice
1 korijen pastrnaka, nasjeckan na kockice
3 stabljike celera, nasjeckane
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
750 mL povrtnog temeljca
2 žličice koncentrata od rajčice
5 žlica mlijeka
malo maslaca
2 žlice sitno nasjeckanog vlasca
Kuhajte crvenu leću 20 minuta dok ne omekša. Istovremeno u drugoj posudi skuhajte oguljeni krumpir za pire. Zagrijte pećnicu na 200°C.
Na ulju popržite luk, dodajte mrkvu, pastrnak, celer i češnjak i dinstajte 5 minuta. Dodajte temeljac, koncentrat rajčice i kuhajte 20 minuta dok povrće ne omekša. Na kraju umiješajte i kuhanu crvenu leću.
Ocijedite krumpir i napravite pire s maslacem i mlijekom.
Povrće stavite u vatrostalnu posudu, i prekrijte ga pireom od krumpira. Zapecite u pećnici 20 minuta dok krumpir ne porumeni. Poslužite posipano vlascem.
Kalorija po porciji: 276