Fitness
Fitness

Ukusni i jednostavni za pripremu LCHF obroci

Ukusni i jednostavni za pripremu LCHF obroci
Lagani i zasitni recepti s malo ugljikohidrata

LCHF načinu prehrane koji izbacuje štetne ugljikohidrate (iako ih još uvijek jedemo iz puno povrća), a naglasak stavlja na zdrave masnoće (maslinovo ulje, avokado, kokosovo ulje, bučino ulje, maslac...) danas je među najpopularnijim načinima prehrane - i s pravom jer je ovo odlična prehrana za mršavljenje i zdravlje.  Upravo zato s vama otprilike svaka dva tjedna dijelimo svoje omiljene LCHF recepte, pa tako i sada... Većina ovih recepata zaista je jednostavna - a svi su veoma, veoma ukusni.  

Složenac od mljevene junetine i cvjetače

Sastojci: 1 žlica kokosovog ulja 500 g mljevene junetine 1 crveni luk sitno nasjeckan 3 režnja češnjaka, protisnuta 1 stabljika celera, sitnije nasjeckana 1 žlica dvostrukog koncentrata rajčice (paste) 2 šalice junećeg/mesnog temeljca 400 g smrznute mješavine graška i mrkve 500 g cvjetića cvjetače 2 žlice maslaca 1 dcl vrhnja za kuhanje temeljca po potrebi sol i papar po ukusu Zagrijte kokosovo ulje pa na njemu popržite luk dok ne postane staklast pa dodajte meso i pržite dok ne potamni. Dodajte češnjak, celer, koncentrat rajčice i temeljac pa kuhajte dvadesetak minuta. Zatim dodajte grašak i mrkvu, ostavite da provrije i kuha još 5 minuta. Prebacite u namašćenu vatrostalnu posudu. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Skuhajte cvjetaču pa je dobro ocijedite. U posudi rastopite masla, pa na njega stavite cvjetaču i vrhnje za kuhanje te malo temeljca. Propasirajte štapnim mikserom. Cvjetača mora biti dosta gusta, pa pripazite da ne dodate previše temeljca. Po želji dodajte još soli i papra. Propasiranom cvjetačom prekrijte mljeveno meso te pecite 15 - 20 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Ovo možete spremiti i bez vrhnja za kuhanje - tada stavite samo temeljac.

Slana "torta" od ricotte, čilija i rajčice

Sastojci: 450 g ricotta sira 225 g sirnog namaza 1 žlica senfa 1 žličica propasiranog češnjaka 1 žlica soka od limuna 1 zelena čili papričica, nasjeckana 2 jaja 500 g cherry rajčica 1 žlica maslinovog ulja 3/4 žličice soli malo papra 15 g tostiranih pinjola nekoliko listića svježeg bosiljka Zagrijte pećnicu na 170°C i obložite okrugli lim (18 cm) papirom za pečenje. U multipraktiku isprocesirajte ricottu, sirni namaz, senf, češnjak, sok od limuna, čili papričicu i jaja. Smjesa mora biti potpuno glatka. Ulijte smjesu u obloženi lim za pečenje, zagladite i stavite peći 30 minuta.Ostavite da se ohladi u limu. Dok se torta hladi, pojačajte pećnicu na 200 stupnjeva. Kada se ugrije, u nju stavite peći rajčice koje ste pomiješali s uljem, soli i paprom. Pecite ih 10-ak minuta. Za to vrijeme na tavi popržite pinjole. Nakon pečenja ostavite i rajčice da se malo ohlade pa ih stavite na vrh torte od sira i pospite pinjolima te listićima bosiljka i poslužite.

Falafel od brokule i cvjetače

Sastojci: Za falafele: 100 g "riže" od brokule (naribane brokule) 280 g "riže" od cvjetače 1 mali crveni luk, nasjeckan 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana 130 g oraha, tostiranih i nasjeckanih 2 žličice mljevenog kima 7 g svježeg peršina, nasjeckanog 5 g svježe metvice, nasjeckane 1 jaje 2 žličice praška za pecivo malo soli i papra kokosovo ulje za prženje Za umak: 2 žličice soka od limuna 1 šalica kiselog vrhnja 5 g svježe metvice, sitno nasjeckane 5 g svježeg kopra, sitno nasjeckanog mljevena crvena paprika malo sezamovih sjemenki Za falafele: zagrijte posudu pa u nju stavite rižu brokule i cvjetače i kuhate 4-5 minuta, kako bi isparila tekućina. Ostavite sa strane da se ohladi. Naka je hladno stavite u multipraktik te propasirajte zajedno sa svim ostalim sastojcima za falafel. Tu smjesu oblikujte u kuglice. Pecite ih u maloj posudici u vrelom dubokom ulju, dok ne postanu zlatne i hrskave. Za umak: naprosto sve pomiješajte zajedno. Falafele poslužite vruće posipane sezamovim sjemenkama.

Desert od mascarponea, orašastog i bobičastog voća

Sastojci: Za kekse: 6 žlica kokosovog brašna (pravog brašna) 2 žlice sitno naribanog kokosa 1/2 žličice praška za pecivo 4 žlice omekšanog maslaca stevije ili nekog drugog zaslađivača po ukusu mali prstohvat soli Za kremu: 500 g mascarpone sira sjemenke iz 2 štapića vanilije (ili 2 žličice kvalitetnog ekstrakta) sladilo po ukusu Ostalo: 2 šalice jagoda, nasjeckanih 2 šalice trešanja bez koštica 2 šalica nasjeckanog orašastog voća (orasi, bademi, lješnjaci) Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Napravite kekse od kokosa - pomiješajte kokosovo brašno, naribani kokos, prašak za pecivo, maslac i sladilo te prstohvat soli. Umijesite to u tijesto i oblikujte u kuglice. Kuglice stavite na lim obložen papirom za pečenje, pritisnite ih u oblik keksa i stavite peći 12- 15 minuta. Mikserom umutite dobro mascarpone s vanilijom i sladilom (probajte pa dodajte po ukusu). U čaše srednje veličine stavljajte slojeve - najprije tanki sloj smrvljenih keksi, pa mascarpone, pa bobičasto voće, pa orašasto voće. Sve ponovite. Završite s još mascarpone kreme i svježeg voća.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx