Ukusni i jednostavni za pripremu LCHF obroci

Lagani i zasitni recepti s malo ugljikohidrata

Ukusni i jednostavni za pripremu LCHF obroci

LCHF načinu prehrane koji izbacuje štetne ugljikohidrate (iako ih još uvijek jedemo iz puno povrća), a naglasak stavlja na zdrave masnoće (maslinovo ulje, avokado, kokosovo ulje, bučino ulje, maslac...) danas je među najpopularnijim načinima prehrane - i s pravom jer je ovo odlična prehrana za mršavljenje i zdravlje.  Upravo zato s vama otprilike svaka dva tjedna dijelimo svoje omiljene LCHF recepte, pa tako i sada... Većina ovih recepata zaista je jednostavna - a svi su veoma, veoma ukusni.

Složenac od mljevene junetine i cvjetače

Image



Sastojci:
1 žlica kokosovog ulja
500 g mljevene junetine
1 crveni luk sitno nasjeckan
3 režnja češnjaka, protisnuta
1 stabljika celera, sitnije nasjeckana
1 žlica dvostrukog koncentrata rajčice (paste)
2 šalice junećeg/mesnog temeljca
400 g smrznute mješavine graška i mrkve
500 g cvjetića cvjetače
2 žlice maslaca
1 dcl vrhnja za kuhanje
temeljca po potrebi
sol i papar po ukusu

Zagrijte kokosovo ulje pa na njemu popržite luk dok ne postane staklast pa dodajte meso i pržite dok ne potamni. Dodajte češnjak, celer, koncentrat rajčice i temeljac pa kuhajte dvadesetak minuta. Zatim dodajte grašak i mrkvu, ostavite da provrije i kuha još 5 minuta. Prebacite u namašćenu vatrostalnu posudu.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Skuhajte cvjetaču pa je dobro ocijedite. U posudi rastopite masla, pa na njega stavite cvjetaču i vrhnje za kuhanje te malo temeljca. Propasirajte štapnim mikserom. Cvjetača mora biti dosta gusta, pa pripazite da ne dodate previše temeljca. Po želji dodajte još soli i papra. Propasiranom cvjetačom prekrijte mljeveno meso te pecite 15 - 20 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
Ovo možete spremiti i bez vrhnja za kuhanje - tada stavite samo temeljac.

Slana "torta" od ricotte, čilija i rajčice

Image



Sastojci:
450 g ricotta sira
225 g sirnog namaza
1 žlica senfa
1 žličica propasiranog češnjaka
1 žlica soka od limuna
1 zelena čili papričica, nasjeckana
2 jaja
500 g cherry rajčica
1 žlica maslinovog ulja
3/4 žličice soli
malo papra
15 g tostiranih pinjola
nekoliko listića svježeg bosiljka

Zagrijte pećnicu na 170°C i obložite okrugli lim (18 cm) papirom za pečenje. U multipraktiku isprocesirajte ricottu, sirni namaz, senf, češnjak, sok od limuna, čili papričicu i jaja. Smjesa mora biti potpuno glatka.
Ulijte smjesu u obloženi lim za pečenje, zagladite i stavite peći 30 minuta.Ostavite da se ohladi u limu.
Dok se torta hladi, pojačajte pećnicu na 200 stupnjeva. Kada se ugrije, u nju stavite peći rajčice koje ste pomiješali s uljem, soli i paprom. Pecite ih 10-ak minuta. Za to vrijeme na tavi popržite pinjole. Nakon pečenja ostavite i rajčice da se malo ohlade pa ih stavite na vrh torte od sira i pospite pinjolima te listićima bosiljka i poslužite.

Falafel od brokule i cvjetače

Image



Sastojci: Za falafele:
100 g "riže" od brokule (naribane brokule)
280 g "riže" od cvjetače
1 mali crveni luk, nasjeckan
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
130 g oraha, tostiranih i nasjeckanih
2 žličice mljevenog kima
7 g svježeg peršina, nasjeckanog
5 g svježe metvice, nasjeckane
1 jaje
2 žličice praška za pecivo
malo soli i papra
kokosovo ulje za prženje

Za umak:
2 žličice soka od limuna
1 šalica kiselog vrhnja
5 g svježe metvice, sitno nasjeckane
5 g svježeg kopra, sitno nasjeckanog
mljevena crvena paprika
malo sezamovih sjemenki

Za falafele: zagrijte posudu pa u nju stavite rižu brokule i cvjetače i kuhate 4-5 minuta, kako bi isparila tekućina. Ostavite sa strane da se ohladi. Naka je hladno stavite u multipraktik te propasirajte zajedno sa svim ostalim sastojcima za falafel. Tu smjesu oblikujte u kuglice. Pecite ih u maloj posudici u vrelom dubokom ulju, dok ne postanu zlatne i hrskave.
Za umak: naprosto sve pomiješajte zajedno.
Falafele poslužite vruće posipane sezamovim sjemenkama.

Desert od mascarponea, orašastog i bobičastog voća

Image



Sastojci: Za kekse:
6 žlica kokosovog brašna (pravog brašna)
2 žlice sitno naribanog kokosa
1/2 žličice praška za pecivo
4 žlice omekšanog maslaca
stevije ili nekog drugog zaslađivača po ukusu
mali prstohvat soli

Za kremu:
500 g mascarpone sira
sjemenke iz 2 štapića vanilije (ili 2 žličice kvalitetnog ekstrakta)
sladilo po ukusu

Ostalo:
2 šalice jagoda, nasjeckanih
2 šalice trešanja bez koštica
2 šalica nasjeckanog orašastog voća (orasi, bademi, lješnjaci)

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Napravite kekse od kokosa - pomiješajte kokosovo brašno, naribani kokos, prašak za pecivo, maslac i sladilo te prstohvat soli. Umijesite to u tijesto i oblikujte u kuglice. Kuglice stavite na lim obložen papirom za pečenje, pritisnite ih u oblik keksa i stavite peći 12- 15 minuta.
Mikserom umutite dobro mascarpone s vanilijom i sladilom (probajte pa dodajte po ukusu).
U čaše srednje veličine stavljajte slojeve - najprije tanki sloj smrvljenih keksi, pa mascarpone, pa bobičasto voće, pa orašasto voće. Sve ponovite. Završite s još mascarpone kreme i svježeg voća.