Super ideje za zdravi doručak

Kažu kako je doručak najvažniji obrok u danu, onda mu posvetite malo više pažnje

Super ideje za zdravi doručak

Ponekad nam se čini da vrijeme nezaustavljivo brzo leti i da ga nikada nemamo dovoljno. Obzirom da gotovo cijeli dan i tjedan provodimo na poslu, ostaje nam doista malo slobodnog vremena za aktivnosti koje nas zanimaju i koje nas opuštaju. U tu kategoriju svakako svrstavamo i rekreaciju i tjelesnu aktivnost, te planiranje zdravih obroka. Sukladno tome, teško je organizirati svoje vrijeme na način da se više posvetimo zdravoj prehrani i kontroliramo preskakanje doručka, što mnogo ljudi radi.

Ipak, za doručak se kaže da je najvažniji obrok u danu i nutricionisti diljem svijeta se slažu da ga nikako ne bi trebalo preskakati. Postoje razne vrste obroka koje se može pripremiti za samo nekoliko minuta, stoga nije potrebno da ujutro zbog pripreme doručka ustajete ranije i remetite svoju rutinu.

Donosimo vam nekoliko zanimljivih prijedloga obroka koje možete ponijeti čak i na posao u slučaju da kod kuće zaista ne stignete pojesti.

ZDRAVI TOST
U zdravi tost spada integralni tost koji ima smanjen udio bijelog brašna, a dobar je izvor vlakana koja se osobito preporučuju jesti ujutro. Uz takav tost idealno će odgovarati maslac od kikirikija u kombinaciji s bananama jer će vam te dvije namirnice osigurati hranjiv i proteinima bogat obrok. Ipak, kikiriki je veliki alergen i au slučaju da ga ne smijete pojesti, možete isprobati i namaz od avokada koji vrlo lako možete pripremiti i sami.

JAJA
Bilo da više volite kajganu, na oko, poširano ili kuhano, jaje je jedna od namirnica s kojom nećete pogriješiti iz više razloga. Naime, ona su sjajan izvor bjelančevina, te vitamina A i D koji su neophodni za zdravlje organizma. Najzdravija i najmanje kalorična verzija jaja je kuhano jaje, a uz kajganu svakako možete dodati razno povrće poput rajčica, paprike, tikvica ili listića blitve.

ZOBENA KAŠA
Zobena kaša je idealan doručak za bolju probavu jer su zobene pahuljice bogate vlaknima. Možete je kombinirati s raznim sastojcima, poput bademovog mlijeka, tople vode, jabuke i cimeta, proteinskim prahom u vašem najdražem okusu, bananom, kockicama crne čokolade...

PROTEINSKE PALAČINKE
Ako više ne znate što biste, palačinke bez brašna na bazi zobenih mekinja, banane i proteinskog praha savršen su izbor za promjenu jelovnika, za osjećaj sitosti i zdrav i hranjiv obrok. U trgovinama sa zdravim dodacima prehrani možete pronaći i razne zdrave verzije sirupa i preljeva za palačinke sa smanjenim udjelom šećera, kao i već gotove smjese za proteinske palačinke.

SMOOTHIE
Također jedna od ideja koja ima doista bezbroj mogućnosti za poigravanje s namirnicama sukladno vašim preferencijama. Tako vaš smoothie može biti zelen od lisnatog povrća, crven od cikle, mrkve i jabuke ili ljubičast od bobičastog šumskog voća. Ovo su samo neke od ideja kako napraviti brzi, a zdravi smoothie. Možete dodati i malo proteinskog praha s okusom po želji, skute, cimeta, avokada, zasladiti s agavinim sirupom... Stoga, dajte mašti na volju.