Stalno si gladna? Isprobaj ove trikove

Ovi će ti trikovi pomoći da suzbiješ svoju žudnju za nezdravim namirnicama

Stalno si gladna? Isprobaj ove trikove

Osjećati glad je normalna pojava, no što ako si stalno gladna? To bi mogao biti problem i ukazivati na to da ti apetit nije pod kontrolom. Mi žene osobito smo sklonije stalno nešto grickati, a bilo da to činiš zbog PMS-a ili pak zbog dosade, ta navika nije nimalo dobra i može itekako loše utjecati na tvoj struk i brojke na vagi.

Važno je pronaći uzrok stalne gladi, a najčešće se on krije u nedovoljno izbalansiranoj prehrani. Jedeš li previše šećera i ugljikohidrata, a malo proteina i vlakana, onda i nije čudno da stalno žudiš za nezdravim grickalicama. Jedi hranu bogatu hranjivim tvarima i tvoj će mozak primiti signale koji govore da si sita.  

Postoje mnogi učinkoviti trikovi za suzbijanje žudnje za nezdravom hranom te za održavanje idealne težine, a mi ti u nastavku otkrivamo neke od njih.


Foto: Unsplash

Jedi više proteina i vlakana

Studije su pokazale kako je vrlo važno unositi kvalitetne proteine jer su vrlo hranjivi i dugo će te držati sitima. Meso, riba i jaja sadrže najviše proteina, a pomoći će ti i mliječni proizvodi poput zrnatog sira, primjerice. Proteine je najbolje jesti za doručak.  
Vlakna

Namirnice koje su bogate vlaknima također su vrlo zasitne i smanjuju glad, a najviše vlakana u sebi imaju žitarice. Primjerice, kvinoja je odličan izvor proteina, dok zob i heljda poboljšavaju osjećaj sitosti. Jedi ih za doručak uz voće i jogurt.  


Image


Image

Više zelenila

Određena su istraživanja pokazala da konzumiranje povrća, poput salate, prije obroka može povoljno djelovati na sitost te dovesti do smanjenog unosa hrane. Zeleno povrće poput špinata obiluje tvarima koje smanjuju glad i povećavaju osjećaj sitosti.

Jedi mahunarke

Mahunarke poput graha, leće, graška i slanutka su odličan izvor proteina i vlakana pa bi ih svakako trebala uključiti u svoju prehranu. Konzumiranje ovih namirnica uvelike pridonosi sitosti, a osim toga bogate su i brojnim mineralima i vlaknima. S mahunarkama se mogu pripremiti brojni ukusni recepti pa ih nipošto nemoj izostaviti sa svog jelovnika.  

Image


Image

Orašasti plodovi i voće

Kada osjetiš žudnju za slatkišima ili pak neočekivanu glad, pojedi šaku oraha, badema ili pak nekih drugih zdravih orašastih plodova. Oni sadrže zdrave masnoće i minerale te poboljšavaju osjećaj sitosti. Grickaj ih umjesto nezdravih grickalica kao što je čisp i sl.  
Uživaj u voću

Kada poželiš slatko, pojedi voće poput lubenice, borovnica, naranče ili jabuke. Voće obiluje vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Osobito je dobar izbor voće koje obiluje vodom jer povećava osjećaj sitosti.


Image


Image

Jedi iz manjeg tanjura

Iako je riječ o starom i svima znanom triku, vrijedi ga isprobati. Imaš li problema sa stalnom gladi, pokušaj upotrijebiti manji tanjur i napuni ga do maksimuma. Na taj ćeš način zavarati svoj mozak, a ovaj se trik mnogima pokazao kao vrlo učinkovit.


Image

Budi svjesna hrane koju jedeš

Prilikom obroka, vrlo je važno fokusirati se na hranu koju jedeš i pritom ne činiti ništa drugo. Jedi polako i budi svjesna svakog zalogaja. Nemoj uz obrok gledati tv ili pak čitati novine jer su na taj način mnogo veće šanse da ćeš pojesti više hrane nego ti je potrebno.


Image
Foto: Unsplash