
Sonoma dijeta - recepti za prvih 10 dana

U prijašnjem članku smo vam iznijeli neke osnove o Sonoma dijeti, a sada ćemo vam dati prijedlog recepata za prvih 10 dana dijete. Uz mnogo mesa, ribe i povrća, u tom periodu možete izgubiti do 3 kg.
DAN 1
DoručakPecivo sa lososom
Sastojci:
Prerežite pecivo na pola i na svaku polovicu stavite navedene sastojke.
RučakSalata sa škampima
Sastojci:
Za marinadu:
Škampe ostavite da se mariniraju sa zgnječenim češnjakom i koricom od limuna oko 30 minuta. Nataknite ih na ražnjiće i popržite sa svake strane na nauljenoj tavi. Pripremite salatu os ostalih sastojaka, pomiješajte sa marinadom koju ste pripremili te dodajte popržene škampe.
VečeraPiletina sa povrćem
Mahune kuhajte 10 minuta u kipućoj vodi, te ih nakon toga prelijte hladnom vodom i ocijedite. Piletinu sa origanom pržite 6 minuta uz miješanje, zatim izvadite. U posudi za prženje, pecite tikvice 3 minute, pa dodajte piletinu, mahune, grah, juhu i češnjak da kratko provrije. Dodajte rajčicu, bosiljak, sol i papar i prokuhajte još 1 minutu.
DAN 2
Doručak
Sastojci
Umiješajte jaje i sol te ispecite na nauljenoj tavi. Poslužite sa šnitom kruha.
RučakSalata sa piletinom
Sastojci:
Piletinu premažite sa 1 čajnom žlicom ulja i začinima, te po 5 minuta pržite u tavi sa svake strane. Salatu pomiješajte sa paprikom i rajčicom, začinite sa marinadom od limunovog soka, soli, papra, senfa i 1 čajnom žlicom ulja. Salatu poslužite sa piletinom, fetom i kockicama kruha.
VečeraRažnjići od grdobine
Sastojci:
Povrće nasjeckajte na tanke ploške. Riblji filet narežite na kockice i nataknite na drvene štapiće. Tavu za grill nauljite sa nekoliko kapi ulja, te na jakoj vatri popržite povrće. Riblje ražnjiće popržite u preostalom ulju oko 4 minute. Povrće i ribu malo posolite, te začinite sa octom.
DAN 3
DoručakŠunka sa jajima
Sastojci:
Jaje pomiješajte sa solju, šunkom, vodom i začinima, te ispecite na ulju. Ostavite malo na laganoj vatri da se peče, te posipajte sa sirom i krešom. Preklopite i poslužite na tostu.
Ručak
Sastojci:
Marinada:
Mahune kuhajte 10 minuta u kipućoj vodi, te ih nakon toga prelijte hladnom vodom i ocijedite. Pomiješajte sa ostalim sastojcima i prelijte marinadom. Poslužite sa kruhom.
Večera
100 g slanutka (iz konzerve)
Ocijedite slanutak i pomiješajte sa lukom, paprikom, rajčicom, krastvcem i metvicom. Ocat pomiješajte sa solju, paprom i maslinovim uljem. Ostavite da odstoji 30 minuta u pokrivenoj posudi. Janjetinu posolite, popaprite i nauljite sa maslinovim uljem, te u pecite po 4 minute sa svake strane u poklopljenoj posudi.
DAN 4
DoručakZarolana šunka
Sastojci:
Šunku popržite na ulju, dodajte papriku, sol i kumin. Pržite 3 minute. Jaje umutite i dodajte u tavu, te pecite još 2 minute. Dodajte rajčicu, te sa svime nadjenite tortilju.
Ručak
Sastojci:
Marinada:
Tost prepržite i premažite sa senfom, te poslužite sa purećim prsima. Salatu i grah pomiješajte i začinite sa marinadom, te poslužite sa tostom.
Večera
Sastojci:
Ribu posolite, popaprite i popržite u vrućoj tavi na 1 žlici ulja po 3 minute sa svake strane. Rajčicu, čili papričicu, luk, češnjak, ocat, sol, papar i 1 žlicu ulja pomiješajte. Salatu poslužite sa smuđem i ukrasite sa bosiljkom.
DAN 5
DoručakOmlet sa šampinjonima
Sastojci:
Šampinjone pecite na 1 žlici ulja uz stalno miješanje. Zatim ih izvadite iz tave. Zagrijte u tavi još jednu žlicu ulja. Umutite jaje sa solju i paprom, te izlijte u tavu. Nakon što su se jaja malo popržila, na sredinu stavite šampinjone te preklopite omlet. Uz to poslužite krekere.
RučakSalata sa rižom i lososom
Sastojci:
Skuhajte rižu prema uputi na pakiranju zajedno sa curryem i solju. Poriluk blanširajte 1 minutu u posoljenoj vodi, zatim prelijte hladnom vodom i ocijedite. Losos narežite na kockice te popržite 4 minute na žlici ulja. Ocat pomiješajte sa solju, paprom, koprom i 2 žlice maslinovog ulja. To pomiješajte sa rižom i curryem i poslužite sa kockicama lososa.
VečeraPiletina Tandoori
Sastojci:
Piletinu posolite i popaprite. Pomiješajte jogurt, limunov sok, češnjak i začine, i u tome marinirajte piletinu barem jedan sat. Ispecite je u prethodno zagrijanoj pećnici na roštilju oko 6 minuta sa svake strane. Brokulu razdvojite na cvjetiće i popržite oko 5 minuta uz miješanje na ulju sa začinima. Poslužite posipano bademom uz piletinu.
DAN 6
Doručak
Sastojci:
Na tost stavite rajčicu i šunku, te sir. Prepržite 5 minuta u pećnici. Začinite sa vlascem i paprom.
RučakTuna sa kaparama
Sastojci:
Rajčice i kapare ostavite da se mariniraju u 1 žlici ulja, 2 žlice octa, origanu, soli i papru. Miješanu salatu posipajte grahom i tunom, začinite sa uljem i octom, te ukrasite mješavinom sa rajčicama te maslinama.
VečeraPiletina sa salsom
Sastojci:
Salsa:
Pileća prsa istucite i utrljajte maslinovo ulje, sol, papar i začine. Ispecite ih sa svake strane u pokrivenoj tavi oko 4 minute. Za salsu rajčici skinite kožu i narežite je na kockice. Pomiješajte je sa lukom, octom, solju, paprom i maslinovim uljem. Poslužite sa piletinom i rikolom.
DAN 7
Doručak
Sastojci:
Sve sastojke pomiješajte i poslužite.
Ručak
Sastojci:
Umak:
Ostavite morske plodove da se otope, te ih prokuhajte 10- tak minuta. Pomiješajte sa limunovim sokom, uljem, solju i paprom. U zdjeli pomiješajte luk, papriku, peršin i klice, te poslužite sa morskim plodovima i ciabattom. Posebno pripremite jogurt sa paprom i tabascom i poslužite uz glavno jelo kao umak.
VečeraSvinjski fileti
Sastojci:
Lungić natrljajte sa solju, paprom, ružmarinom i 1 žlicom ulja, te sa svake strane popržite 4 minute. Brokulu popržite 8 minuta uz miješanje, posolite je, poparite i posipajte sa bademima. Polovice rajčice posolite i zapecite u pećnici oko 10 minuta. Sve zajedno poslužite.
DAN 8
Doručak
Sastojci:
Pecivo prepolovite i poslužite sa ostalim sastojcima.
RučakMarinirani tofu
Sastojci:
Tofu marinirajte 30 minuta sa gljivama u 1 žlici ulja, soja sosu, octu, češnjaku, soli i papru. Ocijedite, marinadu sačuvajte za umak. Sa jednom žlicom ulja pržite 8 minuta uz miješanje. Dodajte marinadu i malo vode. Mahune skuhajte u slanoj vodi, pa kratko prepržite i servirajte uz tofu.
VečeraSalata sa puretinom
Sastojci
Puretinu narežite na trakice, posolite i popaprite. Pržite je 6 minuta u žlici ulja u pokrivenoj posudi, kad je gotovo izvadite. Pinjole prepržite, te pomiješajte sa zelenom salatom, rajčicom, octom, solju, paprom i žlicom maslinovog ulja. Mozzarellu narežite na ploške i zapecite na kruhu, posipajte sa cayenne paprom. Servirajte sa salatom i purećim prsima.
DAN 9
Doručak
Sastojci:
Sve sastojke pomiješajte i na laganoj vatri prokuhajte.
RučakŠkampi sa grahom
Sastojci:
Grah operite. Limunov sok pomiješajte sa solju, paprom, senfom i maslinovim uljem. Dodajte grah. Mladi luk nasjeckajte na tanke ploške. Škampe prokuhajte 5 minuta i ocijedite. Pomiješajte ih sa grahom i mladim lukom te poslužite sa rikolom i integralnim kruhom.
Večera
Sastojci
Odreske marinirajte 1 sat u soli, papru, 1 žlici ulja i ružmarinu. Salatu i povrće pomiješajte sa ostatkom ulja, solju, paprom, limunovom soku i octom. Osušite odreske, te ih popržite 10 minuta te ostavite još 5 minuta da odstoje u foliji. Jedan odrezak odložite za dan 10, ostale narežite na trakice te pomiješajte sa salatom i posipajte sa parmezanom.
DAN 10
DoručakPrženo jaje
1 čajne žlice ulja
Jaje popržite na ulju, posolite i posipajte sa vlascem. Uz jaje poslužite kruh.
RučakOdrezak sa baguettom
Sastojci:
Baguette prerežite na pola i polovice napunite sastojcima.
VečeraCordon Bleu
Sastojci:
Pileća prsa uzduž zarezati (pazite da ne prerežete preko), začiniti sa solju i paprom. Napunite sa šunkom, kaduljom i parmezanom te pričvrstite čačkalicama. U žlici ulja pecite 13 minuta, uz okretanje. Čuvajte na toplom.


Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima

Suptilan luksuz za svaki dan - haljine u neodoljivoj maslac žutoj nijansi
