

Povrće i voće daju nam važne mineralne tvari (željezo, kalcij, kalij, fosfor), dragocjene vitamine, mnogo vlakana, mnogo vode i malo kalorija. Upravo zahvaljujući tim sastojcima, voće i povrće omogućuje organizmu da bolje iskorištava druge hranjive sastojke (masnoće, bjelančevine, šećere), te uravnotežuje tjelesne procese. Eto zašto ni dan ne smije proći bez voća i povrća!
Salate, guste povrtne juhe, variva i voćne salate, te frapei od pravog, svježeg voća pravi su kokteli minerala i vitamina. Voda, koje toliko ima u povrću i voću, važna je u prehrani. Nije hranjiva, ali razrjeđuje druge sastojke omogućavajući organizmu da ih lakše prihvati.
I dok povrće samo po sebi ne sadrži masnoće, jela pripravljena od njega mogu kriti zamke jer umaci i drugi sastojci složenih jela mogu biti masni. Dovoljno je, dakle, pripaziti na dodatke.
Voće, naprotiv, samo po sebi predstavlja zamku jer sadrži više ili manje šećera. Neke vrste imaju mnogo saharoze i fruktoze, pa se mora paziti na količine — to su grožđe, smokve, banane, mandarine i druge vrste. Suho voće (orasi, lješnjaci, bademi, suhe smokve, datulje) pored toga sadrži i mnogo masnoća, pa je kaloričnije. No usprkos tome, voće ni u kom slučaju ne smijete izbaciti iz jelovnika čak ni u strogoj redukcionoj dijeti.
Zanimljivo je da nam već svojom bojom u mnogo slučajeva povrće i voće nagoviješta bogatstva koja su nam tako važna.
Povrće i voće crvene i narančaste boje (da spomenemo samo rajčice i agrume) posebno je bogato vitaminom C, koji ne samo da štiti od zaraza, nego olakšava organizmu prihvaćanje toliko važnog željeza. No, upravo je vitamin C osjetljiv na visoke temperature, tako da ga se može kuhanjem do kraja uništiti. Zato je važno spomenuto voće i povrće što češće jesti sirovo. Istraživanja su pokazala da to povrće i voće štiti i od tumora na plućima, želucu, pankreasu i crijevima.
povrće i voće držite na svježem i vlažnom mjestu;
ne režite na sitne komadiće;
stavljajte kuhati kad provri, a uzimajte što manju količinu vode;
čim se skuha, odmah ga poslužite;
vodu od kuhanja ne bacajte nego upotrijebite za druga jela;
najbolje je naglo kuhanje (pod pritiskom ili u mikrovalnoj pećnici) ili na pari..
Voće i povrće treba jesti u svako doba dana, uz obroke, ali i među njima. Zajutrak je idealno vrijeme za svježe istisnuti sok ili neko voće. Prazan će želudac vrlo brzo iskoristiti sve vitamine i minerale, a šećeri će dati energiju potrebnu za dobar početak dana. Salata bez ulja ili samo skuhano povrće odlično je predjelo, pogotovo želite li smršaviti jer ćete tako popuniti želudac, zatomiti glad i poboljšati probavu. Ako vas uhvati glad između obroka, najbolje ćete je stišati jabukom ili mrkvom koje nemaju mnogo kalorija
MANDARINE
Hranjive vrijednosti: Sadrže 50 kalorija na 100 grama, a mogu se usporediti s narančom, iako nisu toliko bogate mineralnim solima.
JABUKE
Hranjive vrijednosti: Sadrže 50 kalorija na 100 grama, a poslije limuna najbolje su voće kad je riječ o hranjivoj vrijednosti i sposobnosti odstranjivanja toksina. Bogata je fosforom, natrijem i željezom. Rastvara mokraćnu kiselinu. Koristi se u liječenju plućnih, želučanih i crijevnih bolesti.
Ljekovita svojstva: Zahvaljujući fosforu, jabuka jača mozak i živčani sustav, podiže tonus mišića. Ima dijuretička svojstva, osvježava, poboljšava probavu, štiti želudac, potiče rad jetre, čisti krv i pomlađuje tkivo.
Dijeta s jabukama:


Petra Meštrić za Žena.hr: Što treba izbjegavati tijekom ljeta kako bi koža bila lijepa i njegovana?

Danas se otvara prvi muzej na svijetu posvećen fjaci i donosi prve online izložbe
