Znojenje i kalorije

Sagorijeva li znojenje kalorije? Evo što kažu stručnjaci

Svatko se znoji drugačijim tempom i u drugačijim uvjetima, no znači li više znoja i više sagorjelih kalorija? Evo što o tome kažu stručnjaci

znojenje.jpg
Foto: Pexels

Odradila si naporan trening i znoj sada curi s tebe – znači li sav taj znoj da sagorijevaš više kalorija nego inače? Nekako ima smisla, jer ako se puno znojimo, to znači da se naprežemo, a to zahtijeva dodatnu energiju. No, sagorijeva li znojenje doista kalorije? Naše se tijelo znoji ne da bi sagorjelo kalorije, već da bi nas zaštitilo od pregrijavanja. "Znojenje je način na koji hladimo tijelo tijekom vježbanja ili drugog toplinskog stresa", kaže za Health Thad E. Wilson, profesor na odjelu fiziologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Kentucky.

Image
Lagano i učinkovito

Koliko kalorija možeš sagorjeti hodanjem? Provjeri potrošnju prema svojoj težini

Možda je teško za povjerovati – pogotovo kada pričamo o visoko intenzivnom intervalnom treningu – ali vježba sama po sebi ne potiče znojenje, kaže Wilson. Umjesto toga, tjelovježba izaziva povećanje unutarnje temperature, što u konačnici govori našem tijelu da je vrijeme da se znoji kako bi se ohladili.

Više znoja ne znači i više sagorjelih kalorija

U osnovi, znojenje samo po sebi ne utječe na to koliko kalorija sagorijevamo. Istina, potrebna je energija za fizički transport iona koji omogućuju da se voda kreće u žlijezdama kako bi se izlučila u obliku znoja, kaže Wilson, ali ne puno. Drugim riječima, potrebno je nešto energije u procesu znojenja, ali ne dovoljno da napravi veliku razliku u načinu na koji se osjećamo ili koliko težimo. Znoj je samo pokazatelj da je naše tijelo izgubilo vodu, a ne tjelesnu masnoću, kaže za Health Gabbi Berkow, certificirana osobna trenerica.

Tjelesna aktivnost općenito sagorijeva kalorije. Što intenzivnije koristiš velike mišićne skupine, to će tvoje tijelo iskoristiti više kalorija, a proizvodit će više topline, i samim time više znoja.

shimmer fallback

Ovo sagorijevanje kalorija je najznačajnije tijekom aerobnog treninga u odnosu na trening s utezima. Ali ako radiš trening s utezima ili intervalni trening i odmaraš se između serija, možda ćeš otkriti da se moraš manje brisati. "To ne znači da nisi dobro vježbala, sagorjela kalorije ili izgradila snagu - to samo znači da ti se tjelesna temperatura nije toliko podigla", kaže Berkow.

Svatko se znoji različitom brzinom

"Postoje ogromne individualne varijacije u sposobnosti znojenja", kaže Wilson. Ako si navikla na vruće vrijeme, vjerojatno ćeš se u početku više znojiti jer tvoje tijelo zna kako se učinkovito ohladiti. Različiti ljudi također se počinju znojiti na različitim temperaturama. Zaključak - koliko se znojiš, netočan je način mjerenja sagorjelih kalorija. "Puno znojenja ne odražava nužno odličan trening, to znači da ti je tijelo postalo jako vruće od treninga i da se mora ohladiti", kaže Berkow. Eto, sad znamo malo više.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.