Svi koji god su pokušali smršaviti dobro znaju da je za to potrebna itekako velika volja i samo kontrola. No, nismo svi toliko jaki da bismo se mogli kontrolirati sedam dana u tjednu, i tako tjedan za tjednom. Međutim, ako je vjerovati britanskim znanstvenicima, sada se to više ne mora – a prema njihovom istraživanju, izbjegavanje ugljikohidrata samo dva dana u tjednu dovoljno je da se počne mršaviti.
Studija objavljena krajem prošle godine na simpoziju za rak dojke u San Antoniu, izazvala je pravu pomutnju među stručnjacima za prehranu i dijetetiku. Naime znanstvenici iz Genesis Prevention Centra u Sveučilišnoj bolnici u južnom Manchesteru otkrili su da su žene koje su eliminirale namirnice bogate ugljikohidratima, kao što su kruh, tjestenina, krumpir i riža, samo dva dana tjedno, a ostatak vremena jele normalno izgubile u prosjeku oko 5 kilograma u tri mjeseca. Istovremeno, žene koje su bile na strogoj Mediteranskoj dijeti sa 1.500 kalorija u istom periodu smršavile su samo 2 i pol kile.
Žene koje su bile na dvodnevnoj dijeti ne samo da su smršavile više kilograma, već su pokazale i značajnije poboljšanje u drugim zdrastvenim stavkama, uključujući i razinama inzulina i leptina.
Istraživanje je, inače, pokrenuto s namjerom da se osmisli neka dijeta ili način prehrane, kojeg će se žene zapravo moći držati, bez vraćanja starim lošim navikama, osobito žene koje imaju veći rizik od raka dojke. Debljina i gojaznost su značajan faktor rizika za ovu bolest, a hormoni kao što su inzulin i leptin su također povezani s razvojem tumora.
"Mršavljenje i smanjene razine inzulina su potrebne za prevenciju raka dojke, ali to je teško postići i održavati s konvencionalnim prehrambenim navikama.", kazala je u priopćenju dr. Michelle Harvie, voditeljica istraživanja.
Studija
Istraživanje je uključilo 115 žena, od kojih sve spadaju u skupinu žena koje imaju veći rizik oboljenja od raka dojke, na temelju povijesti bolesti njihove obitelji. Kao dio istraživanja, one su nasumično bile podijeljene kako bi se držale jedne od triju načina prehrane:
1. grupa - Uobičajena prehrana s izuzetkom 2 dana koja su čisto proteinska, s ograničenjem na 650 kalorija dnevno u ta dva proteinska dana.
2. grupa - Uobičajena prehrana s izuzetkom 2 dana koja su čisto proteinska, ali bez ikakvih kalorijskih ograničenja (žene su mogle jesti nemasno meso, zdrave masnoće, masline i orašasto voće za vrijeme tih proteinskih dana).
3. grupa – standardna mediteranska prehrana s ograničenjem na 1.500 kalorija dnevno.
Rezultati
Žene iz prve i druge grupe bile su puno uspješnije i što se tiče mršavljenja i poboljšanja zdravlja od onih u trećoj grupi. Što se razlike između svih triju grupa tiče one su vidljive i kod razine inzulina. Najbolje rezultate su postigle žene iz prve grupe, smanjujući inzulinsku otpornost za 22 posto, u usporedbi s 14 posto iz druge grupe i samo 4 posto kod žena koje su bile na Mediteranskoj dijeti.
Michelle Harvie je kazala i da se ovdje očito radi o "efektu prenošenja" u dvodnevnoj proteinskoj prehrani, što znači da su se pozitivni efekti izbacivanja ugljikohidrata nastavili i u danima kada su žene jele normalno.
Ona je kazala i da su u drugoj grupi nakon nekog vremena žene počele zdravije hraniti čak i u onih pet dana kada nije bilo nikakvih ograničenja. "Pokazalo se i da su one same od sebe počele jesti manje, a da toga niti nisu bile svjesne.", istaknula je dr. Harvie.
Na kraju su znanstvenici zaključili da su rezultati dovoljno fascinantni da traže daljnje istraživanje po pitanju veze između konzumacije ugljikohidrata, mršavljenja i raka dojke. Zato su sada u tijeku istraživanja koja čine upravo to.
Dakle, potrebno je samo dva dana u tjednu izbaciti ugljikohidrate iz prehrane, razumno se hraniti ostale dane i rezultati su zagarantirani i brži nego s ostalim dijetama! Nama se sviđa fleksibilnost ovog načina prehrane, kao i činjenica da se ničeg ne treba odricati u potpunosti – što je definitivno zdravija opcija.
Što vi mislite o tome? Hoćete li isprobati ovaj način prehrane?