Fitness
Fitness

Prehrana prema krvnim grupama – A grupa (drugi dio)

Prehrana prema krvnim grupama – A grupa (drugi dio)
Ljudi s krvnom grupom A nemaju previše tolerancije na životinjske proteine

Prošli tjedan započeli smo temu o prehrani prema krvnim grupama. Prema tvrdnjama stručnjaka koji se već desetljećima bave upravo tom tematikom, ljudi bi prehranu trebali temeljiti prema krvnim grupama, jer svaka ima neke posebnosti. Naime, ljudi s različitim krvnim grupama ne mogu jednako lako probaviti određenu hranu, te bi zbog toga konzumaciju određenih namirnica trebali svesti na najmanju moguću mjeru ili ju izbaciti iz prehrane. Tako smo prošli puta napisali koje namirnice bi ljudi s krvnom grupom 0 trebali izbjegavati, a sada ćemo opisati za krvnu grupu A. Specifičnosti krvne grupe A Istraživanja stručnjaka pokazala su da je krvna grupa A najstarija krvna grupa, te je potekla od ljudi koji su se od prvotnih lovaca razvili u poljodjelce. Upravo zbog toga, ljudi s krvnom grupom A imaju osjetljiv probavni sustav. To su ljudi koji nemaju previše tolerancije na životinjske proteine, te bi se trebali većinom pridržavati klasične vegetarijanske hrane i konzumirati što manje mliječnih proizvoda. Razlog tome je  to što te osobe proizvode manje želučane kiseline, te zbog toga imaju problema s probavom mesa, te apsorpcijom vitamina B12 koji se nalazi u crvenom mesu (B12 može se naći i u povrću, te morskim plodovima). S druge strane, ljudima s krvnom grupom A znanstvenici preporučuju žitarice, mahunarke, povrće i voće. Također, tofu i spirulina trebali bi postati „najbolji prijatelji“ osoba s krvnom grupom A. Preporuča se i uzimanje dodataka prehrani koji u sebi sadrže probavne enzime bromelain, betain i papain koji će uvelike pomoći u probavi. Osobama s krvnom grupom A preporučaju se laganije vježbe kao što su Tai Chi, Yoga i primjerice golf, kako bi se oslobodile stresa, jer se teško nose s njim. Hrana od koje se debljaju – meso, bubrezi, mliječni proizvodi, grah, pšenica (kod prekomjerne konzumacije), šećer i bijelo brašnoHrana od koje mršave – biljna ulja (maslinovo i laneno), soja, spirulina, povrće, ananas Koju hranu treba izbjegavati? Meso - divljač, govedina, janjetina, teletina, konjetina, patka, kozje meso, ovčetina, patka, fazan, slanina, šunkaRibe i morski plodovi - kozice, listovi, inćuni, školjkaši, žabe, morski puževi, kamenice, jegulje, lubin, hobotnica, barakuda, som, kavijar, rakovi, lignjeSirevi i mliječni proizvodi - sir edamer, ementaler, gauda, maslac, obrano kravlje mlijeko, cheddar, parmezan, sladoled, frape (općenito bi trebalo konzumirati čim manje mliječnih proizvoda)Ulja - ricinusovo ulje, kukuruzno ulje, ulje od kikirikija, kokosovo ulje, ulje od sezama, suncokretovo uljeOrašasti plodovi – pistacijeGrah – crveni grah, slanutakŽitarice - pšenične klice, pšenične mekinje, integralna pšenica, bijelo pšenično brašno, pšenične klice, pšenične mekinje i tjesteninaPovrće – kupus, patlidžan, gljive, masline, paprika (zelena, crvena, žuta, jalapeno), krumpir (slatki, crveni, bijeli), rajčicaVoće - papaja, banana, naranča, kokos, mandarine, mangoSokovi i pića – sok od naranče, papaje i rajčice, mineralna voda, slatka gazirana pića, pivo, žestoka pićaZačini –  papar (crni, crveni, bijeli), crvena paprika, kapare, ocat (jabučni, balsamico, vinski, alkoholni)Ostalo – ketchup, majoneza, kiseli krastavci, Worcestershire umak, želatina, chilli Dobre namirnice Meso i perad - životinjske bjelančevine nisu dobre za krvnu grupu “A”, te bi meso trebale izbjegavati koliko je to mogućeRibe i morski plodovi - losos, skuše, srdele, bakalar, grdobina, pastrvaMliječni proizvodi – izbjegavati što je više moguće sve mliječne proizvodeGrahorice i mahunarke - bakreni grah, adzuki grah, bob, bubrežasti grah, crni grah, leća neoljuštena i oljuštena, sojine pahuljice, tofu, zelene mahune, sojino mlijeko, sojin grah, sojin sirOrašasti plodovi i sjemenke - kikiriki, lanene sjemenke, maslac od kikirikija, orahŽitarice i škrob - heljda, heljdino brašno, pšenični kruh, raženo brašno, esenski kruh, rižino brašno, sojino brašno, zobeno brašnoPovrće - artičoka, bamija, blitva, brokula, buča, celer, češnjak, đumbir, hren, korabica, komorač, luk, mrkva, poriluk, bijela repa , špinat, aloa, keljVoće i voćni sokovi - ananas, borovnice, brusnice, grejpfrut, kupine, limun, smokve svježe i suhe, šljive, trešnje, višnje, mareliceUlje - maslinovo ulje, orahovo ulje, laneno uljeLjekovito bilje i začini - peršin, ječmeni slad, melasa, sojin umakPića - zeleni čaj, kava, crno vino Neutralne namirnice Meso i perad - piletina, puretinaRibe i morski plodovi - cipli, gavuni, škarpina, tuna, zubatacMliječni proizvodi i jaja - feta sir, ikra od lososa, jogurt, kefir, kokošja jaja, kozje mlijeko, mozzarella,vrhnje nemasnoGrahorice i mahunarke - bijeli grah, mahune bez koncaOrašasti plodovi  i sjemenke - badem, bademov maslac, kesten, lješnjak, makove sjemenke, pinjoli, sezam, suncokretove sjemenkeŽitarice i škrob - ječam, glutensko brašno, kokice, kukuruz, raž, riža, zobPovrće - celer, gljive, cvjetača, krastavac, kupus, ljutika, masline zelene, radič, rotkvice, šparoga, tikvice, kristal salataVoće i voćni sokovi - avokado, breskve, dinja, grožđe, jabuke, jagode, kaki, kivi, kruške, kupine, lubenica, maline, murve, ribiz, šipakUlja - bademovo ulje, suncokretovo ulje, riblje ulje, sojino uljeLjekovito bilje i začini - bosiljak, cimet, čokolada, feferoni, kadulja, kim, korijander, kumin, kvasac, lovor, mažuran, med, metvica, muškatni oraščić, rogač, ružmarin, sol, vanilijaPića - bijelo vino

(vam)

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx