Ovi znakovi ti govore da trebaš usporiti s vježbanjem

Vježbanje je odlično ali, kao i sve drugo, u određenim granicama

Ovi znakovi ti govore da trebaš usporiti s vježbanjem

Svaka od nas potpuno je drugačija u svim pogledima, pa tako i u fizičkom smislu. To naravno znači da nije svaki trening pogodan za sve, a isto tako ne bi smjele sve vježbati istim intenzitetom. Ovo je i zbog zdravstvenih razloga ali i jednostavno zbog fizičkih predispozicija.

U potrazi za savršenim tijelom često se znamo preforsirati, a tada tjelovježba prestaje biti zdrava. Pretjerivanje lako može dovesti do ozljeda, a može imati kontraefekt u smislu energije (od više ćeš vježbanja biti i više umorna, i to ne samo nakon treninga).

Stoga, ako se ne baviš profesionalnim sportom i nemaš trenera koji te vodi u nove granice tvoje fizičke izdržljivosti, dobro pazi na ove znakove kojima ti tijelo govori da malo usporiš.

Osjećaš krivu vrstu boli

Bol koja nam se javlja od vježbanja uglavnom nastupa postepeno i nije toliko oštra i intenzivna koliko tupa. Ako prilikom ili nakon vježbanja osjetiš naglu, jaku i oštru i bol, dobro razmisli je li to normalno ili ne. Ako zaključiš da nije normalno ili ako ta ista bol potraje više od dva dana, obavezno posjeti liječnicu.
Pretjeruješ s vježbama za određenu mišićnu grupu

Možda ti je cilj do ljeta imati savršeno oblikovanu stražnjicu ili zategnut trbuh pa si se odlučila koncentrirati isključivo na vježbe za te dijelove tijela. No vježbanje ne funkcionira tako, a treniranje samo jedne grupe mišića može biti vrlo opasno. 

Preforsiranje određenih mišića može doći do ozljeda a i do čudnog izgleda ovog područja. Stoga pazi da si ne izazoveš kontraefekt. Mnogim sportašima koji preforsiraju trbušne mišiće odvoje se transverzalni mišići (iliti six pack), zbog čega uvijek imaju blagi trbuščić. Ovo je stanje koje se dešava i nekim trudnicama zbog čega im je jako teško doći do zategnutog trbuha nakon poroda.

shimmer fallbackProces oporavka od treninga mnogo je duži od vježbanja

Ako ti treba jako dugo nakon treninga da se osjećaš puna energije i da ti se mišići osjećaju potpuno normalno, trebala bi usporiti s treningom. Preintenzivni treninzi mogu izazvati promjene u apetitu, raspoloženju, samopouzdanju i mnogim drugim tjelesnim aspektima.
Imunitet ti je u konstantnom padu

Ako ti se ovo dešava obavezno posjeti doktora bez obzira na razlog na koji sumnjaš. No isto tako upamti da bi preintenzivan trening mogao utjecati na drastično srozavanje tvog imuniteta. Kada naporno vježbaš tvoje tijelo zahtjeva mnogo više nutrijenata i proteina. Kod preintenzivnog vježbanja potrošnja nutrijenata jednostavno postaje prevelika stoga se oni ne uspijevaju uklopiti u imunitet. 

Preintenzivna tjelesna aktivnost također utječe na povećane razine kortizola koji potiskuje antitijela poput imunoglobulina.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.