Otopi salo na trbuhu uz ove jednostavne, ali vrlo efikasne vježbe za savršeno vitak struk

S dolaskom ljeta sve smo opterećenije vlastitim izgledom, a kako bismo se što bolje osjećale kada na plaži prošećemo u bikiniju potrebno je i da smo zadovoljne izgledom svog struka. Zato ti mi donosimo pet odličnih vježbi s kojima ćeš lako definirati svoje mišiće trbuha

Otopi salo na trbuhu uz ove jednostavne, ali vrlo efikasne vježbe za savršeno vitak struk

Velika je zabluda da je dovoljno svakodnevno raditi obične klasične trbušnjake pa da ćemo dobiti isklesani trbuh naših snova. Kao i za sve ostale skupine mišića u tijelu i trbušne je mišiće potrebno istezati i naprezati na različite načine kako bismo dobili što bolji rezultat, a ne smije se zaboraviti ni adekvatan odmor.

Fokusiranjem isključivo na trbušne mišiće, a zanemarivanjem ostatka tijela teško ćeš postići željeni izgled, a vrlo vjerojatno će ti repetitivnost vježbi ubrzo i dosaditi. Stoga je potrebno tjelovježbu začiniti s raznim elementima i pozama, a koje će sve zajedno aktivirati naš trbuh i podariti nam struk o kakvom sanjamo.


Uz zdravu prehranu i svega desetak minuta vježbanja dnevno i ti možeš uvelike utjecati na definiranost i čvrstoću svog struka, a time i na vlastito zdravlje. Bitno je napomenuti kako je trbušno salo često i najtvrdokornije za skidanje, pa ga je potrebno "napasti" i vježbama snage, ali i anaerobnim vježbanjem poput rolanja ili trčanja koje će potaknuti trošenje kalorija i gubitak masnih naslaga.

Ako preferiraš vježbanje van kuće, svakako razmotri i veslanje jer ono sjajno aktivira i jača trbušne mišiće. No, u ova neobična vremena kada se još uvijek borimo s pandemijom korona virusa, mnogi se ne žele vratiti u sportske klubove i u teretane, pa se odlučuju za vježbanje u sigurnosti vlastitog doma.

Kako smo toga svjesne, odlučile smo ti predstaviti i približiti pet sjajnih i vrlo učinkovitih vježba za trbušne mišiće uz koje ćeš nakon par tjedana redovitog izvođenja zasigurno primijetiti pozitivne promijene na svom struku. Ove vježbe učvršćuju, zatežu i oblikuju trbušnjake, a nisu dosadne. Možeš ih prilagoditi svojem stupnju kondicije i snage, pa su prikladne i za početnike u vježbanju i za nešto iskusnije rekreativce.

Poza zibajućih bokova

Da bi ovu vježbu za trbuh pravilno izvela potrebno je da leđa što jače pritisneš o pod i posebno paziš da se ona ni u jednom trenutku ne odvajaju od podloge na kojoj ležiš. Često se dogodi da se leđa u bubrežnom dijelu žele odlijepiti od poda, ali za maksimalan efekt vježbe ona bi trebala biti posve pritisnuta uz podlogu. Dlanove položi na tlo, noge savini u koljenima te ih podigni od podloge.

Iz tog početnog položaja približi koljena prsnom košu, odmakni bokove od podloge i izdahni zrak te tako naizmjence dižeš od poda koljena i zdjelicu prema prsima. Cijelo vrijeme izvođenja vježbe stopala drži odmaknuta od poda. Ako želiš dodatno otežati ovu vježbu jednostavno legni na pilates loptu i na njoj balansiraj podižući noge i zdjelicu prema prsima. 

Sjedeća rotacija

Postavi se u sjedeći položaj, izravnaj leđa i stavi skvrčene ruke iza sebe, a noge odigni od poda. Prije nego što kreneš s vježbom, malo odigni stopala od podloge i pronađi ravnotežu. Iz tog položaja počinješ s izmjeničnim gibanjem u stranu. Znači okreći trup u lijevu stranu, zatim se vrati u početni položaj i onda slijedi okret trupa na desnu stranu. Ovom vježbom jačaš bočne trbušnjake koji su jako bitni za zdravlje leđa kao i za ukupan izgled struka.

Klasični plank

Plank ili poza daske jedna je od najučinkovitijih, ali i najjednostavnijih poza za jačanje cijelog trupa, a osobito trbušnih mišića. Jednostavno se digni s poda u pozu daske, tako da su ti ruke čvrsto postavljene ispod ramena, a pete zategnute. Aktiviraj cijelo tijelo i pazi da ti zdjelica ne propada ili ne strši iznad razine leđa, te pokušaj tako pozu držati barem 2-3 minute. Iako se čini jednostavna, ubrzo ćeš primijetiti da je ova vježba itekako zahtjevna te da sjajno aktivira trbušne mišiće. 

Plank s pomicanjem koljena

Slično kao i u pozi klasičnog plenka, bitno je zauzeti čvrstu i stabilnu poziciju te zatim prvo jedno, a onda drugo koljeno primicati naizmjence laktovima i čelu. Na taj način dodatno se aktiviraju bočni trbušni mišići, a efekt izdržaja plenka još je učinkovitiji. Probaj izvoditi serije po 30 izmijena s oba koljena i uvidjet ćeš koliko je ova vježba zahtjevna, ali i efikasna kod definiranja mišića trbuha. 

Škarice s nogama

Vježba "škarica" odlična je u borbi protiv tvrdokornog sala na donjem dijelu trbuha koji je mnogim ženama slaba točka. Ova vježba ojačat će prepone, aktivirati bedra i mišiće donjeg dijela leđa, a najviše će utjecati na snagu mišića trbuha i zdjelice. Izvodi se jednostavno na podu. Potrebno je da legneš i čvrsto leđima pritisneš pod, noge pod 90 stupnjeva podigneš u zrak te zatim naizmjence spuštaš prvo jednu pa drugu nogu tik do podloge, ali ne do kraja. Naizmjence tako diži i spuštaj noge dok su ti leđa i dalje čvrsto uz podlogu. Trebala bi osjetiti snažnu aktivaciju donjeg dijela trbuha. 

Druga je opcija pak da legneš, leđa držiš uz pod, a noge podigneš te da ih držiš mirno dok trupom, tj. prsima pokušavaš doći što bliže podignutim nogama.