Najpopularniji način dijetne prehrane još uvijek je LCHF (Low Carb High Fat) za koji ste svi već čuli. Sada znamo da masnoće nisu loše (naravno tu mislimo samo na one zdrave poput maslinovog ulja, avokada, maslaca i drugih masti životinjskog podrijetla) već da je prekomjeran unos ugljikohidrata i šećera taj koji je štetan za naše zdravlje i liniju.
Upravo zato ovaj način prehrane dobiva na popularnosti jer se kilogrami gube, bez izgladnjivanja. No, ponekad može biti pomalo teško smisliti što točno jesti, osobito kada je u pitanju doručak. Zato vam ovog puta donosimo ideje za zanimljive, ukusne i zdrave doručke.
Fritata od šunke, špinata i feta sira
(za 9 muffina)
180 g šunke
150 g nasjeckanog špinata (odmrznut i ocijeđen) – možete i blitvu iskoristiti
40 g smrvljenog feta sira
6 jaja
80 ml vrhnja za kuhanje
80 ml nezaslađenog bademovog mlijeka
¼ žličice soli
malo papra
na vrh žličice mljevenog muškatnog oraščića
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Narežite šunku i stavite ju u posudu srednje veličine. Dobro iscijedite špinat (ili blitvu), nasjeckajte ukrupno i dodajte u posudu sa šunkom. Dodajte i mrvljenu fetu pa promiješajte. Ovu mješavinu ravnomjerno rasporedite u namašćen lim za peći muffine (9 kom) – ili manji ravni lim za pečenje)
Umutite u posudi jaja, vrhnje, mlijeko od badema, sol, papar, muškatni oraščić. Ulijte to u posudice za muffine do otprilike ¾ puno. Pecite 30 minuta.
Zdravi prženi Musli od sjemenki
250 g sušenog kokosovog čipsa / pahuljica
60 g lanenih sjemenki
100 g sjemenki suncokreta
100 g sjemenki bundeve
70 g sjeckani oraha
50 g kokosovog ulja
1 žličica cimeta
po želji - pola žličice mljevenog đumbira
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješajte kokos, sve sjemenke i orahe u veliki lim za pečenje (možete ga prije obložiti papirom za pečenje). Otopite kokosovo ulje i dodajte mu cimet i po želji đumbir. Prelijte ulje preko sjemenki i sve dobro promiješajte. Rasporedite sve ravnomjerno i pecite dvadeset minuta na 180 stupnjeva. Redovito provjeravajte svoje müsle jer mogu lako izgorjeti, zato bi bilo dobro da svakih 3-5 minuta sve promiješate. Ostavite da se ohladi i zatim spremite u hermetičku posudu. Jedite s bademovim mlijekom ili kefirom.
Jaja iz šalice
1/4 šalice listova baby špinata
1 žlica odmrznutog graška
1 žlica brokule, kratko obarena i sitnije nasjeckana nožem
1 žličica ribanog sira (Mozzarella, cheddar, parmezan ili feta)
pola žličice kokosovog ulja
2 jaja
morska sol i svježe mljeveni crni papar, po želji
U šalici umutite jaja, dodajte im sol, papar i sve ostale sastojke pa promiješajte. Nauljite kokosovim uljem drugu šalicu te u nju izlijte jaja i sve ostale dodane sastojke. Stavite u mikrovalnu na najveću jačinu 2 minute. Promiješajte te po potrebi stavite još na kraće intervale po 15 sekundi.
Paleo palačinke sa zdravom "Nutellom"
Sastojci za Paleo Nutellu
1 šalica sirovih oguljenih lješnjaka
85 g tamne čokolade (najmanje 70 posto)
2 žlice kokosovog ulja
Sastojci za palačinke
55 g krem sira
2 jaja
malo stevije (ili neki drugi zamjenski šećer)
malo ekstrakta vanilije ili cimeta – ovisno o tome kakav okus želite
Za Nutellu
Sameljite lješnjake u multipraktiku ili blenderu – sve dok se ne pretvore u pastu, oko 2-3 min. Zajedno otopite čokoladu i kokosovo ulje. Toplu čokoladu ulijte u lješnjake i još blendajte 2-3 minute. Istresite u staklenu posudicu i ostavite da se ohladi. Ovako može stajati nekoliko dana na sobnoj temperaturi ili čak par mjeseci u hladnjaku.
Palačinke
Stavite sve sastojke u blender ili visoku posudu za štapni mikser. Sve dobro izblendajte. Ostavite 2 minute da se mjehurići slegnu, pa pecite u nauljenoj, dobro zagrijanoj tavi.
Chia puding
(za 2 obroka)
1/3 šalice chia sjemenki
1 i 1/2 šalica bademovog mlijeka (može i slatko vrhnje ili kokosovo mlijeko)
¼ žlice cimeta
1 žličica ekstrakta vanilije
2 žličice granuliranog zaslađivača - ili po ukusu
po želji - nezaslađeni kakao, bobičasto voće, orašasti plodovi
Dobro promiješajte sve sastojke (osim voća ili orašastog voća) i ostavite da stoji barem 30-45 minuta. Povremeno promiješajte. Možete pripremiti i navečer te ostaviti u hladnjaku. Kad ste spremni jesti, u puding dodajte i svježe bobičasto voće ili orašaste plodove.