Obožavaš plivanje, no znaš li što se događa s tvojim tijelom kada plivaš tri puta tjedno?

Od boljeg funkcioniranja pluća do kvalitetnijeg sna, plivanje je s razlogom tjelovježba koju obožavamo

Obožavaš plivanje, no znaš li što se događa s tvojim tijelom kada plivaš tri puta tjedno?

Plivanje može biti tvoja karta za zdravo tijelo i dušu, bez obzira na godine. Ne samo da je ova vodena aktivnost idealna vježba za cijelo tijelo jer osnažuje sve mišićne skupine, već ima niz psiholoških prednosti, a između ostalog pomaže onima koji se suočavaju s depresijom oslobađajući endorfine koji pokreću pozitivne osjećaje. 

Image

Zbogom masnim naslagama - plivanjem do tijela iz snova


Ali to nisu jedine prednosti koje ti plivanje može donijeti. Budući da nam se bliži ljeto, a odlasci na more i bazene sve su sigurniji, odlučile smo malo dublje istražiti ovu vrstu rekreacije i pronaći sve impresivne načine na koje plivanje može utjecati na tvoj život.


shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Pluća funkcioniraju bolje

Često plivanje može biti dobar način za jačanje pluća. U stvari, istraživanje nam govori da plivanje čak ima prednost u odnosu na jogu kada je u pitanju poboljšanje rada pluća. To je zato što plivanjem možemo povećati elastičnost mišića pluća i grudnog koša.

Zglobovi postaju snažniji

Budući da plivanje podržava gotovo 90 posto tvoje težine, to je savršena vrsta vježbanja za one koje muče bolovi u zglobovima, primjerice artritis. To znači da ti često plivanje može pomoći umanjiti rizik od pogoršanja artritisa tako što ćeš redovito vježbati mišiće i na taj način pomoći u održavanju snažnih mišića oko zglobova.

Snažnija leđa

Ako patiš od kroničnih bolova u leđima, kao što je išijas, tada ti plivanje može izgraditi leđne mišiće i poslužiti kao olakšanje jer se težina 'skida' s tvog tijela u vodi.

shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Sagorijevanje kalorija

Plivanje tri dana u tjednu može biti fantastičan način za sagorijevanje dodatnih kalorija, a ujedno i jačanje mišića. U samo 30 minuta plivanja možeš sagorjeti 500 kalorija, što je zapravo dvostruko više nego što bi ih potrošila hodanjem, a što plivanje čini savršenom vježbom za tvoju svakodnevnu rutinu.

Usporavanje procesa starenja

Prema jednoj studiji, plivanje 3200 do 4500 metara tri do pet puta tjedno odgađa proces starenja, i to ne po godinama, već desetljećima. Studija tvrdi da je to dijelom posljedica mišićne snage ljudi koji redovito plivaju, koja je ključni dio procesa starenja i propadanja tjelesnog zdravlja.

Bolji san

Plivanje također čini čuda za tvoj um i san. To je zato što je za plivanje utvrđeno da je jedna od ključnih aktivnosti koja pomaže kod nesanice. Ovo je definitivno pozitivna vijest za sve koji se bore sa spavanjem, stoga je predvečernje/večernje plivanje odlična ideja za laku noć.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.