Može se!

Novogodišnja odluka - vježbanje: Treneri otkrivaju kako ustrajati

Želiš li u novoj godini početi vježbati i ustrajati u tome, poslušaj savjete iskusnih trenera. Ako tko zna kako motivirati, onda su to oni

pexels-the-lazy-artist-gallery-2247179.jpg

Početak godine najbolje je vrijeme za uvođenje dobrih navika u život. Zato i govorimo o novogodišnjim odlukama. No, one se nerijetko izjalove i već do veljače postanu prošlost, a motivacija izgori poput prskalice u novogodišnjoj noći.

Image
Radi na sebi

Dodaj ih svom treningu: Gipka i vitka uz vježbe za mobilnost

shimmer fallback

Kako se isti scenarij ne bi dogodio i u 2022., poslušaj savjete iskusnih fitness trenera. Oni znaju kako ustrajati u treningu onda kada želje uzmanjka i kada kutna garnitura poprimi magnetsku privlačnost, a bespuća online shoppinga se otvore. Umjesto da posegneš za neekonomičnom, a dobro znaš i neučinkovitm metodom kupovanja novih tenisica, tajica, bučica, prostirke ili nekih drugih stvari koje koristiš u treningu, kako bi se motivirala, radije poslušaj i primijeni njihove savjete.

Zašto?

Odgovori si na ovo pitanje, pronađi korijen motivacije jer ćeš jedino tako ustrajati u svom cilju, a taj je da redovito vježbaš. "Pronađi pravirazlog zbg kojega nešto činiš. Bt će ti jako teško ostati motivirana ako ne znaš što je tvoj istinski pokretač. Zapitaj se 'zašto?', zapiši odgovor pa se nakon dva tjedna ponovno zapitaj isto pitanje, a onda opet nakon nekog vremena. Moglo bi te iznenaditi kada otkriješ što je tvoja istinska motivacija", kaže za Foxnews.com ftness trenerica Garret Seacat.

shimmer fallback

Podijeli svoje planove s drugima

"Puno je lakše odustati od treninga kada nitko drugi ne zna za tvoje namjere. Veća je vjerojatnost da ćeš se držati plana, ukoliko ga obznaniš prijateljima, obitelji ili online zajednici", objašnjava za isti portal fitness trenerica Tami Smith. Brojne fitness aplikacije i mreže postoje upravo zato kako bismo jedni druge motivirali. Pronađi prijateljicu s kojom ćeš vježbati i zapisujte svaki odrađeni trening.

shimmer fallback

I 15 minuta se računa

Bilo bi idealno kada bi svaki trening trajao sat vremena, no i kratki treninzi imaju svoju svrhu. Stvaraju naviku, održavaju kontinuitet, a i imaju učinka na tijelo. Kada nemaš vremena ili volje za pravim treningom, pronađi na internetu neki kratki HIIT trening i odradi ga. Oznojit ćeš se, podići energiju, potaknuti cirkulaciju, ali i učiniti da ne zaboraviš koliko je dobro vježbati. Puno je teže održati kontinuitet, ako ciljeve postaviš previsoko (primjerice, vježbati svaki drugi dan po sat vremena). U ovom slučaju otvara se golemi prostor za isprike i zabušavanje. Budi realna.

Ne treniraj zbog skidanja kilograma

Ako krećeš s vjebanjem isključivo zbog toga kako bi stala u stare traperice ili smršavjela do ljeta, neuspjeh ti je zajamčen. Što više razloga za vježbanje pronađeš, to ćeš se lakše držati plana i ostati motivirana. Stoga, neka kilogrami budu tek kap u moru. Vježbaj zbog toga što želiš biti snažnija i vitalnija, zbog toga što vježbanje čini da se osjećaš sjajno. Zadaj si mikro ciljeve, primjerice, da u određenom vremenu podigneš broj ponavljanja neke vježbe ( sada možeš napraviti deset čučnjeva, a cil ti je da ih za mjesec dana možeš napraviti 50).

shimmer fallback

Ne uspoređuj se s drugima

Ovo si čula bezbroj puta, no ne ide u glavu, zar ne? Upišeš se u teretanu, odeš na trening i dok dižeš bučice koje teže koliko i prosječna hrvatska košarica (s obzirom na cijene, to je vrlo malo), demotiviraš se gledajući u curu ispred sebe. Pločice na trbuhu, čelična guza, a ti uvlačiš svoja tri šlaufa i boriš se s bučicom od dva kilograma.

shimmer fallback

Odjednom ti se javlja glad koju je teško ignorirati. Spuštaš bučice, navlačiš majicu preko stražnjice i s jasnim ciljem napuštaš teretanu. Na putu doma svratit ćeš u pekarnicu i utješiti se u kroasanu od čokolade. Vježbanje će pričekati bolja vremena. Umjesto ovog scenarija, ne gledaj na stražnjicu pred sobom ili gledaj u nju, ali samo zato da bi se motivirala. Ne zaboravi koliko vremena je vlasnica iste provela vježbajući.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.