Nikako se ne možeš odlučiti bi li trčala ujutro ili navečer? Možda ti možemo pomoći

Za početak da razjasnimo - bilo koja tjelesna aktivnost u bilo koje doba dana, bolja je od nikakve. U to ćeš se uvjeriti čim počneš vježbati jer ćeš se nakon treninga svaki put osjećati sve bolje, psihički, a i fizički

Nikako se ne možeš odlučiti bi li trčala ujutro ili navečer? Možda ti možemo pomoći

Ako ti dnevne obveze ne diktiraju kada ćeš trčati, uzmi u obzir ovih nekoliko stvari i odluči. U stvaranju dobrih navika, a trčanje je jedna takva, dobro je steći rutinu, odnosno trčati uvijek u isto vrijeme.Na taj način ćeš istrenirati mozak, ali i pripremiti tijelo te će ono znati da je vrijeme za trening pa će rizik da ga preskočiš biti minimalan. Nakon nekog vremena, odlazak na trčanje postat će stvar automatizma, gotovo kao i disanje. Dvojiš li, treba li trčati ujutro ili navečer, pročitaj tekst u nastavku. Lakše ćeš odlučiti.

Image

Najvažniji savjeti koje trebaš usvojiti želiš li se početi baviti trčanjem

  • Prednosti jutarnjeg trčanja


Nakon što se prisiliš ustati ranije, no inače, obuti tenisice i izaći na stazu, događa se nešto čudesno - primjećuješ prolaznike, ostale trkače, bicikliste, automobile, no ništa i nitko ti ne smeta.

Studija je pokazala, piše portal Shape, kako visoko aerobna tjelesna aktivnost aktivira prefrontalni korteks, zadužen za izvršavanje zadataka, reguliranje emocija i fokus pa te čini sposobnijom dosezanju ciljeva. Nije ni čudno da se po povratku s trčanja osjećaš kao da možeš apsolutno sve. Taj osjećaj odličan je način da započneš dan i zato dajemo plus jutarnjem trčanju.


Image


(FOTO: Pexels)

  • Manji rizik da preskočiš trening


Kada odmah ujutro odradiš trening, večer ti ostaje slobodna za neke druge aktivnosti. Ostaviš li trčanje za navečer, postoji realna mogućnost da ga preskočiš. Svašta se može dogoditi tijekom dana, a i volja te može izdati. Nije lako dignuti se s kauča u večernjim satima i umjesto lagane komedije, izabrati "suze i znoj" koji traju kilometrima...

  • Svjež zrak


Nema bolje stvari od svježeg jutarnjeg zraka i prirode. Polusatno trčanje po obližnjem parku ili po kvartu, dok još nema puno ljudi i automobila, znači u ranu zoru, razbistrit će ti misli i razbuditi te jače od kave. 

  • Prazan želudac


Na jutarnje trčanje ide se uglavnom na prazan želudac i to je dobar osjećaj. Nema težine u trbuhu, krećeš se slobodno i lagano. Nakon treninga, spremna si za obilan doručak. 

  • Ni večer nije loša


Ako ipak nisi jutarnji tip, ne brini, nije ni večer loša za trening, samo treba imati discipline i ne odustati u ključnom trenutku. Iako se mislilo da večernje trčanje utječe na kvalitetu sna, istraživanje objavljeno u časopisu Sports Medicine, pokazalo je da vježbanje navečer ne utječe na spavanje, a određene vrste tjelovježbe čak i poboljšavaju kvalitetu sna. Jedino što se ne preporučuje pred odlazak na počinak je trening HIIT jer je preintenzivan. Večernje trčanje pomoći će ti da razbistriš misli i očistiš se od sveg psihičkog otpada koji si skupila kroz dan. 

S obzirom da ne postoje dvije iste osobe i ono što nekome paše, drugome nikako ne odgovara, odluka o tome kada je najbolje trčati ovisi isključivo o tebi.