Najbolje ljetne namirnice za mršavljenje

Ljeto obiluje namirnicama koje su idealne za mršavljenje

Najbolje ljetne namirnice za mršavljenje

Bobičasto voće, ribe i ljute papričice

Bobičasto voće

Većina bobičastog voća (kupine, maline, borovnice, ribizli, jagode, brusnice...) je prepuno antioksidanata i bogato vlaknima – što su najbolji prijatelji mršavljenja. Što više vlakana jedete – stručnjaci kažu da bi bilo najbolje unijeti 25 do 35 grama svaki dan – to manje kalorija apsorbirate od svega ostalog što stavite u usta.  To je zbog toga što vlakna vežu i "zatočuju" komadiće hrane i izlučuju ih iz vašeg organizma prije nego ih u potpunosti probavite.  A s obzirom da su bogati antioksidantima, ovo voće vam pomaže zaštititi se od kroničnih bolesti kao što je rak, ali i pomoći vam da postignete bolje rezultate prilikom vježbanja. Antioksidanti pomažu poboljšati protok krvi, što pomaže da mišići efikasnije rade. Odlučite se za: barem pola šalice dnevno, što ima oko 30 kalorija.

Losos, tuna, skuša

Morska hrana, osobito masna riba kao što su losos, tuna ili skuša, odličan su izvor omega-3 masnih kiselina i proteina. Ove ultra-zdrave masne kiseline pomažu sagorijevanje masnoća i poboljšavaju efikasnost vašeg metabolizma. Istraživanje provedeno u Australiji pokazalo je da se kod osoba s prekomjernom težinom koje su jele ribu gotovo svakodnevno značajno poboljšala ravnoteža glukoze i inzulina. To znači da vam morska hrana može pomoći usporiti probavljanje - ne u smislu da vam je metabolizam spor, već da ćete puno dulje biti siti, a samim time i manje hrane pojesti.
Odlučite se za riblji obrok najmanje dva puta tjedno i već ćete vidjeti veliku razliku. A ako baš i ne volite ribu – odlučite se za lanene sjemenke koje su bogate omega-3 kiselinama. Samo nemojte zaboraviti da ih morate samljeti prije konzumiranja, i to friško samljeti.

Ljute papričice

Začini dobiveni od cayenne papričica, čili papričica i drugih ljutih sorti paprika bogatih kapsaicinom pomažu u probavi i mršavljenju. Mnoga su istraživanja pokazala da one odlično tope kilograme. Ljute crvene paprike u raznim oblicima ubrzavaju rad metabolizma, potiču probavu, povećavaju sitost i stimuliraju sagorjevanje masnoća. Možete očekivati povećanje potrošenih kalorija za najmanje15 posto i to već dva sata nakon sto ste pojeli ljuti umak. Ljute papričice utječu i na održavanje ravnoteže inzulina i šećera u krvi. One također imaju antioksidativna i protuupalna svojstva.
Čili papričice koristite za biste začinili sve vrste jela – umake, variva, marinade i dresinge za salatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
6/6