Koliko traje vaterpolo utakmica?

Vaterpolo je i ženska i muška disciplina koja zbog kretanja tijela kroz vodu zahtjeva veliku fizičku izdržljivost ali, ujedno pruža i veliku mogućnost pravilnog oblikovanja tijela i jačanje muskulature.

Koliko traje vaterpolo utakmica?

Vaterpolo utakmica igra se 4 četvrtine po 8 minuta, bez prekida. Odmor od dvije minute je između prve i druge četvrtine, te treće i četvrte. Odmor između druge i treće četvrtine traje pet minuta koji je i ujedno poluvrijeme. Tada se i mijenjaju strane. Ako utakmica završi neriješenim rezultatom, tada odmor traje pet minuta i igraju se dva produžetka po tri minute. Između ti produžetaka odmor traje dvije minute. U slučaju da i tada nije odlučen pobjednik pristupa se izvođenju kaznenih udaraca ili peterca kojim se određuje pobjednik susreta. Ekipe imaju pravo na tri trenerske pauze (time out) u trajanju svaka po jednu minutu.

Ekipa smije držati loptu u posjedu za vrijeme napada najviše 30 sekundi. Pogodak je postignut, kada lopta cijelim obujmom prijeđe zamišljenu liniju između vratnica te ispod grede. Pogodak nije priznat ako je postignut stisnutom šakom ili ako napadač s loptom upliva u gol.  

U vaterpolu se prekršaji dijele na obične i na teške prekršaje. Pod običnim prekršajima spadaju odbijanje igrača od vratnica, nepomičnih naprava ili krajeva igrališta, stajanje ili hodanje po dnu, udaranje lopte stisnutom šakom, prskanje vode u lice protivnika, namjerno smetanje ili ograničavanje slobodnih pokreta protivnika, osim kada drži loptu. Također običnim prekršajem se smatra i dodirivanje lopte istovremeno objema rukama, osim vratara, guranje protivnika, simuliranje prekršaja, nepropisno izvođenje slobodnih ili kaznenih bacanja. Tu još i spada zadržavanje lopte u posjedu duže od 30 sekundi te vratarevo bacanje lopte preko protivničke linije od 4 metra. Takvi obični prekršaji kažnjavaju se slobodnim bacanjem u korist protivničke ekipe koje izvodi bilo koji igrač te ekipe, s onog mjesta gdje je prekršaj počinjen.

Pod teškim prekršajem spadaju držanje, potapanje i povlačenje protivničkog igrača koji ne drži loptu, udaranje protivnika nogom ili rukom i ustrajanje u izvođenju običnog prekršaja. Otkazivanje poslušnosti sucima te nepristojno ponašanje teži su prekršaji. Ako se ometa izvođenje slobodnog ili kaznenog bacanja kao i nepravilan ulazak isključenog ili rezervnog igrača u igru, tada i to spada u teški prekršaj. Isto tako teškim se prekršajem smatra svaki običan prekršaj učinjen za vrijeme prekida igre. Kažnjava se slobodnim bacanjem u korist protivničke ekipe, a prekršitelju se upisuje osobna pogreška i isključenje iz igre na 20 sekundi ili do pogotka. Ako je učinjen teži prekršaj unutar linije 5 metara na napadaču, prekršitelju se upisuje osobna pogreška, te protivnička ekipa pristupa izvođenju kaznenog bacanja. Izvodi se udarcem na protivnička vrata s linije od 5 metara, a može ga izvesti bilo koji igrač, osim vratara.  Suci istovremeno označuju pogodak podizanjem bijele i crvene zastavice.