Koliko traje hokej utakmica?

Kao i svakoj timskoj igri, cilj u hokeju na ledu je postignuti veći broj bodova od protivničke ekipe, u ovom slučaju – veći broj golova.

Koliko traje hokej utakmica?

Hokej na ledu igraju dvije ekipe, svaka sa šest igrača. Svaka ekipa sastavljena je od najmanje 20 igrača. Za vrijeme igre na terenu se nalazi šest hokejaša, petorica koji se mijenjaju tijekom igre, te golman. Utakmica je podijeljena na trećine i svaka traje 20 minuta čiste igre. Vrijeme teče samo dok je pak u igri. Između trećina pauza traje 15 minuta. Utakmica počinje podbacivanjem paka a kraj se označava sučevim zviždukom. Zbog raznih prekida u igri, utakmice hokeja na ledu mogu trajati čak dva do tri sata.

U ligi NHL, ekipe mijenjaju strane samo poslije prve dvije trećine, a u međunarodnim ligama na kraju prve i druge trećine, te  nakon prvih deset minuta u posljednjoj trećini. Kad ekipa igra s manjim brojem igrača, mora imati najmanje četiri igrača na ledu, uključujući golmana. Ako je na kraju utakmice neriješen rezultat, mogu se igrati produžeci od maksimalno dvadeset minuta, a utakmica se prekida čim jedna ekipa postigne pogodak. Ako je i tada neriješen rezultat, igraju se daljnji produžeci do prvog sljedećeg pogotka.

Zaleđem se smatra kad je igrač prešao preko njegove ofenzivne plave linije prije nego je do njega stigao pak. Ako se igrač ne vrati iza ofenzivne linije, tada sudac zaustavlja igru. Novi face-off je desno izvan ofenzivne zone. Igrač može proći plavu ofenzivnu liniju nakon što se s pakom vrati iza te linije. Igrač se može zadržavati u svojoj ofenzivnoj zoni unatoč tome što  pak nije u toj zoni, ali mora paziti da kad pak uđe u tu zonu da se ne bi nalazio u zaleđu. Igrač mora pustiti da pak uđe u ofenzivnu zonu a tek tada krenuti za njim.

Kazne određuju suci, a mogu biti u trajanju dvije minute ili dulje, ovisno o kazni. Kažnjeni igrač sjedi na klupi za prekršaje. Zamjene se odvijaju tijekom igre, a u pravilu kada se igrač koji izlazi van iz igre nalazi 5-10 metara od klupe, njegova zamjena može započeti svojom igrom. Također se zamjene mogu vršiti prilikom svakog face off-a.