Kardio vježba kao ni jedna druga: 'Sprži' skoro 450 kalorija u samo sat vremena uz rolanje

Rolanje je zabavna, a vrlo učinkovita tjelovježba kojom možeš učvrstiti cijelo tijelo, ojačati organizam i riješiti se celulita. Donosimo ti sve prednosti ovog zabavnog sporta koji samo čeka da ga otkriješ i uključiš u svoju fitness rutinu

Kardio vježba kao ni jedna druga: 'Sprži' skoro 450 kalorija u samo sat vremena uz rolanje

U protekla nam je dva mjeseca svima nedostajalo tjelesne aktivnosti, no sada napokon ponovno možemo nesputano uživati u proljetnim danima, šetati, planinariti, biciklirati i naravno – rolati. Rolanje je odlična kardio tjelovježba koja je već odavno poznata po svojoj učinkovitosti. Naime, osim što odlično sagorijeva kalorije i masne naslage te učvršćuje noge i guzu, rolanje ima još niz zdravstvenih koristi zbog kojih bi se definitivno trebala okušati upravo u ovom zabavnom sportu.

Image

Vježbanje može biti jako zabavno: Ispada da su hula-hup, vijača, rolanje i frizbi izvrsne metode mršavljenja


Kao što smo već rekli, rolanje sjajno učvršćuje mišiće nogu i stražnjice, ali  jača i donji dio leđa i trbušnjake koji moraju biti aktivni zbog održavanja ravnoteže. Uz sve to, rolanje opušta, smanjuje depresiju, reducira stres i može usporiti osjećaj starenja. S obzirom na to da je rolanje aerobna aktivnost, ona nas može dovesti do stanja euforije popularno nazvanog i „runners high“, a koje se javlja nakon uspješno odrađene tjelovježbe koja kombinira mentalno opuštanje i fizičko naprezanje.

No, neovisno o tome možeš li dostići stanje nirvane samo rolanjem ili ne, ono što je sigurno je to da ova kardio aktivnost pomaže tvom tijelu da reducira razinu loših hormona poput kortizola te da istovremeno pospješi lučenje endorfina i serotonina, hormona sreće.

Rolanje je vrlo efikasno i kod jačanja svih mišićnih skupina i zglobova u tijelu, a povećat će i opću izdržljivost i kondiciju te ojačati kardiovaskularni i respiratorni sustav. Ono što je dodatna prednost rolanja je to što ono za razliku od trčanja ne opterećuje dodatno kralježnicu i zglobove.


Potrebno je znati da što niže zemlji rolaš, tj. što su ti koljena savinutija, to jače aktiviraš mišiće nogu, stražnjice i trbuha, a tjelovježba će biti učinkovitija. Ova aerobna aktivnost na otvorenom tako će ti omogućiti da u samo sat vremena sagoriš znatnu količinu kalorija, što će dugoročno dovesti do otapanja masnih naslaga na tijelu. Prosječni roler u sat vremena bržeg rolanja uspije sagorjeti oko 420 kalorija, a s povećanjem spretnosti i brzine ta brojka može samo rasti.

Kako pospješuje prokrvljenost nogu, rolanje je odličan sport za borbu protiv celulita, no kako bi osjetila sve benefite koje smo sada naveli potrebno je da tjedno rolaš barem tri puta po sat vremena ili duže.

Za one naprednije, moguće je ovu kardio tjelovježbu dodatno začiniti izazovima – rolanjem uzbrdo ili pak naizmjeničnim brzim i sporim rolanjem koje dovodi do efekta intervalnog treninga, koji pospješuje potrošnju kalorija čak i kada miruješ.

Vjerujemo kako su mnogi jedva dočekali šansu da stanu na svoje role i na svojim omiljenim kotačićima prokrstare Jarunom ili Bundekom, a mi ti preporučujemo da ne odugovlačiš nego da se i sama uvjeriš koliko je ova zabavna kardio vježba dobra za tvoje tijelo i um.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.