Kako vježbati u teretani?

Plan treninga u teretani ili jednostavnije – plan vježbanja u teretani obuhvaća definirani cilj vašeg vježbanja, određene vježbe, serije ponavljanja, intenzitet, grupe mišića koje radite na tjednom ili mjesečnom nivou i sve ono što uključuje kvalitetne i brzo vidljive rezultate.

Kako vježbati u teretani?

To nije puki plan treninga koji obuhvaća raspored mišićnih serija koje ćete vježbati određenog dana, već širi okvir različitih faktora. Najveći broj instruktora će vam reći da definirani cilj vašeg plana treninga je pola napravljenog posla, a to sa sobom povlači i niz ostalih dobrih odluka.

Program treninga u teretani
Ako ste početnik i rekreativno se bavite nekim sportom ili samo želite u teretani izgraditi mišićnu masu, prvih mjesec dana, a često čak i duže ćete morati učiti kako pravilno izvoditi vježbe. Zašto? Forma izvođenja vježbi je bitna kako bi se izbjegle eventualne povrede. Plan treninga za teretanu će postati obični komad papira, ako ne ispoštujete sve što piše na njemu. Stoga, postavlja se pitanje:

Zašto su vježbe za zagrijavanje temelj vašeg programa za teretanu?

Kako biste što prije uhvatili ritam vježbanja i postigli željene rezultate, vježbe zagrijavanja su obavezne. Činjenica jest ta da aktivni sportaši i rekreativci često zaborave na ove vježbe, a posljedice su brzo primjetne. Osim što ćete imati kasnije upale, nećete biti u stanju raditi zahtjevniji trening, a vjerojatno ćete i odložiti narednu posjetu teretani. Jako su jednostavne, a mnogi ih smatraju gubljenjem vremena.

Zagrijavanjem (najčešće od 5-15 minuta) podižete temperaturu svog tijela, mišići i zglobovi bolje rade, a time smanjujete mogućnost povreda. Kratko trčite, preskačite vijaču, istežite se, ukratko – sve ono što vama odgovara, a da nije previše naporno. Obuhvatite sve grupe mišića, a preporučuje se da počnete od gornje muskulature. Čim osjetite da vam je vruće, znači da ste odradili vježbe zagrijavanja i da možete prijeći na pravi trening zbog kojeg ste posjetili teretanu. Preporučuje se da kardio vježbe radite svaki put 30 minuta prije i 30 minuta poslije treninga i one uključuju traku, steper i nordijsko skijanje.

Plan treninga u teretani za definiciju
Jako je bitno da zapamtite: ne postoji univerzalan i najbolji program na svijetu. Zapravo, svaki plan treninga se kreira shodno vašim potrebama, kapacitetima i ograničenjima. Sigurno vam neće odgovarati da radite trening koji je kreiran za jednog muškarca, profesionalnog bodybuildera, kao što vam, s druge strane, neće odgovarati program treninga koji je sastavljen samo za ženski spol. Iz ovoga se može izvući zaključak da postoje programi vježbanja posebno za muškarce i posebno za žene. Često se kaže da je najvažnija karika u lancu, kao i u bilo kakvom trenažnom procesu – pravilna i balansirana ishrana. To uključuje izbacivanje šećera i gaziranih pića, redovno unošenje vlakana i proteina i smanjivanje ugljikohidrata, obavezan doručak i česta hidratizacija organizma. Promjenom navika ćete najlakše izgraditi tijelo i definirati određene grupe mišića.